Allegro ukarało mnie finansowo.
Kupujący zareklamował felgi samchodowe że są krzywe. Udostępnił je do wysyłki 4 maja. Zleciłem kuriera, był problem z odbiorem otrzymaliśmy towar do weryfikacji 13 maja. 26 maja wydaliśmy opinie że felgi były używane i zostały uszkodzone podczas użytkowania. Allegro protect wypłaciło pieniądze 7 maja pobierając opłatę z naszych środków, podczas gdy my czekaliśmy na odbiór towaru przez kuriera.
Z tego co piszesz to nie wydałeś decyzji reklamacyjnej w ustawowym terminie 1r dni, więc allegro wypłaciło i obciążyło Ciebie. Nie ma tu żadnego znaczenia że nie otrzymałeś reklamowanego towaru. Termin jest nieprzekraczalny.
Początkowa reklamacja zgłoszona została 9 kwietnia. Kupujący nie udostępnił towaru bo był chory. 21 kwietnia wydałem decyzję: Reklamacja odrzucona Powód: Kupujący nie udostępnił towaru Uzasadnienie: Kupujący nie udostępnił towaru aby stwierdzić wadę fabryczną. Kupujący w dalszej dyskusji dał możliwość udostępnienia towaru po 4 maja reszta odbyła się tak jak wyżej.
Cześć, @E-karska2. W czacie reklamacyjnym zapewniałeś kupującego, że zleciłeś odbiór felg przez kuriera, jednak ta usługa nie została zrealizowana. Jako sprzedający powinieneś zapewnić odbiór reklamowanego towaru (np. przez podjazd kuriera czy wygenerowanie etykiety do zwrotu). Wypłata rekompensaty z doliczeniem do Twojego rachunku była zasadna.
Widzę, że z kupującym doszliście do porozumienia w czacie reklamacyjnym i klient odesłał Ci połowę kwoty za to zamówienie.
Tak oczywiście odebraliśmy towar na nasz koszt po 4 maja kiedy został udostępniony towar. Był problem z podjazdem kuriera o czym pisałem w dyskusji. Towar udało się odebrać 11 maja. 13 maja dotarł do nas i dopiero mogliśmy wydać opinie. Na odebranie towaru mamy 14 dni . Na wydanie decyzji 14 dni po odbiorze towaru. Wszystkie terminy zostały zachowane.
@E-karska2 raczej 14 dni na decyzje po otrzymaniu zgloszenia reklamacyjnego
Początkowa reklamacja zgłoszona została 9 kwietnia. Kupujący nie udostępnił towaru bo był chory. 21 kwietnia wydałem decyzję: Reklamacja odrzucona Powód: Kupujący nie udostępnił towaru Uzasadnienie: Kupujący nie udostępnił towaru aby stwierdzić wadę fabryczną.