Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Wątpię żebym znalazł tutaj odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, ale co mi tam : Mianowicie założyłem interes pozyskałem około 10 i więcej różnych hurtowni na południu Polski (i nie tylko południe) z częściami samochodowymi jak i akcesoriami. Chciałem zaczac sprzedawać częściami samochodowymi jak i akcesoriami na allegro lecz ceny na allegro równają się z tymi na hurtowni (a czasami nawet mają drożej na hurtowni) i mimo iż mam możliwości wzięcia większej ilości towaru oni mogą zejść przysłowiowe 1-3zl. Zastanawiam się jak to możliwe że firmy które sprzedają na dużą skalę potrafią czerpać profit na tym portalu przy tak dużej prowizji i reszcie kosztów ? Jak oni to robią ? Gdybym ja chciał zacząć coś sprzedawać musiałbym być droższy o 40%-50% od konkurencji. A cena na ten moment rządzi rynkiem.
Nikt za darmo nie robi, zatem musieli dostać lepsze warunki od dostawców lub producentów. Innego wyjścia nie ma....
Jeśli to produkty importowane, to zakupują większe ilości i mają większe zniżki.
Mogą to być też mniejsze firmy, które mają mniejsze koszty utrzymania i mogą zejść z prowizji.
Tylko że jak czasami sprawdzam adresy, to firma ma siedzibę w krzakach lub lub budynek to mała klitka więc zastanawiające. Innymi słowy nie ma różnicy między handlem na allegro a handlem B2B i z tym też meczymymi się stacjonarnie. Nie wiem jak to wygląda w innych branżach...
@tomek8952 spróbuj ponegocjować z hurtowania żeby zeszli z ceny. Na początek proponuję nawiązać współpracę z 1 lub 2 hurtowniami. Może jak zadeklarujesz większą ilość to zejdą z ceny.
Dokładnie tak jak opisujesz zrobiłem, i to czy wziąłbym palete oleju czy dwie nie zejdą z ceny 10-20%. Mówią że musieliby sprzedawać poniżej kosztu zakupu więc nie ma jak toczyć dyskusji a gdy im mówię że ceny na allegro są takie a nie inne to twierdzą że to albo podrabiane lub ze starych cen sprzedają ("standardowa gadka") i sami nie wiedzą jak ci sprzedawcy to sprzedają.
źle się do tego zabierasz
cena towaru z dzisiaj nie równa się z wczoraj lub jutro
sprzedawca może mieć towar sprzed kilku miesięcy
ponadto próg wejścia do takiego biznesu jest dość wysoki
RED niestety przestudiowałem rynek i niestety ceny z przed kilku miesięcy nie mają nic wspólnego po prostu nie da się wejść na rynek z cenami praktycznie takimi samymi jak w hurcie.
U mnie jest bardzo podobnie coś próbujemy sprzedawać i kombinujemy ale niestety ceny hurtowe na hurtowniach praktyznie takie same jak na allegro. Ta branża jest po prostu bardzo skopana i przedstawiciele zawsze rozkładają ręce że taniej nie zrobią nawet przy bardzo dużych zamówieniach. Powiedzmy 20-40tys na jednej fakturze. RED to smutne ale niestety zauważyłem to też u nas jak nie masz niższej ceny to ciężko coś sprzedać i do tego te prowizje nie pomagają.