anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja a etykieta zwrotowa towaru

waldemarek_2004
#9 Pomysłodawca

Mam reklamację zgłoszoną przez dyskusję, zmieniło się to od niedawna. Krok pierwszy >zaplanuj odesłanie> a dalej wygeneruj i załącz etykietę przewozową aby kupujący mógł odesłać towar. Jak to zrobić? Jest jakiś formularz w Allegro??? gdzie można taką etykietę wygenerować? Klient na dodatek z Czech. Druga sprawa, inna reklamacja zgłoszona w ramach gwarancji i tu klient nie zwraca pompki, minęło 15 dni i przekroczone zostały terminy mojego rozpatrzenia i podjęcia decyzji. Co w tym przypadku? Allegro napisało, że czas na reklamację minął i nie mam prawa takowej odrzucić. A jak mogłem ją rozpatrzyć skoro brak towaru do oględzin?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak nie podjąłeś decyzji reklamacyjnej w terminie to zaakceptowałeś to co rościl sobie klient

oznacz moderatorów

waldemarek_2004
#9 Pomysłodawca

to info od allegro:

Krok 2. Decyzja reklamacyjna

CZAS NA DECYZJĘ do 3 lip 2025, 01:59

W ciągu 14 dni od daty zgłoszenia podejmij decyzję reklamacyjną.

Jeśli przez ten czas nie podejmiesz decyzji w sprawie reklamacji, uznajemy za zasadną.

Aby móc przejść do tego kroku, musisz najpierw podjąć decyzję o odesłaniu reklamowanego towaru w Kroku 1

Upłynął termin na odrzucenie reklamacji. Możesz ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów po stronie kupującego. 

nie mogę odrzucić reklamacji jeśli nie przejdę tej etykiety, którą muszę załączyć... w kroku nr 1. 

Błędne koło. W dodatku chyba kupujący nie dopełnił obowiązku odesłania towaru, czyż nie? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Moderator o tym pusał wybierasz w kroku 1 ze nie wymaga odeslania system allegro jest głupi. Dwa widzę zawłaszczanie kompetencji sądu i praw kupującego oni nie maja prawa nic uznać za zasadne

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

Skoro nie mogłeś rozpatrzeć reklamacji to trzeba ją było odrzucić przed upływem terminu.

oznacz moderatorów

waldemarek_2004
#9 Pomysłodawca

ok, ale allegro podaje: >Upłynął termin na odrzucenie reklamacji. Możesz ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów po stronie kupującego<, czy nieodesłanie towaru nie jest niedopełnieniem wymogów przez kupujacego? A co z etykietą zwrotową? 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@waldemarek_2004  tak czy inaczej należało napisać 14 dnia że udrzucasz reklamacje z powodu niedopełnienia wymogów.Brak rozpatrzenia reklamacji w ciągu 14 dni = reklamacja uznana z mocy prawa

Co do nowego sposobu reklamacji. Jeśli oczekujesz zwrotu to najlepiej wybrac opcje : zaplanuj odesłanie -inna metoda odbioru. Tam poprosić kupującego o dane potrzebne do strworzenia etykiety. ( waga, wymiary paczki, adres odbioru itp) dopiero po uzyskaniu tych danych przygotowana etykiete załączyć do dyskusji

Jełsi klient nie poda wymaganych danych - możesz odrzucić reklamacje 14 dnia

oznacz moderatorów