Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie,
piszę kolejny wątek, ponieważ pomału zaczyna brakować mi siły na walkę z nieuczciwymi zagrywkami ze strony konkurencji. Mianowicie w dniu dzisiejszym otrzymałem -20 punktów za naruszenie regulaminu oraz usunięto jedną z moich topowych ofert. Po wnikliwej analizie oraz kontakcie z supportem allegro otrzymałem informację, że moja oferta wprowadza klientów w błąd ponieważ producentem przedmiotu który sprzedaje nie jest firma którą podałem oraz której logo zamieściłem w ofercie.
Wyjaśniam po krótce...
Zajmuje się głównie sprzedażą asortymentu serwisowego do rolet tj. zwijacze do rolet, silniki, wieszaki itd...
Od dwóch lat sprzedawałem produkt jakim jest zwijacz do rolet marki PORTOS (oferta 14439332210). Dodatkowo miałem w sprzedaży zwijacz konkurencyjnej firmy SELVE (oferta 15347097722). Takie właśnie zwijacze kupowałem od dwóch producentów. Pierwszy z nich to firma PORTOS a drugi to SELVE. Generalnie produkt jest identyczny w jednej i drugiej firmie jeśli chodzi o wszelkie parametry techniczne. Wynika to z wytycznych branżowych, standaryzacji parametrów itd. oraz z tego, że najprawdopodobniej wcześniej wymienione firmy kupują surowieć w jednej firmie "XXX" składają i sprzedają jako swój zwijacz. Różnica to symbol wewnętrzny w ich katalogach. W tej konkretnie ofercie (oferta 14439332210) sprzedawałem zwijacz marki PORTOS i taki właśnie otrzymywał klient. Niestety po dwóch latach Allegro stwierdziło, że zwijacz ten jest jednak z firmy SELVE a nie tj. podałem w ofercie - PORTOS i postanowiło mnie ukarać.
Szczerze sam nie umiałbym stwierdzić mimo kilkunastoletniego doświadczenia w branży, czy w ręce trzymam zwijacz jednej czy drugiej firmy, ale allegro wie lepiej. Zwijacze kupuje zarówno w jednej jak i drugiej firmie i są one w odrębnych stanach magazynowych, więc to nie jest tak, że raz wysyłam taki, a raz taki z racji tego, że zwijacze z PORTOSa mają od razu wydrukowaną przez nich instrukcję z logo PORTOS a z SELVE są gołe bez niczego.
Symbol zwijacza w PORTOS: ZL-5M-02
Symbol zwijacza w SELVE: 084401
Zarzut jest na tyle absurdalny, że ręce opadają!
Domyślam się, że zgłoszenie nie wyszło od samego allegro tylko po raz kolejny ze strony nieuczciwie działającej konkurencji która zamiast zająć się ulepszaniem swoich ofert zgłasza oferty nasze licząc, że być może allegro przyklepie któreś ze zgłoszeń.
Poprzednio przez tydzień prostowałem temat niezasadności zgłoszenia innej mojej oferty co zostało cofnięte po interwencji moderatorów.
Na prawdę nie lepiej jest zapytać u źródła oraz zweryfikować informację zamiast przyjmować jakąś dziwną zasadę domniemania winności?
Allegro opiera się dzisiaj na korzystaniu z narzędzi AI ale ma problem z wpisanie symbolu produktu do chatgpt i sprawdzenia, że dane producenta to dane które miałem w ofercie.
Dodatkowo pytanie do użytkowników jak radzą sobie z takimi sytuacjami? Czy można się jakoś przed tym zabezpieczyć?
@ALTEO_SKLEP Widzę, że Twoją sprawą zajmuje się już doradca w zgłoszeniu numer 53261166. Proszę, zaczekaj na odpowiedź drogą mailową. Nie ma potrzeby dublowania zgłoszeń.
@ALTEO_SKLEP nie ty pierwszy i ostatni
my mamy w sprzedaży takie produkty różnych firm, których nie odróżnisz od siebie
bo robi je jedna chińska fabryka, a branduje je masa importerów
treść oferty i zdjęcia mogą być w zasadzie jedne z wyróżnieniem danych i symboli producenta
i tu allegro sobie je łączy dowolnie lub blokuje możliwość wystawienia