anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Punkty jakości sprzedaży za szybką wysyłkę

Paleta_Skarbow
#7 Wielbiciel

Drodzy sprzedający oraz moderatorzy,

Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem codziennie spadają mi punkty za szybkość wysyłki skoro czas wysyłki mam ustawiony na dwa dni? Przecież to jest **piiip**yzm bo skoro mam ustawioną wysyłkę w ciągu dwóch dni to z wiadomych względów NIE WYŚLĘ ZAMÓWIENIA(WG ZALICZANIA ALLEGRO) TEGO SAMEGO DNIA. Już nie wspominam o fakcie zaliczania jako wysłane dopiero w momencie odebrania przez kuriera... Przecież zdarza się tak że zamówienie wpadnie o 17 a godzina graniczna to 16. Pokażcie mi kuriera który o godzinie 8 rano robi odbiór paczek z punktów/paczkomatów/na podjazdy....

Odpowiadam na wszelkie pytania praktycznie od razu, na ewentualne dyskusje też, zamówienia w 90% pakuję i NADAJĘ tego samego dnia, zbieram polecenia i mam Super Sprzedawcę a przez kretyński sposób liczenia tuż przed najgorętszym okresem mogę stracić status Super 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Paleta_Skarbow  wygląda na to, że te 10% które wysyłasz kolejnego dnia nie jest zeskanowane przez kuriera i czas wysyłki jest liczony jako wysłane dnia trzeciego

oznacz moderatorów

Paleta_Skarbow
#7 Wielbiciel

No nie do końca- zawsze wysyłam w przeciągu określonych przdz Siebie 2 dni roboczych ale nie zawsze tego samego dnia- przecież to jest debilizm ze liczy mi punkty za wysylke tego samego dnia skoro sam z siebie deklaruje wysylke w przeciagu dwoch dni….

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Paleta_Skarbow Masz na myśli miarę  ,, szybka wysyłka ,, czy ,, wysyłka w terminie ,, jedno z drugim niewiele ma wspólnego , a pkt. naliczane są idnywidualnie 

oznacz moderatorów

Paleta_Skarbow
#7 Wielbiciel

Szybka wysyłka, wysyłam zawsze w oczekiwanym terminie podawanym przez allegro ns podstawie terminu wysylki. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Paleta_Skarbow Nie zaczyna się zdania od ,, a więc ,, ale ja zacznę 

a więc ...do szybkiej wysyłki według założenia allegro zaliczane są transakcje , w których przesyłka została skutecznie nadana w dniu , w którym klient dokonał zakupu , liczy się od północy do północy

oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel

Właśnie do tego służy parametr Szybka Wysyłka. Dostajesz mniej punktów niż twój konkurent, który zrealizuje wysyłki w dniu zamówienia. Nie chodzi o terminowość. Gdybyś dostawał maksa, to wkurzyła by się firma, która wysyła o 1 dzień szybciej niż Ty. Dostajesz punkty za terminowość, a nie dostajesz punktów za wysyłki w dniu zamówienia.

I tu uwaga dla Allegro - ten parametr ma wadliwą nazwę i wadliwe działanie. Ocenia bowiem nie "szybką wysyłkę", tylko "szybką dostawę", bo jest tam też warunek "dostarczone nie później niż...", na co Sprzedawca nie ma żadnego wpływu. To jest w większym stopniu ocena kuriera niż sprzedawcy.

Przykładowo w centrum Warszawy istnieje możliwość wysłania zamówień popołudniowych 14:00-18:00 przez DPD, a nie istnieje taka możliwość przez DHL, bo nie posiadają punktów miejskich późnego odbioru, ani żadnych dostępnych kurierów po 14:00. Czyli oceniany jest wybrany kurier nie sprzedawca. Sprzedawca może wszystkie zamówienia przygotować w 10 minut, a dostać bardzo złą ocenę za szybkość swojej pracy.

System ocen premiuje też poranne zamówienia, a więc ocenia nie Sprzedawcę, tylko Kupującego za to że jest porannym ptaszkiem. Właśnie takie wady, błędy i setki podobnych głupot powodują, że najlepsi Sprzedawcy z radością opuszczą ten system gdy tylko nadarzy się okazja. A nadarzy się już niebawem 🙂

oznacz moderatorów