anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Statystyki pic na wode....xD

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Screenshot_46.pngScreenshot_45.png

Pierwszy raz wymaksowałam, kilka dni tak mam, przynajmniej dopóki miesiąc z punktami za zwrot nie minie... To bardziej chwalipost 🙂 Najśmieszniejsze, że paczki z obu kont wysyłam tak samo, są razem noszone. Wszystko tu zależy od losowych czynników, bez realnego wpływu sprzedawcy... 

Wisienka na torcie. Z tego konta z gorszymi statami sprzedaje się lepiej xD

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

serwis-texas
#21 Demiurg#

@AnnaG-Antyki 

Mimo wszystko, gratuluje. Piękny wynik 🙂

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki gratuluję wyniku!
Muszę jednak wyjaśnić, że to żaden pic na wodę, a różnica w wynikach na Twoich kontach wynika z tego, że na jednym (tym z super +) większość zamówień to wysyłka e-mail, a takiej nie liczymy w miarach szybka wysyłka. Przesyłki, które były wysyłane, nadałaś w dniu zakupu (60% Twoich przesyłek, liczonych do jakości, nadałaś w dniu zakupu) i to właśnie miara Szybka wysyłka różni te dwa konta. Na drugim koncie tylko ok. 17% przesyłek nadałaś w dniu zakupu, ponieważ na tym koncie nadajesz więcej przesyłek.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ale wysyłka email po prostu się nie liczy, to chyba różnicy nie robi. Różnicą realną jest to, że drugie konto ma mniej punktów, bo nikt nic nie zwrócił. Ma też większą sprzedaż normalnych przesyłek, a ja strefę mam tylko do 14-stej.

Czyli mam mniej punktów, bo Allegro ukarze mnie za wysyłanie wcześniej. Gdybyście nie przekłamywali z czasami i nie zaniżali punktacji za paczki wysłane po ustawionej  godzinie wysyłki tego samego dnia to byłoby ich więcej. W tej chwili musze ruszać do paczkomatu max o 13:30, żeby się wyrobić. Nie mogę pójść tam też drugi raz np o 17stej i wysłać. Co byłoby mi na rękę, więcej wolnych skrytek i szansa że klient dostanie następnego dnia, bo Allegro zamiast to docenić i w statystykach szybkiej wysyłki (jeśli akurat kurier je zabierze) to mnie ukarze (przesuniecie godziny wysyłek na takie których nie zdołam dotrzymać). 

Oba konta realnie paczki mają wysyłane w tym samym czasie. Żadne nie ma ani punkcika odjętego za dyskusje, komentarze, opinie (akurat same 5.0 na obu przez ponad miesiąc), nie ma punktów karnych itp. 

Szczerze nie bardzo rozumiem Was, taka nagonka na szybkie wysyłki. A ja nie mogę wysyłać szybciej przez Wasze statystyki. Co Wam realnie by szkodziło do tej 13 tak jak deklaruje obniżać statystyki za nie wysłanie w terminie, a po 13 stej już ich nie obniżać ale jeśli pójdą to wliczać do wysyłek tego samego dnia i nie mieszać z czasami? Część klientów dostawała by szybciej, mniejsze ryzyko napotkania pełnego paczkomatu przy wysyłkach itp...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki tak, wysyłka e-mail po prostu się nie liczy, ale łatwiej jest mieć procentowo większą ilość wysyłek nadanych tego samego dnia na koncie, na którym wysyła się mniej paczek. Przykładowo, na koncie "super +", masz 94 zamówienia, ale do jakości liczy się tylko 11, czyli wystarczy, że 6 przesyłek nadasz tego samego dnia i już jest 60%, na koncie "super" zamówień liczących się do jakości jest 39, więc tutaj, aby osiągnąć maksymalną ilość punktów,  powinnaś nadać 23 przesyłki tego samego dnia. 
Zależy nam na tym, a by czas dostawy był określany możliwie dokładnie, dlatego polegamy na różnych czynnikach, nie na samej deklaracji sprzedającego. Jeśli możesz nadawać przesyłki tego samego dnia do 17:00, może dobrym pomysłem jest zmiana godziny wysyłki paczek tego samego dnia. Jeśli większość paczek będzie wysyłana po godzinie granicznej, weźmiemy to pod uwagę przy obliczaniu przewidywanego czasu dostawy.
W mierze szybkie wysyłki nie otrzymujesz też punktów ujemnych, więc nie jesteś karana, możesz jedynie otrzymać dodatkowe punkty, jeśli spełnisz warunki Szybkiej wysyłki. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Nie prawda. Jeśli zacznę zanosić paczki również przed wieczorem to część z nich kurier zabierze tego samego dnia - zrobi to tylko wtedy gdy zabraknie mu miejsca do wkładania paczek. Czyli w moim obleganym paczkomacie pewnie tak co drugi- trzeci raz. Wtedy Wasze algorytmy zaczną mi wyświetlać godzinę wysyłki tego samego dnia późniejszą niż zadeklarowana przeze mnie godzina 13. Z racji tego, że kurier tylko część tych paczek zabierze to spadną mi statystyki szybkiej wysyłki oraz będę miała problemy z wkurzonymi klientami, bo im będzie wyświetlać dłużej dostawę na jutro. O ile z dostawy dzień wcześniej większość ludzi się ucieszy, a jak nie to zawsze tę dobę może przetrzymać w paczkomacie o tyle z wysłanej zgodnie z deklaracją ale "rzekomo" opóźnionej już nie i mogę skończyć z negatywem. Wielokrotnie ten temat był poruszany na tym forum i pewnie nawet nikt go wyżej nie przekazał...

I nie oczywiście, że nie mogę zmienić godziny wysyłki. Nie zagwarantuję odbioru późniejszego niż godzina graniczna - nikt normalny tego nie zrobi. Co nie zmienia faktu, ze mogłabym sporą część nich nadawać wcześniej...

A co do "zależy nam" to proszę bez kitu... Paczki z wysyłka elektroniczna natychmiastową. Wysyłane w dzień do 2h w piątek pokazujecie klientom dostawę na wtorek. Potraficie je wykluczyć z szybkiej dostawy ale pokazać czasu zgodnie z deklaracją to już nie? Tak Wam zależy...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki rozumiem. Oczywiście decyzja należy do Ciebie. 
Jeśli chodzi o wysyłkę elektroniczną, to jeśli zmienisz czas wysyłki na: "Natychmiast" (zamiast 24h) w tych ofertach, kupujący będą widzieć taką informację w zakładce dotyczącej dostawy: "Podczas tworzenia tej oferty sprzedawca zadeklarował, że wyśle towar natychmiast". 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ukryliście tę informację tak głęboko, ze statystyczny klient jej nie widzi i nigdy nie zobaczy. Mało tu razy na forum takim statystycznym klientom wrzucałam zrzuty z ofert gdzie taką informację znaleźć?  Może zróbcie na odwrót i na zielono dajcie czas deklarowany przez sprzedającego, a w tą dziurę schowajcie czas sugerowany... W końcu zależy Wam na precyzyjnym.... czy jak to tam szło...

oznacz moderatorów