Aby zachęcić klientów do przedświątecznych zakupów na Allegro, informację o dostawie przed świętami planujemy wyświetlać w ofertach najdłużej, jak to możliwe. Jednak aby uniknąć sytuacji, w których klienci dostaną zamówienia później niż wskazywał na to przewidywany czas dostawy, wprowadzimy pewne zmiany.
Co planujemy?
Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w ofertach od 12 grudnia. Sprawdźcie w tabeli poniżej, w jakich ofertach i jak długo kupujący będą widzieć to oznaczenie:
|
Kiedy |
W jakich ofertach |
|
12 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 5 dni i krótszą |
|
od 13 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 4 dni i krótszą |
|
od 16 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 3 dni i krótszą |
|
od 17 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 2 dni i krótszą |
|
od 18 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 1 dzień lub natychmiast |
|
23 grudnia |
w ofertach z wyświetloną godziną wysyłki tego samego dnia dla metod dostawy od przewoźników z programu Allegro Delivery |
Te daty dotyczą ofert:
Na przewidywany czas dostawy ma wpływ zarówno Wasza skuteczność wysyłki, jak i terminowość przewoźników. Dlatego gdy Wy lub przewoźnik będziecie mieć opóźnienia w realizacji zamówień - przewidywany czas dostawy może być dłuższy. Może to spowodować, że przestaniemy wyświetlać informację o dostawie przed świętami wcześniej, niż zapowiadaliśmy.
Najważniejsze informacje na temat przewidywanego czasu dostawy przed świętami sprawdzicie w naszym artykule. Aktualizujemy go na bieżąco. Dzięki temu wszystko na temat przedświątecznej sprzedaży znajdziecie w jednym miejscu.
Informacje o pracy przewoźników w okresie świątecznym sprawdzicie tutaj.
@Elo-Car bo algorytm bazuje również na historycznych danych o nadawaniu przesyłek. Nie ma możliwości wyłączenia go.
Dlaczego nie ma możliwości wyłączenia algorytmu?
Monika, a gdybyście w Allegro włączyli stare, poczciwe myślenie? Nie algorytmy, nie sztuczna inteligencja tylko bardziej ludzko i uczciwe do swoich klientów. Obrzydzenie do Waszej firmy postępuje w niewyobrażalnym tempie!!!
Czy można wyłączyć algorytm i włączyć racjonalne myślenie?
dołączcie do grupy na Facebooku
Jak szukać tej grupy na fejsie ?
https://www.facebook.com/ profile.php?id=100082673840635
skopiuj link i usuń przerwę przed "profile" - allegro usuwa cały czas linki tutaj i nie pozwala wkleić całego
Czyli wy lepiej wiecie kiedy ja wyślę paczki? Przecież to są kpiny z klienta który płaci wam ciężkie pieniądze. Tak nie wysyłam w weekend. Ale paczki nadane w poniedziałek dajmy na to do 12, zostaną dostarczone 23.12. A tego już nie pokazujecie i wprowadzacie potencjalnego klienta w błąd. Wasz algorytm jest tak naprawdę **piiip**o warty.
Pominę już to, że moja bezpośrednia konkurencja nie wysyła w weekendy również a niektórzy mają oznaczenia że dostawa przed świętami.
Ta sytuacja na prawdę nadaje się do pozwu zbiorowego i życzę Wam aby w końcu ktoś się wam dobrał do **piiip**.
Przed ten wasz pseudo algorytm z 200 przesyłek które by były w poniedziałek do wysyłki, to jak będzie 100 to będzie dobrze.
ten działa
"czyli nie wysyłasz przesyłek w weekend(...)" - Ta, i wyświetla się dostawa za 8 czy już teraz za 5 dni na sobotę. Po co jest punktacja i kontrola wysyłki o czasie? Gdy ktoś nie wysyła o czasie obniżacie punkty itp itd. Bez okresów przedświątecznych nawet sugerujecie szybszy dzień dostawy niż oferuje sprzedawca, a nagle przed świętami jesteście tacy cudowni i wiarygodni, że informujecie klientów, że nie ma co zamawiać u danego sprzedawcy bo i tak będzie po świętach, nawet gdy jest dużo czasu na wysyłkę i dostawę, a gwarancję dostawy na święta mają tylko oferty "podświetlone na słynne zielone"?... Nawet InPost paczkomaty - deklaruje, że paczki wysłane do 22 grudnia do godziny granicznej paczkomatów - przez prywatnych klientów (nie związanych z allegro ani z innymi firmami) będą dostarczane na następny dzień! No niestety - według allegro i "na allegro" u wielu sprzedawców to nie jest możliwe choć deklarują wysyłkę w 1 dzień, prawda?
Szanowni Państwo,
zwracam się z pilnym żądaniem wyjaśnienia oraz natychmiastowego cofnięcia samowolnych zmian terminów dostaw w moich ofertach.
Allegro w sposób jednostronny i bez mojej zgody zmieniło deklarowane terminy dostawy, informując kupujących, że są one „wyliczone na podstawie moich dotychczasowych dostaw”. Informacja ta jest nieprawdziwa.
Deklaruję wysyłkę w 1 lub 2 dni robocze i posiadam 100% zgodności z deklaracjami, co jednoznacznie potwierdzają statystyki dostępne w panelu sprzedawcy. Nie istnieją żadne podstawy do ingerencji w moje deklaracje logistyczne.
Nie na takie warunki umawialiśmy się w regulaminie. Samowolna zmiana terminów deklarowanych przez sprzedawcę:
wprowadza kupujących w błąd,
realnie wpływa na decyzje zakupowe,
może prowadzić do nieodebranych przesyłek, szczególnie w okresach świątecznych,
naraża mnie na bezpośrednie straty finansowe (koszty wysyłek, zwroty, nieopłacone zamówienia pobraniowe).
Przykładowo:
Klient, który chce zakup „na pojutrze”, nie dokona zakupu, widząc sztucznie wydłużony termin.
Dodatkowo informuję, że nie jestem jedynym sprzedawcą dotkniętym tym problemem – mamy identyczną sytuację u wielu sprzedających, którym blokowana lub ograniczana jest sprzedaż tuż przed świętami na podstawie niejasnych, wadliwych algorytmów, całkowicie ignorujących realne dane operacyjne sprzedawców.
Allegro, pobierając prowizje oraz inne opłaty, zobowiązuje się do dostarczania sprawnych i rzetelnych narzędzi sprzedażowych. W obecnej sytuacji narzędzia te są zniekształcane według uznaniowych decyzji systemowych, co stanowi niewywiązanie się z umowy oraz działa na moją szkodę.
Wzywam do:
Natychmiastowego przywrócenia zadeklarowanych przeze mnie terminów wysyłki.
Zaprzestania ingerencji algorytmicznej w deklaracje logistyczne sprzedawców z prawidłową historią realizacji.
Przekazania jednoznacznego stanowiska Allegro w tej sprawie wraz z podstawą regulaminową takich działań.
Oczekuję pilnej odpowiedzi i rozwiązania problemu. W obecnej formie działania Allegro są nieodpowiedzialne i narażają sprzedawców na realne straty finansowe.
Z poważaniem
Monika / sklep_mtrend_pl
@sklep_mtrend_pl nie mam możliwości wyłączenia algorytmu wyliczania przewidywanego czasu dostawy. Bazuje on na Twojej deklaracji i na historycznych danych dotyczących nadawania przesyłek.
Szczegółowe informacje na temat wyświetlania czasu dostawy w okresie świątecznym opisaliśmy w tym artykule.
Przy okazji, miniatury w Twoich ofertach są niezgodne z naszymi zasadami.
To jest kpina i jawna manipulacja allegro. Niszcza nasz biznes ponieważ sami chcą go przejąc.
Jestem zainteresowany!
Którzy przewoźnicy będą doręczać paczki 24 grudnia? Według informacji podanych przez Was przewoźnicy w ramach AD. Natomiast my dostaliśmy informację z punktu nadań Dpd:
Drodzy klienci ! 😊
Informujemy, że :
👉W dniach 24-27.12.2025 r firma DPD nie pracuje. Przesyłki nadane w dniu 23.12.2025r. beda w doręczeniu 29.12.2025 r.
Czyli jak to jest? Do one box obsługiwanego przez dpd paczki będą doręczone 29? Zostaje więc allegro one? Orlen paczka i DHL doręcza do automatów 24?
@FHANSAR Jeśli chodzi o dostawy w ramach Allegro Delivery, wiążące są informacje, które Marysia zamieściła w poście otwierającym ten wątek.
Nie mamy wpływu na działania przewoźników, które są wprowadzane w ramach usług jakie świadoczą oni poza umowami zawartymi z nami, a takich dotyczy komunikacja, na którą się powołujesz.