anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rejestracja / Zwolnienie z BDO

kkocis
#9 Pomysłodawca

Czy ktoś może poradzić - prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Oczywiście pierwsze co dowiedziałem się o BDO. Wczytuję się w przeróżne przepisy i nie do końca wiem czy mam obowiązek zarejestrowania się w bdo. 

Na stronie rządowej https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00276 jest wyraźnie napisane kto jest zwolniony z obowiązku rejestracji w systemie BDO

"Osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą lub przedsiębiorcy, którzy w ramach prowadzonej działalności wytwarzają jedynie odpady o składzie
i charakterze odpadów komunalnych
 i są objęci systemem odbioru odpadów komunalnych, są traktowani jako wytwórcy odpadów komunalnych. Takie podmioty nie muszą prowadzić ewidencji, ani rejestrować się w BDO."

Jestem objęty systemem odbioru odpadów komunalnych. Nie produkuję żadnych odpadów, które mogą zostać potraktowane jako niekomunalne. Co w takim przypadku? Muszę się rejestrować czy nie?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

aniaoho
#9 Pomysłodawca

Jeśli firma wysyła towar w opakowaniach - karton, foliopak itp. to wprowadza opakowania  i musi być zarejestrowana w BDO.

oznacz moderatorów

aniaoho
#9 Pomysłodawca

Gdybyś wykonywał jakieś usługi, wysyłał plik i nie generował w firmie innych śmieci niż takie, jak zwykłe komunalne, to rzeczywiście nie wprowadzasz wtedy opakowań na rynek, ale każde zamowienie wysłane w pudełku oznacza wprowadzenie opakowań na rynek. 

oznacz moderatorów

kkocis
#9 Pomysłodawca

ok, tylko właśnie nie rozumiem tego wprowadzania na rynek. Przecież producent tego opakowania (koperty, foliopaku itp) wprowadził to opakowanie na rynek, a nie ja, który to opakowanie od niego zakupił i wysłał w nim towar swojemu klientowi. 

Po drugie w liście towarów uznanych za komunalne są: papier i tektura, szkło, metale, tworzywa sztuczne, bioodpady, drewno, tekstylia, opakowania, zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, zużyte baterie i akumulatory oraz odpady wielkogabarytowe, w tym materace i meble.

Czyli koperta papierowa czy foliopak się do tego zalicza.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kkocis Producent jest wytwórcą opakowań (też możesz nim być, jeśli tylko zamówisz opakowania z logo swojej firmy). Gdy zakupione kartony użyjesz do wysyłki towaru - dopiero wtedy następuje wprowadzenie opakowań na rynek (dokładnie wprowadzasz opakowania transportowe).

ja_Nitka
#13 Ambasador

@kkocis musisz się zarejestrować
prowadzisz sprzedaż wysyłkową to jesteś wprowadzającym produkty w opakowaniach - nowe kartony, koperty bąbelkowe, papier, folia itp. do zabezpieczenia i transportu to są opakowania z których się rozliczasz i nie ma tu zwolnień
a z odpadów się nie rozliczasz jeśli mieścisz się w limitach

oznacz moderatorów

kkocis
#9 Pomysłodawca

ok, dziękuję za informacje i pomoc. Ten kraj jest masakryczny 🙂

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@kkocis no nie tylko ten kraj 😉 jak wysyłasz za granicę to każdy ma swoje BDO i musisz się zarejestrować i rozliczać w każdym z osobna.

Na razie mylisz pojęcia, ale spoko, jak sobie więcej poczytasz to zrozumiesz 
to są różne pojęcia i różne obowiązki, w BDO możesz być:
wytwórcą odpadów ( w zasadzie każda firma, ale tu są limity i zwolnienia),
wprowadzającym produkty w opakowaniach ( np. e-sklep pakujący towary do wysyłki, nie masz żadnych zwolnień, rozliczasz się już z jednej koperty i etykiety),
wprowadzającym opakowania - to producenci pustych opakowań...
i każdy rozlicza się inaczej 😀

oznacz moderatorów