anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Witam ile transakcji można dokonać na allegro w ciągu roku? Aby ominąć skarbówkę

haveniceday5
#1 Nowicjusz#

Witam ile transakcji można dokonać na allegro w ciągu roku? Aby ominąć skarbówkę

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

q3qPL
#13 Ambasador#

Żadnej sprzedaży

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@haveniceday5 nie da się ominąć skarbówki , mogą zweryfikować podatnika bez wyraźnego powodu .

oznacz moderatorów

TomasPe0
#9 Pomysłodawca#

Możesz prowadzić sprzedaż jako prywatna osoba. Nowa dyrektywa DAC-7 zakłada 30 transakcji rocznie i / lub limit 2.000 Euro. Jeśli jesteś powyżej 30 transakcji lub więcej przychodu jak 2k Euro powinieneś złożyć deklarację w US.

oznacz moderatorów

q3qPL
#13 Ambasador#

Przecież w deklaraci rocznej PIT tak czy siak trzeba podać zarobki z działalności nierejestrowanej czy innych źródeł

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#13 Ambasador#

Jak ktoś sprzedaje np ciuchy po dziecku, bo to wyrosło, albo nie wiem, inne niepotrzebne rzeczy i np sprzeda 31 różnych ubranek, bucików, kaftaników, to też musi składać deklarację?

Widzę po swoim ile tych ciuchów jest już w worach na strychu, a dziecko nadal wyrasta z nowych.

Dziwne. Ja tam nie sprzedaję takich rzeczy, ale tak mi się od razu uświadomiło, że przecież ogromna ilość matek tak robi i pewnie w roku im się uzbiera tyle ofert. Niezły byłby absurd i zamordyzm już definitywny, gdyby te matki musiały teraz deklarację składać xD

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Wy nadal życie w czasach PRL, runku uważacie że sprzedając nie trzeba płacić podatku. prezenty na komunię, ślub także podlegają opodatkowaniu, poszukaj poczytaj a ze większość to omija to inna sprawa.

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#13 Ambasador#

Ale ja nie pisałem o rzeczach nowych, a posiadanych dłuższy czas. 

Zawsze było tak, że opodatkowaniu podlegają sprzedane rzeczy, gdzie od zakupu nie minęło 6 miesięcy. Rzeczy sprzedane, posiadane dłużej niż 6 miesięcy opodatkowaniu nie podlegają.

Dyrektywa DAC-7 coś zmienia? Zadałem konkretne pytanie Lew433, odpowiedziałeś nie na temat.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TomasPe0 nie wprowadzaj w błąd !!! w prawie podatkowym nic się nie zmieniło i nie doszły żadne limity, podatek rozlicza się od pierwszej złotówki, jest co prawda kwota wolna od podatku ale ona obowiązuje jak złożysz PIT i zsumujesz na koniec roku wszystkie dochody, oczywiście mowa tu o sprzedaży zarobkowej ( zakup towaru w celu odsprzedaży ) a nie o starych gratach z domy tu jeśli masz je dłużej niż 6 mc nic nie płacisz podatku i nie ma limitów.

Limit DAC7 to taki próg po którym idzie zgłoszenie do skarbówki żeby się przyjrzeli czy są rozliczne podatki 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@TomasPe0  To jest błędna interpretacja.  Teoretycznie każda transakcja powinna być opodatkowana nawet jeżeli jest niewielka.  Natomiast każdy sprzedający amator może skorzystać ze zwolnień od podatku, nie będę  tutaj  wymieniał całej listy.

Dyrektywa DAC7 ani nie zmusza do płacenia, ani nie zwalnia z płacenia podatków. Nakłada tylko obowiązek informowania do urzędów skarbowych o  znacznej sorzedazy  wykonanej przez niektórych sprzedających.  Ale jeśli jesteś zwolniony z płacenia to cię to wcale  nie interesuje.

Bez dyrektywy DAC każdy mógł  donieść do skarbówki na sąsiada i teraz też może.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@haveniceday5 Liczone są również transakcje nieopłacone, a 1 transakcja = sprzedaż na 1 aukcji. A zamówienie może się składać z kilku aukcji, więc limit wyczerpuje się szybko.

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@haveniceday5 Aukcje charytatywne na których nie zarabiasz ale je wystawiasz też są liczone jako sprzedane. I wychodzi na to że bez sprzedaży zarobkowej też można przekroczyć limit i portal zgłosi do sprawdzenia . (Sam czekam czy mnie US wezwie na weryfikację za ostatni rok gdzie przekroczyłem oba parametry.

oznacz moderatorów

q3qPL
#13 Ambasador#

Wątpliwe, że w ogóle się Tobą zainteresują jak na samym allegro są tysiące sprzedawców, którzy zarabiają bez działalności więcej niż inni prowadzący działalność 😂
Przypadkiem aukcje charytatywne nie są opodatkowane? Ostatnio słyszałem o jakiejś wojnie odnośnie tego ale nie jestem kompletnie w temacie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@haveniceday5 nie ma takiego limitu, zgodnie z ustawą z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit d
jak sprzedajesz swoje stare graty które masz dłużej niż 6 mc, nic nie robisz nic nie składasz o ile nie ma to znamiona ciągłej sprzedaży zarobkowej, jak kupujesz i sprzedajesz z zarobkiem musisz to rozliczyć na koniec roku jako dochód nawet jak sprzedasz jeden produkt, DAC7 to tylko pułap od którego zgłaszają zbyt aktywnych sprzedających co by sprawdzić czy się rozliczają 😄 Podatek płacisz 12 % lub 36 %, jak zataisz dochody zapłacisz 75 % 😄 jest kwota wolna ale tylko jak wszystkie dochody zsumujesz i na koniec roku złożysz PIT to do 30 000 zł nie zapłacisz podatku, powyżej 12 % a kolejny próg to 120 000 i 36 % 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów