anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Unijna dyrektywa DAC7

Client110254863
#9 Pomysłodawca#

WITAM.

Z tego co wiem w Polsce zaczęła obowiązywać unijna dyrektywa DAC7. Na jej mocy na internetowe platformy sprzedażowe nałożono nowy obowiązek – prowadzenia wykazu sprzedawców i transakcji oraz przekazywania tych informacji do Krajowej Administracji Skarbowej.

Dla mnie jest to jak najbardziej ok, sprzedaję to płacę podatki i tyle. Wkurza mnie że mam DG i nie mogę tak obniżyć cen jak prywatny sprzedawca bo ja legalnie płacę podatek, VAT, itd. dlatego ucieszyła mnie ta dyrektywa.

Widzę jednak masę sprzedawców "PRYWATNYCH" którzy mają sprzedane więcej niż 30 sztuk w roku i nic sobie z tego nie robią. Sprzedają masowo, nie zakładają działalności a przecież to oczywiste że będą mieli kontrolę jeśli nie zapłacą podatku.

Ostatnio zapytałam pewnej osoby od której coś kupiłam czy wystawi mi jakiś dokument do zakupu, a ona mi na to że nie ma takiego obowiązku bo jest prywatnym sprzedawcą. Odpisałam że owszem, nie ma obowiązku ale ja mogę sobie zakupy u niej wliczyć w koszty DG, na dowód wystarczy mi zakup oraz potwierdzenie że za niego zapłaciłam. Ona mi na to że się na to nie zgadza (nie musi, ja mogę i tak to wliczyć w koszty bo kupiłam legalnie na Allegro). Zapytałam czy ma świadomość Unijnej dyrektywy DAC7, a ona mi na to że się na tym nie zna i żebym dała jej spokój bo ona sprzedaje swoje rzeczy i nie musi nic płacić ani zgłaszać. (ma kilkadziesiąt aukcji po kilka sztuk tego samego, sprzedaż na pewno przekroczyła te minimum 30 sztuk). Odpuściłam.

Zastanawiam się jednak czy takie osoby naprawdę nie mają świadomości że prędzej czy później zapłacą za tą "niewiedzę" czy myślą że im się to jakoś "upiecze"? A może to ja czegoś nie rozumiem i tzw. "szara strefa" nadal ma się dobrze?

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

pecela
#17 Koryfeusz#

@bombardier10

Tylko że dyrektywa DAC7 niczego nie zmienia w kwestii opodatkowania. Raport składany przez platformy sprzedażowe ma wyłączacznie charakter informacyjny.

Dużo więcej informacji platformy przekazują na podstawie ustawy o podatku dochodowym z 1991 roku. 

oznacz moderatorów

Client110254863
#9 Pomysłodawca#

@bombardier10 

Tak, ja "tak na serio".

W imię czego ja mam płacić podatek od sprzedaży, podatek VAT i inne podatki związane z DG, a inni na czarno sprzedający obniżą cenę i sprzedadzą dużo taniej niż ja a i tak zarobią na tym więcej?

" Chcesz zarabiać to daj zarobić innym to podstawa wszelkiego biznesu. "  Zdadzam sie ale na uczciwą konurencję, niech każdy będzie równy wg. prawa a nie każdy jak sobie chce.

oznacz moderatorów