anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie o reklamację

musicman76
#12 Orędownik

Jeżeli mam wydać decyzję reklamacyjną i przesłałem klientowi etykietę tydzień temu a on nadal nie wysłał mi towaru a ja mam wydać decyzję do 10go, to mam wydać decyzję do 10go i on ma wtedy mi przesłać towar czy jak to jest? bo juz tego nie rozumiem.....

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@musicman76 

[edytowano]

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

musicman76
#12 Orędownik

klient podesłał filmik z wadą ale nie przesłał towaru wiec jeżeli nie przesle towaru a ja nie wydam decyzji reklamacyjnej co wtedy

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@musicman76 

Przepraszam, powyżej napisałem błędną wiadomość.

Musisz wydać decyzję reklamacyjną do 10-go, nawet jeśli klient nie odesłał jeszcze towaru. W tej sytuacji możesz odrzucić reklamację. Natomiast my nie możemy Tobie sugerować jaką decyzję masz podjąć. Jeśli tego nie zrobisz to reklamacja zostanie uznana za zasadną.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@gdvorek Grzesiu, to zdanie mi nie pasuje "Termin na wydanie decyzji liczy się od momentu otrzymania tych materiałów." 

Coś mi się nie klei, na wydanie decyzji reklamacyjnej, czas (14 dni) liczy się od zgłoszenia reklamacji, a nie otrzymywania towaru, czy dowodów (zdjęć).

@musicman76 nie ma czegoś takiego, jak nie wydam decyzji. Po złożeniu reklamacji przez klienta, miałeś dwie możliwości rozpatrzyć bez odsyłania (zdjęcia, filmy), lub zweryfikować po otrzymaniu. Jeżeli na podstawie filmu, nie potrafisz ocenić wady i wysłałeś etykietę. W 14 dzień musisz wydac jakąkolwiek decyzję, uznaje/ nie uznaje. 

Jeżeli potrzebujesz przedmiotu do weryfikacji wady i w 14 dniu (od zgłoszenia) nadal go nie będziesz miał, możesz odrzucić reklamację z powodu "brak przedmiotu do oceny wady, zdjęcia/film nie pozwalają na ocenę uszkodzenia/wady przedmiotu"

Jeżeli na filmie, widzisz wadę, możesz uznać reklamację, prosząc o zwrot i podając, jak chcesz rozwiązać zgłoszenie reklamacyjne 

Oczywiście decyzja należy do Ciebie

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@wojtekmarchewka 

Tak, napisałem błędnie to i edytowałem moją odpowiedź. Przepraszam.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Mi też to nie pasuje, ale mam nadzieję, że będzie zmiana... za jakiś czas.

Także @wojtekmarchewka może się taka informacja coraz częściej pojawiać. Wydanie decyzji po dostarczeniu towaru, czy brak ustosunkowania się w 14 dni do odwołania od reklamacji. 

Powinno być zgodnie z prawem tak -

Sprzedawca prosi o zdjęcia - kupujący wysyła. Sprzedawca wydaje decyzję, albo nie jest w stanie zweryfikować wady, zapewnia udostępnienie towaru, dochodzi towar i wydaje decyzję.

Kupujący nie udostępnia towaru, albo nie uzupełnia braków reklamacyjnych, to można wydać na to stosowną decyzję reklamacyjną. 

I jeżeli chodzi o kwestie odwołania się kupującego od decyzji reklamacyjnej, to prawo nie uwzględnia czasu, w jakim sprzedawca ma rozpatrzeć odwołanie, a jedynie czas w jakim ma rozpatrzeć reklamację - 14 dni. 

No i wszelkie kwestie, które uwzględniają termin - niezwlocznie, powinny zawierać jednolity czas w serwisie, żeby zarówno sprzedawca, jak i kupujący był o tym informowany, a najlepiej, żeby nikt w to nie wnikał, czy coś zostało zrobione niezwlocznie, bo to jedynie sąd może zweryfikować. 

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

Tak dla porządku - zakładam, że klient został powiadomiony, żeby odesłać do oceny, bo na podstawie nagrania się nie da, więc bez odesłania decyzja będzie negatywna.

Jeśli masz jakieś odliczanie, to przed jego upłynięciem wydaj decyzję, bo jej brak dla Ochrony Kupującego oznacza, że reklamacja zostaje uznana (z tego co zapamiętałem z wątków tutaj).

oznacz moderatorów

musicman76
#12 Orędownik

ok własnie o to mi chodziło

oznacz moderatorów