anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawcy sprzedają produkty bez VAT oraz wystawiając jawnie faktury bez VAT albo w ogóle

-TanieGierki-
#9 Pomysłodawca

Witam,
Natknąłem się na sytuację, gdzie widzę, że bardzo dużo sprzedawców w sekcji gier komputerowych sprzedaje gry nie wystawiając faktury VAT albo wystawiając fakturę bez VAT, co jest komiczne bo widnieją jako czynni podatnicy VAT. Tutaj przykłady:
DOOM IV 4 + DLC 2016 BŁYSKAWICZNY KLUCZ STEAM PC PL BEZ VPN + BONUS - Stan: Nowy 32.49PLN - Sklepy, ...
NEW SUPER LUCKY'S TALE Nintendo Switch KLUCZ - Stan: Nowy 29.70PLN - Sklepy, Opinie, Ceny w Allegro
NEW SUPER LUCKY'S TALE Nintendo Switch - Stan: Nowy 32.99PLN - Sklepy, Opinie, Ceny w Allegro

Wszyscy sprzedawcy widnieją jako czynni płatnicy VAT, ale wystawiają sobie faktury bez VAT, czemu Allegro nie weryfikuje nawet najłatwiejszej rzeczy czyli, jeżeli jesteś na liście VAT to albo wystawiasz fakturę z VAT albo musisz podać jakieś zwolnienie podatkowe które w tym wypadku całkowicie nie występuje. Jak dopytałem się o fakturę immieną na produkty użytkownika gry-biblioteka który sprzedaje wystawiając fakturę bez VAT(będąc VATOWCEM) to nagle stwierdził, że ooo faktycznie już niedawno przeszli na VAT i te parametry są nieaktualne i wysłał mi faktycznie fakturę z VATEM, ale najprawdopodobniej nie odprowadzają oni w ogóle podatku i tylko w takich sytuacjach wystawiają faktury z VATEM i allegro na to na spokojnie zezwala 😕
Oczywiście użytkownik ten dalej ma wszystkie oferty(ponad 7 000), oznaczone jako że wystawia fakturę bez VAT

No chyba że ja coś ominąłem i nie trzeba płacić VATU?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-TanieGierki- allegro nie jest podmiotem uprawnionym do kontroli i weryfikacji podatników , za treść oferty oraz prawidłowe rozliczenie z fiskusem odpowiada tylko i wyłącznie oferent / sprzedawca .

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@-TanieGierki- skierowałam ten temat oraz wskazane oferty do weryfikacji. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-TanieGierki-  Takie wątpliwości to należy zgłaszać do Urzędu Skarbowego włąściwego  do adresu sprzedającego.  Podatek to domena Urzędów Skarbowych.

oznacz moderatorów

-TanieGierki-
#9 Pomysłodawca

Tu bardziej chodzi o to że ci sprzedawcy mają błędne parametry, tak jak wspomniałem o użytkowniku gry-blbioteka, jak dopytasz to nagle okaże się że jest faktura z VATEM i na allegro jest "błąd jakiś" i oni to normalnie wystawiają fv vat ale niedawno dopiero przeszli i nie wszystko zmienione. Na vacie są od 2024 a oferty po dziś dzień są zaznaczone że wystawiają fv bez vatu, gdzie takowych nie mogą wystawiać i końcowo... nie wystawiają - no chyba że nikt nie pyta to pewnie nawet tego nie księgują...

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@-TanieGierki- Pytanie, czy sprzedają przedmioty nowe czy używane.Przy nowych powinni obowiązkowo wystawiać FV.Przy używanych sprawa ma się inaczej.Ja też jestem Vatowcem i odprowadzam Vat 23% od różnicy pomiędzy ceną zakupu, a ceną sprzedaży.Ze względu na to, że sprzedaję przedmioty używane zakupione od osób prywatnych, nie mogę odpisać Vatu od zakupu i wystawiam faktury Vat - procedura marży dla przedmiotów używanych, bez stawki Vat.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@ART_FOTO

To są kody, a nie fizyczne nośniki. A to już standardowo łapie się na zwolnienie z VAT do kwoty 200000 zł.

Jednakże przynajmniej sprzedawca z ostatniego linku jest czynnym płatnikiem VAT. W rejestrze jest od 2021

@-TanieGierki-

W rejestrze VAT nie ma informacji od kiedy ktoś jest czynnym płatnikiem VAT. Jest data rejestracji, a to nie jest to samo (można się zarejestrować jako bierny lub czynny). 

oznacz moderatorów

-TanieGierki-
#9 Pomysłodawca

W większości ci sprzedający mają ponad 70 stron opinii od kupujących a to tylko z ostatnich 365 dni, trudno mi uwierzyć, że prowadząc taką sprzedaż nie przekroczyli progu 200 000 przychodu ://

oznacz moderatorów