anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Witam ile transakcji można dokonać na allegro w ciągu roku? Aby ominąć skarbówkę

haveniceday5
#1 Nowicjusz#

Witam ile transakcji można dokonać na allegro w ciągu roku? Aby ominąć skarbówkę

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

pecela
#17 Koryfeusz#

@TomasPe0

DAC7 to dyrektywa. Dyrektyw UE nie stosuje się bezpośrednio, chyba że na korzyść obywatela. Dyrektywa to tylko zbiór wytycznych, które kraje członkowskie UE mają obowiązek wprowadzić do swojego porządku prawnego. 

W Polsce dyrektywa DAC7 inkorporowana jest do polskiego porządku prawnego za pośrednictwem "Ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw".

Zauważ też, że w ustawie mowa jest o limicie 30 czynności związanych ze sprzedażą, a nie o 30 transakcjach. 

Jeżeli chodzi o udowodnie kiedy kupiłeś dany przedmiot, to niestety działa to w obie strony. Czyli albo udowodnisz, że posiadałeś produkt dłużej niż 6 miesięcy, albo że miałeś go krócej. A sporządzenie błędnego PIT-a rocznego jest wykroczeniem, natomiast złożenie fałszywego oświadczenia jest już przestępstwem (grozi za to grzywna do 41 279 040 zł). Sprawa może też trafić do prokuratury z art. 233 kk.

Jeżeli chodzi o przedmioty, które miało się w swoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy, to ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych mówi, że taka transakcji nie jest przychodem. I tu mamy problem, bo podatek dochodowy jak sama nazwa wskazuje, płaci się od dochodu. Aby obliczyć dochód musimy znać przychód i koszty. Nie ma tu znaczenia czy przy zakupie był zapłacony podatek czy nie, liczy się wyłącznie czy minęło pełne 6 miesięcy od daty zakupu.

Jeżeli chodzi o dowód zakupu, to niestety paragon nim nie jest. Nie ma na nim danych kupującego, a dane produktu są często u ogólnione. Za to dowodem będzie potwierdzenie zamówienia i dowód zapłaty, paragon imienny, paragon z nr NIP lub PESEL, rachunek imienny, czy faktura VAT.

Ps. Ja kontrolę skarbową już miałem (nie rozliczyłem jednej sprzedaży za ok 40 zł) jakieś 15 lat temu. US miał wszystkie dane moje i nabywcy. Po prostu wylosowało mój PIT do weryfikacji.

Ps2. Urząd Skarbowy ma 5 lat na weryfikację rozliczenia rocznego. Czyli kontroli wybranych rozliczeń za 2024 można się spodziewać ok 2031 roku (kontrolę zazwyczaj wszczyna się przed końcem okresu przedawnienia, bo zatrzymuje to jego bieg). Do tego kwota odzywanego w wyniku kontroli podatku, powinna przekroczyć 160 zł. Po prostu odzykany podatek ma być wiekszy niż koszt jego odzyskania. 

oznacz moderatorów

TomasPe0
#9 Pomysłodawca#

Może i tak tylko kto będąc prywatną osobą ma udokumentowane na 2 lata wstecz przedmoty, które dawno temu sprzedał za pośrednictwem Allegro na przykład ? Ja na przykład takich dokumentów nie gromadziłem, a w ostatnim czasie sprzedając przedmioty musiałem jeszcze fakturę wydrukować i wydać ją kupującemu, ponieważ oznajmił np. w sporze Allegro, że faktury nie otrzymał a chce. Skąd mam teraz fakture taką wziąć skoro dostał ją kupujący. Tą samą fakturą będzie wiele osób się posługiwało, to gdzie zasada tajności danych osobowych na przykład ? Wypisujesz jakiś prawniczy bełkot o artykułach karnych i skarbowych. OK - tylko, że emeryt czy rencista w ogóle nie musi złożyć PIT bo robi to za niego organ jakim najczęściej jest ZUS, jak ktoś jest np. z mundurówki to ma inne zasady rozliczeń m. in. może dorobić sobie 100% wynagrodzenia... Twierdzisz nie limit 30 transakcji tylko 30 czynności, bo tak przeczytałeś. OK - to jak się zalogowałem do Allegro z zamiarem obsługi 1 czy 2 transakcji, bo kupujący rzuca się w sporze o to, że karta graficzna daje mu w grze za mało FPS, albo ktoś inny pisze, że Allegro mu włożyło paczkę do automatu o godzinie 23 przez co musiał samochód z garażu wyprowadzić w nocy i jechać po paczkę. Przez to obsługa transakcji była nie taka i to wina sprzedawcy... To rozumiem takie czynności to też się wiążą z limitem... Czy np. renciste co jest ogrodnikiem i wyhodował czereśnie a następnie sprzedał je w 10 kilowych wiaderkach też obciążą opodatkowaniem ? Gdzieś wyżej czytałem, że jeśli ktoś ma przedmiot do odsprzedaży to powinno to być opodatkowane nawet jeśli kosztuje 1 zł. OK, tylko kwota wolna od podatku wynosi 30.000 PLN rocznie... Dalej jeśli ktoś ma czereśnie z własnego ogródka i drzewa to je kupił żeby sprzedać... I takiego też trzeba opodatkować ??? Pisanie, że ktoś ukrył dochody i ma nieprawidłowy PIT teraz mu ileś tam set tysięcy kary grozi... Chciałem zauważyć, że nie można w kiosku kupić chusteczek bez płacenia za nie podatku w cenie, który wynosi 23% na dzień dzisiejszy, dodatkowo obowiązuje np. prawo bankowe, które zezwala np. KNF czy US na wgląd do rachunku osoby fizycznej czy prawnej bez żadnego uzasadnienia, więc gdzie ukryli swoje dochody nie ukazując ich w PIT, kiedy nie tylko dochody są widoczne dla urzędnika, ale także każdy przepływ finansowy na danym ROR na przykład. O jakim ukrywaniu dochodów czy działaniu wbrew prawu tutaj jest mowa ?

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@TomasPe0 

Masz mieć udokumentowane nie 2 lata wstecz, lecz 5 lat wstecz (masz ustawowy obowiązek trzymać faktury przez okres co najmniej 5 lat).

A co do ewentualnej kontroli, to zazwyczaj wystarczy złożyć oświadczenie, że produkt miało się dłużej niż 6 miesięcy (coś w stylu "Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań oświadczam, że sprzedawane przeze mnie towary były w moim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy, a transakcja nie miała charakteru handlowego").

A odnośnie raportowania to przepis mówi tak: "któremu operator platformy umożliwił w okresie sprawozdawczym wykonanie mniej niż 30 stosownych czynności dotyczących sprzedaży towarów, jeżeli łączne wynagrodzenie w tym okresie na jego rzecz nie przekroczyło równowartości 2000 euro;"

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@TomasPe0 "DAC-7, czyli projekt UE traktujący o regulacji sprzedaży towarów w obrocie międzypaństwowym" po raz kolejny udowadniasz, że nie masz pojęcia o czym piszesz 😎

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

TomasPe0
#9 Pomysłodawca#

Pisałem odnośnie DAC-7, kolega wyżej na przykład o PIT czy składaniu fałszywych zeznań. Kto z nas był bliżej głównego wątku pt.:"Witam ile transakcji można dokonać na allegro w ciągu roku? Aby ominąć skarbówkę." Najważniejsze jest to żeby neokomunista wykazał, że każdy kto nie opodatkował sprzedaży za 1 zł. to złodziej, a jeśli ktoś znalazł kupca na przykład na AllegroLokalnie to znaczy, że jest oszustem...

oznacz moderatorów