Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Piszę ten post po raz trzeci - dlaczego allegro go usunęło? Panie @msniezek Czyżby temat był nie wygodny?
Tak mi się przypomniało po ostatnich doniesieniach o sklepie "najlepsza cena", który podobno wynajmował a nie sprzedawał produkty
Jak się ma do ustawy konsumenckiej sytuacja gdy Kupujesz jako konsument towar, który jak się potem okazało jest wysyłany z Chin
Zadawałem jakiś czas temu pytania Pracownikom allegro ale nie dostałem jednoznacznych odpowiedzi, generalnie twierdzili, ze problemu nie ma.
tradycyjnie trochę linków:
Dz. U. 2014 poz. 827U S T A W Az dnia 30 maja 2014 r.o prawach konsumenta:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000827/U/D20140827Lj.pdf
USTAWA z dnia 9maja 2014r.o informowaniu ocenach towarów i usług:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000915/U/D20140915Lj.pdf
https://allegro.pl/pomoc/artykul/import-towaru-spoza-unii-europejskiej-9dae5weBkt1
Widzę tu np: problemy z prezentacją ceny wg polskich ustaw:
cena –wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę;
W cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług lub podatkiem akcyzowym. Przez cenę rozumie się również stawkę taryfową.
Według mnie w/w ustawy wymagają by:
- by Kupujący był poinformowany o łącznej cenie produktu i o charakterze umowy czy to jest zakup, pośrednictwo czy też usługa
- Kupujący wiedział dokładnie ile zapłaci za towar - musi być podana cena ostateczna
czy z vatem cłem akcyzą i wszystkimi innymi opłatami
- Na allegro usługi typu dropshoping/pośrednictwo nie są w osobnych kategoriach tylko wyglądają jak zwykła oferta sprzedaży
- Na allegro np w telefonach jest opcja wysyłka z chin - ale ona oznacza tylko, że przedsiębiorca wysyła towar z innego Państwa
- Nie jest rozróżnione za co płacimy czy za towar czy za pośrednictwo
Kupując produkt u pośrednika staje de facto importerem z całym bagażem np: podatki cło akcyza vat a także zgodność produktów z polskimi przepisami czyli ustawa o opakowaniach, normy CE (nie china export), normy higieniczne i inne i co gorsza karna odpowiedzialność za tzw podróbki czy też łamanie patentów
Co na to allegro w/w linku cyt:
"Jeśli kupujesz towar, który wysyłany jest do Ciebie spoza Unii Europejskiej, powinieneś wiedzieć, że podlega on rozliczeniu importu zgodnie z obowiązującymi przepisami."
Jako konsument nie mam nic przeciwko zakupom towarów które będą wysyłane z innych krajów - ale kupując na allegro chcę być pewnym, że zapłacę za towar dokładnie tyle ile było w ofercie, w tej cenie będą wszystkie opłaty i podatki, Sprzedawca wystawi mi fakturę VAT i spełni wszystkie normy jakościowe jakie są wymagane by towar był legalny w kraju
Tradycyjnie proszę o odpowiedź merytoryczną także adminów allegro z podaniem przepisów prawa, jeżeli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu
Zgadza się, bywa nawet, że sprzedawca pisze, że nie odpowiada za ewentualną opłatę celną - kiedyś widziałem taką aukcję i byłem mocno zdziwiony.
Ja wyszukując oferty zawsze zaznaczam dostawa z Polski, ale nie każdy wie o potencjalnych niebezpieczeństwach...
@Tadesor Bo to na kupującym ciąży obowiązek oclenia zakupionego towaru, więc nie ma się czemu dziwić. Tutaj więcej w temacie: https://www.chinskiraport.pl/blog/**piiip**s-vat-i-clo/
A może się nie wygłupiajcie z kasowaniem nazw konkurencji..? Nie podaję linków do handlu, a wyłącznie staram się pomóc. Nie moja wina, że są inne serwisy aukcyjne i inne miejsca, gdzie można coś kupić. Rozumiem zakaz stosowania linków, ale co, nazwy się boicie? No bez jaj...
To automatyczne maskowanie niecenzuralnych/ niedozwolonych słów - dodaj proszę link oznaczając go np. TAK (poprzez hiperłącze)
Tego typu oferty są niezgodne z regulaminem Allegro. Cena podana w ofercie ma być ceną brutto i nie ma wyjątków od tej zasady przy sprzedaży rzeczy. Definicję ceny brutto łatwo znaleźć. Po zgłoszeniach takich ofert Allegro mimo to odmawia podjęcia działań.
Więcej czytam niż piszę więc wszystkie poprzednie wątki widziałem. Dzisiaj przez drugą połówkę trafiłem na aukcję :LINK:
Najbardziej zastanawia mnie opis:
"
"
W zakładce o sprzedającym jest ten cały "regulamin" a w nim np.
"4. W ramach prowizji firmy Enjoy, firma Enjoy pokrywa wszelkie koszty poza ceną towaru u sprzedawcy i kosztów jego przesyłki – takie jak: koszty przewalutowania, opłata za użycie karty kredytowej, koszty Allegro, itp.; nie dotyczy to ewentualnych opłat celnych związanych ze sprowadzeniem towaru spoza terenu Unii Europejskiej,"
a na allegro takich aukcji cała masa 🤔
Dzięki za zgłoszenie, sprawdzamy ofertę 👌
@cloudcloudJaki status tego sprawdzania? Po ponad miesiącu analiz już chyba na pamięć znacie regulamin tego Sprzedawcy 😉
@Jano_35 oferty niezgodne z regulaminem zostały usunięte.
@cloudcloudwidzę, że została usunięta tylko jedna oferta wspomniana przez@gbetker i to dopiero po moim zapytaniu. @gbetker zgłaszał problem z regulaminem, który nadal jest taki sam.
Taka sama sytuacja jest z ozonatorami. Większość z nich sprowadzana jest z Chin, a te, które są z Polski, są drogie, poza drobnymi wyjątkami.
To samo z maseczkami. Tych aukcji jest bardzo dużo, a ponoć ich sprzedaż jest zakazana 😲