Proponuje podjazd o 8:00 rano gdy sklep działa od 10:00. Błąd występuje tylko w przypadku Orlen, bo innych kurierów jak DPD czy DHL można zamawiać normalnie w godzinach pracy sklepu.
Cześć @Pengano, podaj proszę w przypadku jakiego punktu występuje problem.
Warszawa, centrum, ul.Niska. Kurier jest tutaj cały dzień w odległości kilkuset metrów. Nie ma powodu aby wymuszać przy zamawianiu podjazdu godzinę 8:00 rano, gdy nikogo nie ma w firmie. Powinny być dostępne przedziały np. 10:00-18:00. Kurier One ma ten sam problem.
Dziękuje @Pengano za potwierdzenie, zgłosiłem sprawę do odpowiedniego działu. Wrócę do tego wątku, gdy uzyskam od niego odpowiedź.
@Pengano Podaj proszę przykładowe numery zlecenia podjazdu.
Nie zrobię takiego zlecenia na 8:00, skoro pracujemy od 10:00, więc jaki przykład mam podać? W przypadku DHL, DPD bez problemu wyświetlają się rozsądne godziny podjazdu pokrywające się z godzinami pracy sklepu 10:00-18:00. Natomiast w przypadku zamawiania Orlen lub One zawsze pojawia się przedział czasowy od 8:00 rano gdy nikogo tu nie ma. Nie wybiorę takiego przedziału godzinowego, bo kurier wpadł by na 8:00, stwierdził by że nikogo nie ma i anulował całkowicie podjazd. To beznadziejne.
@Pengano Chodzi o numer zamówienia dla którego próbujesz zamówić podjazd.
Każde zamówienie Orlen i One. Dziś nie próbuję bo akurat są zamówienia DPD i DHL, gdzie nie ma żadnego problemu z godzinami.
@Pengano a co stoi na przeszkodzie abyś zamówił podjazd jak przyjdziesz do pracy o tej 10
Tak robię, ale to mi rozwala spójność pracy, marnuje mój czas, a raz na kilka dni jak jest rano młyn, to zapominam zamówić i mamy kłopot. Nie chodzi mi więc o obejście problemu, tylko o rozwiązanie problemu. Jeśli jest możliwość zamawiania następnego dnia o 10:00, a jest taka możliwość, to od tego mamy komputery i programy żeby nie robić tego ręcznie. Chcę naraz zrobić paczkę, etykietę, dokument zakupu i wezwanie kuriera bez rozbijania tej pracy na kilka dni.
Gdyby system był darmowy to nie ma sprawy, ale jeśli płacimy za to setki tysięcy złotych to należy oczekiwać profesjonalizmu i jako takiej ergonomii pracy. A tu nie pomaga też kolejny bubel programistyczny, że w menu "przesyłki i pojazdy" często widzę fałszywe alarmy z czerwonym wykrzyknikiem i ostrzeżeniem "Nie zamówiłeś podjazdu" dla przesyłek które dawno już pojechały lub nawet zostały odebrane. Taki bałagan i chaos nie jest tym czego oczekuję od tak drogiego systemu. Gdyby w tym menu faktycznie był wykrzyknik tylko dla paczek które na prawdę wymagają zamówienia podjazdu, to jakoś byłoby do przeżycia. Wspomnę jeszcze trzeci bubel, jeśli wezwę podjazd One, ale tak się składa ze chcę kierowcy ułatwić i zaniosę do maszyny, to kurier i tak przyjeżdża. System powinien go powiadomić o anulowaniu podjazdu.
@Pengano Wracam do Ciebie z odpowiedzią. Przykro mi, ale ograniczenia podjazdu wynikają z winy przewoźnika i nic nie możemy z tym zrobić. W tej sytuacji dostępna będzie możliwość zamówienia kuriera Orlen wyłącznie w przedziale czasowym 8:00-16:00.
Sprawdzimy temat i zweryfikujemy sprawę, czy można to w przyszłości zmodyfikować.
Obecnie też jest taka możliwość. System Allegro powinien zapamiętać że chcę zlecić podjazd i zrobić to automatycznie następnego dnia o godzinie 10:00 w chwili otwarcia sklepu. W ogóle jeśli w ciągu dnia jest aż 8 godzinne okienko podjazdu 10:00-18:00, to nie są jakieś kosmiczne wymagania aby taki podjazd realizować w godzinach pracy. Żądanie zlecania podjazdu nocą, poza typowymi godzinami otwarcia sklepów jest bezsensowne. To proszenie się o kłopoty i brak profesjonalizmu. Co innego wioska na końcu Bieszczad, a co innego centrum dużego miasta, gdzie aż roi się od kurierów przez cały dzień do wieczora.
Co z kurierem One. Tak samo nie macie żadnego wpływu na Waszego kuriera?
@Pengano zweryfikujemy z przewoźnikiem możliwość wprowadzenia zmian w tej kwestii. Na ten moment traktuj to jak zamówienie kuriera na dany dzień, nie konkretną godzinę i zamawiaj normalnie w godzinach pracy na przedział 8-16. Kwestię kuriera One jeszcze konsultuję, wrócę do Ciebie z informacją.
Kiedyś robiłem takie próby zamawiania podjazdu bez przejmowania się wyświetlanymi godzinami i co jakiś czas źle to się kończyło. Status podjazdu nie zawierał informacji o tym że kurier był o 8:00 rano i że anulował podjazd. Czekałem potem cały dzień, czekałem 3 godziny po pracy, a on nie odbierał paczki wcale, ani nie informował, że był przed otwarciem i podjął już nieskuteczną próbę. Zwykle nie ma kontaktu z takim kurierem, rotacja pracowników jest częsta. Człowiek jest jak ślepy we mgle. Bywa że kierowca anuluje podjazd zupełnie bez powodu, a w statusach podjazdów nie widać żadnej informacji o takim zdarzeniu.
@Pengano rozumiem, że może to od czasu do czasu nastręczać problemów, natomiast na ten moment nie mogę zaproponować Ci innego rozwiązania. Ze swojej strony zgłosiłyśmy już potrzebę wprowadzenia zmiany, jednak wymaga to czasu. Może udałoby Ci się przekazać przez kuriera informację do oddziału, który odbiera od Ciebie przesyłki, że firma jest czynna w godzinach 10 - 16 i w miare możliwości podjazdy powinny być realizowane w tym czasie?
Przy takim podejściu żadne zgłaszane błędy, niedoskonałości, uciążliwości nie są nigdy naprawiane. To zawsze kończy się na wysłaniu do "odpowiedniego działu", który jest czymś w rodzaju kosza na śmiecie. Przez ostatnie kilkanaście lat było zgłaszane ponad sto błędów projektowych i logicznych, każde zgłoszenie było co kilka miesięcy ponawiane i kompletnie nic nie naprawiono. Jedną rzecz poprawiono, ale było to dziełem przypadku a nie efektem zgłoszenia błędu. Jak to w korporacji walka z wiatrakami.
@Pengano zapewniam Cię, że te zgłoszenia nie trafiają do kosza. Jednak każda zmiana wymaga czasu dla jej wprowadzenia. Liczę, że w tym przypadku będziemy mogli niedługo wrócić do Ciebie z pozytywną informacją.
Zmiana aby nie oszukiwać z opłatami za Smart w przypadku zmiany etykiety wymaga 10 lat na wdrożenie. Tak jest z każdym zgłoszeniem błędu, czy działań pozbawionych logiki. Nie zdarzyło mi się żeby cokolwiek naprawiono. Tylko błędy techniczne są naprawiane. Przecież te nocne podjazdy zgłaszałem i pół roku temu i dwa lata temu i nic się nie zmienia.