anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Towar z fabryki Chińskiej a dane Importera

gooutlet
#1 Nowicjusz#

Kogo mam podać jako producenta jeśli towar jest zakupowany w Polsce od importera i jak go pytam o dane Producenta to patrzy na mnie jak na ... Twierdzi że towar jest produkowany tam gdzie na dzień dzisiejszy ma lepszą cenę i np. jeden produkt może być produkowany w kilku fabrykach. Mając kilka tyś. produktów nie jest w stanie tego określić. Czy nie można podać danych Importera na Polskę (przecież to on ściaga towar i za niego odpowiada). Jako sprzedający jaki mamy wpływa aby importer podał nam prodecenta (a tym samym zdradził swoje układy które wypracował) 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@gooutlet Zgodnie z tym artykułem: 

"Czy mogę wpisać siebie jako osobę odpowiedzialną za produkt na terenie Polski? 

Jeśli producent lub dystrybutor nie wskaże żadnych innych danych – możesz podać swoje. Jako osoba odpowiedzialna będziesz mieć zobowiązania zgodne z unijnym prawem i będziesz odpowiadać za zgodność produktu z prawem Unii Europejskiej." 

Zachęcam Cię do zapoznania z tym artykułem. Jest tam wiele pytań i odpowiedzi odnośnie chińskich producentów i produktów. 

Nicol
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

gooutlet
#1 Nowicjusz#

Ale czy w takim wypadku jak nie mam danych producenta to w to miejsce mam wpisać Importera i jego adres wraz z osobą odpowiedzialną?

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

Temat jest pogrzany jak lato z radiem.

My, jako importer z Chin nie mamy kontaktu z fabryką. Tam wygląda to inaczej.

Firmy pośredniczące zajmują się szukaniem kontaktów i towarów i nigdy, przenigdy tych danych nie udostępnią. 

To dla naszej firmy jest trudny orzech, gdyż dodatkowo UNIA żąda dodatkowych protokołów i raportów kosztujących po 10.000 zł + kary za ich brak do 50.000 zł za raportowanie śladu węglowego od importu.

To jest jawna WOJNA gospodarcza z Chinami. 

@gooutlet jeśli masz czas i cierpliwość - czytaj _>>>>>>

https://doradcy365.pl/nowe-przepisy-dotyczace-bezpieczenstwa-produktow-w-ue-gpsr-obowiazki-przedsieb...

oznacz moderatorów