Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Pytanie zadawałam już dwukrotnie ale nikt nie odpowiada.
Jak klient zgłosi że produkt dotarł uszkodzony a wy wiecie że to nie wasza wina a przewoźnika to każecie mu zamawiać kuriera i spisywac protokół szkody i samemu załatwiać reklamację? Bo już mnie .. trafia jak załatwiam wszystko sama by klient miał łatwiej a od niego biorę zrzeczenie to przewoźnik zawsze odrzuca reklamację pisząc,że klient ma ją zgłosić i spisac protokół szkody przy kurierze. Czyli cedować wszystko na niego? Osobiście sądze ze skonczy się to negatywem i pretensjami ze sprzedawca się wypina ale co wy robicie? Proszę o wasze sposoby.
@petinek_pl kupujący ma obowiązek spisać protokół, kuriera nie trzeba wzywać bo większość ma protokoły online 😄 potem Ty składasz reklamację, brak protokołu piszesz że paczka odebrana bez uwag do uszkodzenia doszło po wydaniu 😄
@kostas11 czyli osobiście zawsze odsyłasz klientów aby wypełnili taki protokół? Taki sam protokół wypełniam ja i przewoźnicy nie chcą go uznać. Poza tym skąd pewnośc że klient wypełni go poprawnie?
@petinek_pl jak Ty możesz wypełnić protokół szkody skoro to nie Ty odbierasz przesyłkę?
@sl-aw-ek @kostas11 ostatnia odpowiedź od przewoźnika na reklamację: "klient ma obowiązek żądać spisania protokołu w obecności pracownika dhl.Protokół musi zostac podpisany przez każdą ze stron. Kupujący nie zażądał ustalenia protokolarnie stanu faktycznego przesyłki." czyli kupujący ma obowiązek zamówić podjazd kuriera do spiania protokołu. Już to widzę jak będę każdemu pisać ze ma zamowic kuriera i na niego czekac cały dzien zeby spisac protokoł. Wam takie protokoly on line przyjmują?
@petinek_pl nie miewam takich reklamacji, a jeśli już to przesyłki są na tyle uszkodzone, że klienci ich nie odbierają 😉
Ale ogólnie jeśli coś z przesyłką jest nie tak odbiorca ma obowiązek sporządzić protokół szkody, a reklamację składa nadawca ... ale może też odbiorca.
@petinek_pl jeśli klient spisze poprawnie protokół i ustali winę przewoźnika, lepiej samemu złożyć reklamację, może oczywiście sam jako odbiorca ale nie polecam mają za małe doświadczenie, brak upoważnień itp.
Klient zgłasza uszkodzenie
- proszę o protokół, zdjęcia paczki, uszkodzeń, wypełnienia,
- podsyłam oświadczenie o zrzeczeniu mam gotowca,
- odbieram towar i wysyłam nowy,
- składam reklamację i czekam na decyzję 🙂
Adres nie potrzebuje żadnego upoważnienia do zgłoszenia reklamacji przesyłki, którą odebrał.
Sprzedawca, nie może uzasadniać rozpatrzenia reklamacji, od spisania przez kupującego protokołu szkody. Jest to klauzula abuzywna, jak wielokrotnie stwierdził SOKiK.