anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysoka cena minimalna na allegro

HaiTech_sklep
#7 Wielbiciel#

Witam. 

Zastanawia mnie pewna kwestia, którą zauważyłem na allegro od bardzo długiego czasu.

Jaki jest sens, że wielu sprzedawców wystawia dany przedmiot na licytacje z kwotą minimalną wynoszącą średnią wartość danego przedmiotu, albo i nawet powyżej tej średniej wartości?

Może po prostu na licytacjach jest naliczana mniejsza prowizja i jest to sposób, aby zapłacić mniejszą prowizje od sprzedanego przedmiotu?

Nawet jeśli moja teoria z prowizją okaże się prawdziwa to dla ewentualnego kupującego jest to problem, bo zalicytuje tą kwotę minimalną i musi czekać tydzień, aż ta licytacja się skończy i dopiero wtedy może dokończyć zakup, a sprzedający musi co tydzień od nowa wystawiać licytacje, zamiast tylko jeden raz wystawić na kup teraz, więc nie wiem czy ta udręka z wystawianiem co tydzień licytacji jest warta zaoszczędzenia paru groszy.

Chyba że jest inne wytłumaczenie tego mechanizmu niż oszczędność na prowizji. 

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Ja jako sprzedający praktycznie wszystkie pozycje w licytacji nie rozumiem po kiego czorta inni tę cenę minimalną ustawiają .  Z punktu widzenia kupującego takie aukcje są zazwyczaj omijane i bardzo rzadko osiągają to co sprzedawca chciałby osiągnąć . Za każdą niesprzedaną taką pozycję trzeba płacić za tę "barierę ochronną zwaną minimum" a lepie sobie wystawić bez ryzyka w licytacji od kwoty która już satysfakcjonuje.

oznacz moderatorów