anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spadek sprzedaży pomimo wysokiego sezonu

k-kari
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,

Chciałbym poruszyć kwestię aktualnej widoczności ofert oraz zauważalnego spadku sprzedaży. Pomimo trwającego wysokiego sezonu, liczba zamówień wyraźnie spadła – obecny miesiąc wypada gorzej niż poprzedni.

Od wielu lat utrzymuję najwyższy standard obsługi, a wszystkie parametry jakościowe są na maksymalnych poziomach. Sprzedaję na Allegro od 10 lat i nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak słabymi wynikami. W godzinach szczytu pojawia się zaledwie kilka zamówień, podczas gdy wcześniej było ich dużo więcej.

Zauważam też, że wiele usług serwisu – dyskusje, reklamacje czy obsługa zgłoszeń – od miesięcy działa z licznymi błędami. Bot Alinka również funkcjonuje niestabilnie, piszę wszędzie bzdury, a w reklamacjach to totalnie. To wszystko budzi moje obawy, że mogą występować problemy techniczne wpływające na sprzedaż.

W związku z tym mam kilka pytań do społeczności oraz zespołu Allegro:

1. Czy w ostatnim czasie zmieniono algorytm wyświetlania ofert, co mogłoby powodować spadek widoczności?

2. Czy moje oferty mogą być w jakikolwiek sposób gorzej pozycjonowane?

3. Czy widoczność lub sprzedaż konta mogła zostać ograniczona?

Widzę, że serwis zdecydowanie i szybko obniża poziom jakości, co mnie martwi i niestety odbija się na sprzedaży.

1. Jak wygląda sytuacja u Was? Też odczuwacie brak sprzedaży mimo wysokiego sezonu?
  2. Czy Waszym zdaniem Allegro ponownie „majstruje” przy algorytmie?
  3. Zauważam również, że oferty chińskich sprzedawców, szczególnie tych korzystających z Allegro Fulfillment, są znacznie wyżej pozycjonowane niż oferty polskich sprzedawców.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

tak

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@k-kari a masz porównanie z innymi kanałami jak sklep internetowy, czy żyjesz w przekonaniu że nic po za Allegro nie istnieje 😄

A na swoje pytanie sam odpowiedziałeś, bałagan, problemy, problem z szukaniem itp. = odpływ klientów 

maxzuczek
#11 Animator

U wszystkich spadki, klienci zaczynają unikać Allegro, kupują na innych platformach

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@maxzuczek i tu się z Tobą nie zgodzę, na Allegro wzrosła liczba kupujących i ich koszyki w porównaniu do przedniego roku 🙂

maxzuczek
#11 Animator

Ty chyba lobbujesz na rzecz Allegro, mnie głupie pomysły serwisu skutecznie zniechęcają do rozwijania sprzedaży - szkoda czasu i nerwów

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@maxzuczek  napisał(a):

Ty chyba lobbujesz na rzecz Allegro, mnie głupie pomysły serwisu skutecznie zniechęcają do rozwijania sprzedaży - szkoda czasu i nerwów

Ja już nie rozwijam tu sprzedaży od kilku lat 😄 Nawet ze smarka ( Allegro Delivery ) zrezygnowałem co by spać spokojnie i się nie użerać w święta z kupującymi 😄

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11  poczekaj na dane za ostatni kwartał.U nas także wyrażny spadek  już gdzies od połowy pażdziernika i to raczej równia pochyła

Analizując miesiące r/r to do września było w miare równo aleod połowy października są wyraźne spadki

Obawiam sie że to bedzie pierwszy kwartał gdzie chinskie portale wyrażnie przegonią allegro w Polsce

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_Likos_ bardziej będzie tak że jednym co mają niskie ceny i ich produkty są reprezentantami w katalogu mają sprzedaż x4 a inni spadki 🙂

A widzisz ja wyłączyłem smarta w połowie września i mam wartość sprzedaży na takim samym poziomie a nawet wzrost porównując z poprzednimi miesiącami przy połowie mniejszej ilości zamówień, więc ciężko cokolwiek planować czy porównywać na Allegro 🙂 

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11  mamy dość dobre ceny.W wielu produktach reprezentanta i o ile do połowy pażdziernika rzeczywiscie tak było jak napisałeś to potem spadki stały sie widoczne i z tygodnia na tydzien jest gorzej

Zaczynają sie już nerwowe ruchy u sprzedawców w niektórym asortymencie i sprzedaż poniżej kosztów a to niczego dobrego nie wróży.W naszej branży wszyscy czekają do wiosny ale myśłe że wielu bedzie takich którzy zaczną dokładać do sprzedaży na allegro albo z niego uciekną

Ja sam mimo dość dobrych warunków u producentów póki co mocno ograniczam marki producenckie i biore je raczej z przeznaczeniam na inne kanały sprzedaży bo 1 Tam już nie ma zysku a 2 nawet jełśi sprzedajesz bez zysku to nie ma sprzedaży

Moim zdaniem coś sie dzieje niedobrego

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_Likos_ u mnie też zaczynają zaniżać ceny na Allegro 🙂 to że Allegro ma wzrost sprzedaży nie  znaczy że sprzedawcy zarabiają, pewnie większość balansuje na opłacalności i dalej tu sprzedaje, u mnie w branży sprzedawcy towarów za około 100 zł zarabiają na produkcie 2-3 zł więc producent zadowolony, allegro zadowolone a sprzedawca zasuwa za miskę ryżu co by allegro miało dobre wyniki finansowe 😄

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@k-kari 

Cytuje

Czy moje oferty mogą być w jakikolwiek sposób gorzej pozycjonowane?

Co rozumiesz pod tym pojęciem, przecież listing ofertowy nie istnieje. Chodzi Ci o pozycje w produkcie, czy o przedstawiciela produktu (top produkt czy jak to zwał)?

oznacz moderatorów

Fentick9
#8 Zapaleniec

1. Czy w ostatnim czasie zmieniono algorytm wyświetlania ofert, co mogłoby powodować spadek widoczności?

Algorytm cały czas się zmienia jeśli chodzi o wyświetlanie ofert (tłu) produktów. Na to ma dużo czynników.

2. Czy moje oferty mogą być w jakikolwiek sposób gorzej pozycjonowane?

Tak, brak promocji, darmowych wysyłek, wysyłek tego samego dnia (najlepiej do 23:59) itd

3. Czy widoczność lub sprzedaż konta mogła zostać ograniczona?

Technicznie nie, ale 1 i 2 jest tu zależne.

1. Jak wygląda sytuacja u Was? Też odczuwacie brak sprzedaży mimo wysokiego sezonu?

Na Allegro tak, na TEWU nie (jest nawet 2x więcej)

2. Czy Waszym zdaniem Allegro ponownie „majstruje” przy algorytmie?

A kiedy Allegro nie majstrowało?

3. Zauważam również, że oferty chińskich sprzedawców, szczególnie tych korzystających z Allegro Fulfillment, są znacznie wyżej pozycjonowane niż oferty polskich sprzedawców.

Jest taka możliwość, ale tu nikt nie wie dlaczego tak jest.

Sprzedaż na Allegro głównie jest zabijana przez wyszukiwarkę oraz produktyzację. Tam gdzie jej nie ma, sprzedaż idzie lepiej.

Do tego kampanie reklamowe przez Allegro. Kiedyś można było zgłosić wszystkie towary, a teraz to algorytm wybiera ile produktów (nie ofert) będzie mogło uczestniczyć. I tak np. w Black Weeks na 3000 ofert, mogłem dodać do kampanii tylko 200, a teraz w Świąteczna AlleObniżka 2025 z 3100 ofert - jedynie 14.

Brak ofert w takich kampaniach spowodowało zmniejszenie sprzedaży i to znaczące.

Dodatkowo te wszystkie bajery szpery typu Super Cena, Gwarancja najniższej ceny itp, nie powoduje większego zaufania klientów, ponieważ jest większa świadomość u nich, że można mieć taniej i klienci szukają tam gdzie jest taniej

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Fentick9  napisał(a):

3. Zauważam również, że oferty chińskich sprzedawców, szczególnie tych korzystających z Allegro Fulfillment, są znacznie wyżej pozycjonowane niż oferty polskich sprzedawców.

Jest taka możliwość, ale tu nikt nie wie dlaczego tak jest.

Oczywiście że allegro promuje sprzedawców co dają dodatkowo zarobić allegro 😄 magazyn, promowania, Allegro Delivery i Ci sprzedawcy na 100 % mają lepszą sprzedaż od tych co to olali dodatkowe usługi, nawet jak mają niższe ceny produktów 😄

MMOStock
#11 Animator

Ja zauważyłem proporcje im więcej wydaje na ADSY tym większa sprzedaż, mogę oferować coś taniej od konkurencji o 50%, a zaznaczam że też mam SS i jakość SUPER + czyli max, i jeśli nie wydam na ADSY $ w konkretnej aukcji to nawet jeśli wystawie ją za ułamek ceny i podepnę pod konkurencyjną aukcje która ma wybitną sprzedaż i nawet 2x drożej to samo to i tak nic nie sprzedam, chore, kiedyś kupujący wyszukiwali po najniższej cenie obecnie klikają to co im algorytm spamuje, a spamuje im najdrożesze aukcje i najbardziej promowane, a inne sprytnie ukrywa w winikach wyszukiwań.

oznacz moderatorów