anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Batman" słowem naruszającym prawa wyłączne

Methrylis
#13 Ambasador#

Czy da się sprawdzić gdzieś, jakie słowa lub zdania są zastrzeżone prawami? Bo dziś allegro zamknęło mi wszystkie oferty, które zawierały słowo "batman", co jest co najmniej absurdalne. A powodem było właśnie naruszenie praw wyłącznych. I da się jakoś dowiedzieć, kto zgłosił takie aukcje za naruszenie praw? W sensie, kto sobie rości prawa to takiej nazwy?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

NiezwyklyZakatek
#9 Pomysłodawca#

Właścicielem Batmana jest DC Comics który dysponuje nie tylko prawami autorskimi do Batmana, ale również zarejestrowany jest na jej rzecz znak towarowy. I to chyba wystarczy. Na resztę nie potrafię ci odpowiedzieć ale jako rękodzielnik bardzo staramy się unikać prac z markami, znakami zastrzeżonymi.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@NiezwyklyZakatek 

Aż ciekawości wpisałem naszą frazę klucz do wyszukiwarki Allegro. No tyle (staram się to ładnie ująć) produktów z chin się nie spodziewałem. Czy oni mają na to zezwolenie, nie wiem (domyślam się tylko). 

@Methrylis  próbowałeś się w tej sprawie kontaktować z Allegro? Może powiedzą?

oznacz moderatorów

NiezwyklyZakatek
#9 Pomysłodawca#

@serwis-texaszapewne nie mają. W mojej branży rośnie natomiast świadomość że korzystanie z Disneya, Brosa itp może się skończyć w sądzie. Ja sama jeżeli korzystam z czyjejś grafiki to proszę o potwierdzenie że można do celów komercyjnych ( za grafikę oczywiście płacę). Na dużym portalu rękodzielniczym zaczynającym sie na E a kończącym na Y takie oferty są usuwane automatycznie a konto może zostać zablokowane.

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów