Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy ktoś jest wie, jaki allegrowy stażysta projektował zasady transakcji w ramach wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów?
Otóż w przypadku transakcji przez kupującego posiadającego aktywny nr VAT UE, otrzymuję takie info
Ale co ja mam niby weryfikować? Klient już kupił i zapłacił w kwocie brutto, więc MUSZĘ mu naliczyć VAT 23%. Istotą transakcji pomiędzy podmiotami posiadającymi aktywny nr VAT UE jest to, że powinna zostać zrealizowana bez naliczenia VAT-u wg stawki w kraju sprzedaży. Allegro powinno ten status zweryfikować w momencie zakupu i umożliwić kupującemu nabycie towaru w kwocie netto. Teraz to już jest musztarda po obiedzie.
Pisałem do nich w tej sprawie chyba ze 2 razy, ale za każdym razem ten sam allegrowy bełkot.
Cześć, @skleptokarza. Skonsultuję to i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@skleptokarza, jeśli wystawiasz zwykłą fakturę vat, to nie musisz dodatkowo niczego weryfikować. Gdyby jednak kupujący poprosił o fakturę vat 0%, ale status miał niezweryfikowany pod tego typu faktury, to wciąż możesz podjąć decyzję, że mimo wszystko wystawisz fakturę vat.
Możesz także spróbować sam zweryfikować kupującego i podjąć decyzję o wystawieniu faktury vat 0% i zwróceniu kupującemu vat.
Sorry, nic z tego nie rozumiem.
Po pierwsze, co to jest "zwykła faktura VAT"? Po drugie, powtarzam to po raz kolejny, weryfikacja ma nastąpić w momencie dokonywania zakupu, a nie po nim i opłaceniu zamówienia, bo wtedy to wszystko nie ma najmniejszego sensu. Przecież to można całkowicie zautomatyzować i dzieje się w czasie rzeczywistym. Jeśli ja mam aktywny status VAT UE i kupujący ma aktywny status VAT UE, to cała transakcja może się odbyć bez konieczności naliczenia VAT, bo w tym jest właśnie cały sens wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów.
A sugestia, że "możesz zwrócić VAT kupującemu po zakupie", to chyba jakiś żart. Pomijam wątpliwości prawne czegoś takiego. Poza tym, allegro nalicza prowizję od kwoty brutto, więc gdybym miał hipotetycznie zwracać ten VAT, to mam się ubiegać o zwrot części prowizji?
To jest jakaś koszmarna, allegrowa prowizorka!
Wracam z odpowiedzią. Jeśli w jakimś przypadku zdecydujesz się wystawić fakturę VAT 0%, to możesz to zrobić nie tylko w przypadku weryfikacji "naszej", ale też swojej.
Wówczas nawet jeśli została zapłacona kwota brutto, to możesz w takiej sytuacji zwrócić VAT. Na ten moment nie ma możliwości na Allegro po cenie netto. Dlatego też nie wymagamy od nikogo wystawiania faktur VAT 0%.