Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie wystawiam faktury Vat, ponieważ rozliczam firmę w formie ryczałtu. Na prośbę klienta wystawiam rachunek uproszczony, który jest dowodem sprzedaży. Do tej pory sprzedawałem poprzez Allegro Bussines również firmom i nie było problemu z dowodem zakupu (rachunek uproszczony). Do 05.09. zostałem zobligowany, żeby określić, czy chcę żeby na moich aukcjach były widoczne stawki Vat. Jeżeli nie podejmę decyzji, by stawki Vat były widoczne na aukcjach, to moje aukcje nie będą widoczne na stronach Allegro Bussines. Stracę przez to część rynku z możliwością szerszej sprzedaży. W świetle polskiego prawa mając firmę i rozliczając się w formie ryczałtu, jestem przedsiębiorcą. Natomiast na moich aukcjach nie mogą być widoczne stawki Vat, ponieważ nie mogę wystawiać rachunków Vat. Dlatego zadaję pytanie dlaczego mam nie być widoczny na stronach Allegro Bussines jak dotychczas?
Ryczałt a VAT to dwa różne podatki.
Niezależnie czy jesteś czynnym podatnikiem VAT, czy zwolnionym - fakturę masz obowiązek wystawić, a w jaki sposób - zgłoś się do księgowej.
Masz ty zapłon. Rachunki uproszczone można było wystawiać do 31 grudnia 2013 roku. Natomiast od 1 stycznia 2014 roku wystawia się faktury bez względu na czy jest się czynnym czy biernym płatnikiem VAT (bierny płatnik wystawia faktury bez podatku VAT).
A wystawianie rachunków uproszczonych to wykroczenie lub przestępstwo karno-skarbowe (to zależy od kwoty). Grozi za to grzywna w drodze mandaty karnego.
Rachunek =/= Rachunek uproszczony. To są dwa różne dokumenty.
Od 1 stycznia 2014 powinieneś jednak wystawiać faktury (ważne "faktury", a nie "faktury VAT"). Faktura od rachunku różni się praktycznie tylko nazwą dokumentu. Zawartość jest taka sama. Ważne jest aby podać postawę prawną zwolnienia z VAT (najczęściej jest to art 113 ust 1 i 9 ustawy o VAT, czyli nie przekroczenie kwoty przychodu 200000 zł). Tu należy mieć na uwadze, że niektóre towary są wykluczone ze zwolnienia (np. elektronika, nośniki danych, ogólnie PKWiU 26, 27 i 28 itd).