anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Różnice w sortowaniu po trafności tej samej oferty.

pachurkadaze
#7 Wielbiciel
Ostatnio zauważyłem problem odnośnie pozycji naszych ofert w sortowaniu po trafności.
Są ogromne różnice w pozycji ofert w zależności od przeglądarki i czy jest to bussines.allegro.pl czy allegro.pl

Myślałem, że to chwilowy błąd, ale od tygodnia jest tak samo.

Dotyczy wszystkich ofert, ale dla uproszczenia zerknijmy na najpopularniejszą naszą ofertę nr  17582659707

1. Przeglądarka opera, użytkownik zalogowany, cookies wyczyszczone, allegro.pl - we wszystkich ofertach pokazuje "dostawa jutro"
2. Przeglądarki mozilla i brave - pokazuje "kup do 11:00 dostawa jutro" niezależnie czy allegro.pl czy bussines.allegro.pl
3. Użytkownik niezalogowany, przeglądarka Edge, allegro.pl. Na frazę "skrzynka na listy" zwraca 3207 wyników w kategorii skrzynki na listy. Nasze oferty nie są widoczne nigdzie, przejrzałem wszystkie strony
4. Użytkownik zalogowany, cookies czyste, opera, alegro.pl. Na frazę "skrzynka na listy" zwraca 9999+ wyników w kategorii skrzynki na listy. Oferta nr 
17582659707 jest widoczna mniej więcej w połowie pierwszej strony w sortowaniu po trafności
5. Użytkownik zalogowany, cookies czyste, przeglądarka mozilla bussines.allegro.pl. Oferta  17582659707 przy sortowaniu po trafności znajduje się na końcu drugiej strony.
6. Aplikacja, użytkownik zalogowany, wyczyszczone dane podręczne, bussines.allegro.pl. Na frazę "skrzynka na listy" zwraca 4847 wyników, pozycja oferty 
17582659707 to 44.
7. Aplikacja, użytkownik zalogowany (ten sam co powyżej). cookies czyste, allegro.pl. Na frazę "skrzynka na listy" zwraca 1126 wyników. Oferta 
17582659707 jak również pozostałe nasze są niewidoczne.

Dodam też, że nie ma znaczenia, który użytkownik jest aktualnie zalogowany. Sprawdzałem różne konfiguracje przeglądarka + użytkownik i zawsze jest to samo.

Do tego na allegro.pl nie pokazuje, że oferta jest promowana tylko ewentualnie pokazuje "zawiera promocje". Na bussines.allegro.pl pokazuje oddzielnie produkty promowane i niepromowane tak jak było kiedyś.

Proszę o wyjaśnienie dlaczego są tak dramatyczne różnice w wynikach wyszukiwania w zależności od sposobu wyszukiwania. Rozumiem, że oferta może mieć delikatnie różne pozycje, ale nie rozumiem dlaczego:

- na tą samą frazę raz zwraca prawie 10000 wyników, a raz 1126
- raz pokazuje "dostawa jutro" a raz "kup do 11:00 dostawa jutro"
- dlaczego raz oferta jest w połowie 1 strony, raz na końcu drugiej, a raz nie widać jej wcale. 

To nie jest normalne, więc proszę o wyjaśnienie.
oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @pachurkadaze, dziękuje za zgłoszenie oraz za wyczerpującą ilość informacji. Przekazałem do odpowiedniego działu Twoją sprawę. Jak tylko otrzymamy odpowiedzi, wrócimy do Ciebie w tym wątku.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

@pachurkadaze Czy masz proszę możliwość przesłania dla każdego przypadku identyfikator wyszukiwania?
Znajdziesz go na dole, przesyłam zrzut ekranu dla łatwiejszej lokalizacji:

image (14).png

Dzięki temu będziemy mogli to dokładnie sprawdzić, z góry dziękuje 🙂

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów