anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykorzystane numery przesyłek?

artseries_pl
#7 Wielbiciel

Hej! Mamy taką zagwozdkę:
Czy jeśli opóźni nam się dostawa towaru a chcemy zrealizować w terminie zamówienie od klienta to możemy kupić dokładnie taki sam przedmiot od innego sprzedawcy podając adres naszego klienta? Kiedyś tak zrobiliśmy i w swoją transakcję wkleiliśmy numer przesyłki, na którym była dostarczana paczka od innego sprzedawcy do klienta i po kilku dniach otrzymaliśmy wiadomość, że posługujemy się wykorzystanym numerem przesyłki. 
Jak wybrnąć z takiej sytuacji? 🙂 Nie chcemy aby system widział taką transakcję jako opóźnioną. 

Pozdrawiamy

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@artseries_pl zamów do siebie po odbiorze nadaj na do kupującego na swoim liście.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@artseries_pl Hej! Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie. Zachęcam Cię do wystawiania ofert z towarem, który fizycznie posiadasz na stanie. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

artseries_pl
#7 Wielbiciel

A jak to się ma do sprzedaży w modelu dropshiping?

https://allegro.pl/artykuly/sprzedajacy/czym-jest-dropshipping-i-jak-dziala-korzysci-i-wady-dla-prze...

Np, taka sytuacja - sprzedaliśmy towar drożej, kupiliśmy go u innego sprzedawcy i on od razu wysłał go do naszego klienta. Podał numer przesyłki (wkleił go w transakcję my - on) a my wkleiliśmy ten numer w zamówienie my - klient. po tym dostaliśmy wiadomość, że ten numer przesyłki jest wykorzystany. Jak możemy uniknąć sytuacji że nasza sprzedaż jest oznaczona jako opóźniona jednocześnie nie mogąc wykorzystać tego realnego numeru przesyłki?

oznacz moderatorów

AnimaEsoteric
#2 Obserwator

Ten model dropshipping z allegro na allegro z tego co wiem już dobre kilka miesięcy temu całkowicie umarł przez wdrożony nowy system wykrywania powtarzających się numerów przesyłek wewnątrz Allegro, także tutaj raczej niestety nie znajdziesz magicznego rozwiązania od suportu a gdy będziesz próbował to obejść wklejając numery przesyłek z innych platform sprzedażowych to tak samo nie zaliczy tobie jako wysłanej ponieważ nie będzie przypisanego adresu email klienta do wygenerowanej przesyłki 😅

Pamiętam że gdzieś były wątki gdzie osoby które działały w tym modelu po wdrożeniu tej zmiany Allegro miały poważne problemy z kontami bo z dnia na dzień dziesiątki/setki zamówień na koncie klasyfikowanych jako nie wysłane z powodu nowego systemu wykrywania przeklejonych numerów i żaden suport z tym nie pomógł.

oznacz moderatorów

artseries_pl
#7 Wielbiciel

U nas takie zakupy są bardzo sporadyczne stąd dopiero teraz zderzyliśmy się z tym problemem. No szkoda, że Allegro nie przewidziało takich sytuacji. Zachęcają do dropa ale wyganiają sprzedawców z platformy na inne serwisy zakupowe i szukania dostawców spoza Alle.. no ciekawe. 

Dzięki za odpowiedź. 

oznacz moderatorów

AnimaEsoteric
#2 Obserwator

12.04.26   -   

Allegro wprowadziło mechanizm wykrywania powtórzonych numerów listów przewozowych. Jeśli sprzedawca dodaje do zamówienia numer przesyłki, który został już wykorzystany przez innego sprzedawcę na platformie, system to identyfikuje. Wszystkie takie zamówienia są wykluczane z miar Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka w panelu Jakość mojej sprzedaży.

Konsekwencje są poważne. Sprzedawca, który systematycznie dodaje już użyte numery przesyłek, traci punkty w rankingu jakości, co przekłada się na niższą widoczność ofert. W przypadku powtarzających się naruszeń Allegro może nałożyć ograniczenia na konto lub je zawiesić. Platforma traktuje to jako manipulowanie wynikami w panelu Jakość mojej sprzedaży - zgodnie z artykułem 10.1 Regulaminu Allegro.

Komunikat Allegro: „Gdy dodajesz do zamówień numery listów przewozowych, które zostały użyte wcześniej, wprowadzasz w błąd klientów i manipulujesz wynikami w panelu Jakość mojej sprzedaży. Z miar Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka wykluczymy wszystkie zamówienia z numerem przesyłki, który został już przez Ciebie wykorzystany."

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@artseries_pl @AnimaEsoteric @Client:44052296 można to obejść ale nie możesz kupować na Allegro żeby numer nie został przypisany do zamówienia 😄 

Sam mam takich klientów co u mnie kupują, składają mi zamówienie, podają dane kupującego z maskowanym adresem a ja nadając podaje dane klienta i system sam uzupełnia numer w zamówieniu sprzedawcy tak jak by To on nadał 😄 sprawdzone na InPost kurier też bez problemu odbiera takie paczki przy stałym pojeździe 😄