Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Na sprzęt który sprzedaję (laptop) jest nałożona gwarancja producenta. Klient poprosił mnie o udostępnienie tej faktury jeszcze przed zakupem z aukcji (przypuszczam, że w celu weryfikacji czy rzeczywiście laptop jest nią objęty).
Czy jest to legalne, a przede wszystkim bezpieczne?
To sprzęt używany? Być może chce też zweryfikować, jak dość często się zdarza przy telefonach, czy laptop nie został kupiony za przysłowiową złotówkę od operatora wraz z internetem, a którego to laptopa nadal spłacasz i nie jest Twoją własnością? Nie miałabym problemu z pokazaniem faktury. Sprzedając kiedyś obiektyw i body, fakturę zakupu zamieściłam wśród zdjęć aukcji.
Laptop był zakupiony ratalnie. Czy tworzy to jakąś przeszkodę w sprzedaży? Z tego co wyczytałem w internecie to można dowolnie zarządzać towarem jako swoją własnością bo zobowiązanie z bankiem jest powiązane przecież z konkretną osobą, a nie ze sprzętem. Dodam, że laptop był zakupiony w RTV Euro AGD.
@nightryczek a masz umowę o raty pod ręką? Zerknij czy nie ma w niej jakiegoś paragrafu, coś w ten deseń: "w celu zabezpieczenia należności banku wynikających z umowy, kredytobiorca przenosi na bank własność rzeczy" i "z chwilą całkowitej spłaty kredytu własność rzeczy przechodzi na kredytobiorcę".
Wyślij mailem, zasłoń co nie powinien widzieć przed zakupem i już, jak się boisz.
Faktura nie ma nic do gwarancji, to tylko dowód zakupu.
Do tego gwarancja nie musi przechodzić na kolejnego nabywcę (określają to warunki gwarancji w karcie gwarancyjnej).
Jeżeli zaś chodzi o rękojmię lub odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy, to ona nigdy nie przechodzi dalej. Tutaj, o ile nie wykluczysz lub ograniczysz rękojmi w ofercie, to odpowiadasz przed nabywcą przez dwa lata od daty sprzedaży.
Z wysyłaniem faktury lub paragonu ja bym jednak zachował dozę ostrożności. Słyszałem o przypadkach wykorzystywania takich faktur oraz paragonów przez nieuczciwe osoby w celu zwiększenia atrakcyjności i ceny innych ogłoszeń.
Można się zabezpieczyć robiąc zdjęcie i zamazując nr faktury i swoje dane a zostawić widoczne jedynie datę zakupu, nazwę sprzętu i cenę.