Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, próba wystawienia na Allegro hulajnogi elektrycznej wprowadzonej do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, której prędkość maksymalna wynosi powyżej 20km/h w kategorii "Hulajnogi elektryczne" kończy się niepowodzeniem i pojawia się prośba o poprawienie opisu i komunikat:
Przedmiotem Twojej oferty jest pojazd, który nie spełnia wymogów określonych dla hulajnogi elektrycznej. Hulajnogi elektryczne powinny spełniać poniższe warunki: szerokość maksymalna 0,9 m, masa nie może przekroczyć 30 kg, maksymalna prędkość 20 km/h. Ponadto zgodnie z ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, hulajnoga elektryczna nie może być wyposażona w siedzisko. Oferując pojazd niespełniający wyżej wymienionych wymagań, nie opisuj go jako hulajnoga i ofertę wystaw w kategorii: Sport i turystyka - Skating, slackline - "Inne pojazdy elektryczne"
Problem polega na tym, że parametry w komunikacie Allegro które są wymagane dla hulajnóg elektrycznych są wzięte i przekopiowane z ustawy Prawo o ruchu drogowym, która oprócz warunków do spełnienia, jasno mówi jednocześnie o wyjątkach:
Art. 5.
1. Hulajnogi elektryczne i urządzenia transportu osobistego wprowadzane do obrotu po dniu 31 grudnia 2021 r. muszą spełniać warunki techniczne określone dla tych pojazdów w przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy zmienianej w art. 1.
2. Hulajnogi elektryczne i urządzenia transportu osobistego wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022 r. mogą nie spełniać warunków technicznych określonych dla tych pojazdów w przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy zmienianej w art. 1.
W komunikacie Allegro nie ma dostępnych informacji czy taka aukcja została odrzucona przez automat czy przez pracownika Allegro. Być może automat może nie umieć z góry stwierdzić kiedy dana hulajnoga została wprowadzona do obrotu, co można jeszcze zrozumieć, ale nawet po skontaktowaniu się z Allegro i wyjaśnieniu im osobiście, że producent tej konkretnej hulajnogi oświadczył oficjalnie iż wystawiana hulajnoga została wprowadzona do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, Allegro upiera się przy swoim i nie chce zaakceptować aukcji, jednocześnie Allegro nie podało żadnej podstawy swoich działań, jedynie wkleja gotowe formułki, które nie odnoszą się bezpośrednio do poruszonych kwestii prawnych:
Firma Vsett opublikowała w swoich kanałach film, na którym reprezentująca ją adwokat Joanna Wyciślok z Zabrza informuje klientów, że „wprowadziliśmy wszystkie oferowane przez nas produkty do obrotu jeszcze przed końcem 2021 r. i w chwili obecnej stanowią one przedmiot dalszej odsprzedaży, aczkolwiek są produktami w pełni nowymi” . Inaczej mówiąc, kupowana dzisiaj od Grupy GP e-hulajnoga Techlife czy Vsett „nie musi spełniać przepisów wynikających z treści rozporządzenia” Tak długo, jak sprzedawcy będą posiadali w swojej ofercie hulajnogi zakupione jeszcze w 2021 roku, tak długo będzie można je od nich nabyć i korzystać z nich w pełni zgodnie z przepisami. Podobnie sprawa się ma z urządzeniami używanymi. Tak długo, jak będą dostępne na rynku, tak długo będzie można je kupować
Posiadam hulajnogę elektryczną, a nie "inny pojazd elektryczny", wprowadzoną do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, w związku z czym wymagane parametry w komunikacie od Allegro nie mają zastosowania do tej konkretnej hulajnogi / aukcji, i ich niespełnienie nie wyklucza jej z kategorii "Hulajnoga elektryczna". Wnoszę o zastosowanie wyjątku zgodnie z ustawą i zaakceptowanie tej aukcji.
@incognito284 skonsultuję Twoją sprawę.
Nie wiem co z tą konsultacją, póki co w rozmowie mejlowej postępów nie ma, jak grochem o ścianę, ale będę ciągnął za język ile się da:
Allegro: "Zasady panujące w naszym serwisie są przejrzyste i ogólnodostępne."
Podobnie jak przepisy ustawy które ja przywołałem i które są przepisami nadrzędnymi wobec regulaminu Allegro, nie wiem ile razy to jeszcze muszę powtarzać.
Allegro: "Wyświetlony komunikat jasno określa że produkt nie może zostać wystawiony w wybranej kategorii jeżeli jego prędkość maksymalna przekracza 20 km/h."
Wymagane przez komunikat parametry są przekopiowane z ustawy, która jednocześnie jasno określa, że te parametry nie muszą być spełniane przez hulajnogi wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022, w związku z tym taka hulajnoga dalej jest hulajnogą elektryczną w rozumieniu ustawy.
Allegro: " Proszę o zmianę kategorii oferty / produktu z katalogu.:
" Jeżeli kategoria produktu to hulajnogi elektryczne, proszę o skorzystanie z opcji [zgłoś błąd] i wprowadzenie poprawnej dla tego produktu kategorii."
Wg ustawy sprzedaję hulajnogę elektryczną, a nie inny pojazd, więc mam prawo wystawić ją w kategorii "Hulajnogi elektryczne" i platforma Allegro nie ma prawa mi tego uniemożliwiać.
Allegro: "rozumiem Pana sytuacje, jednak zgodnie z naszym regulaminem taki towar należy wystawić w kategorii Inne pojazdy elektryczne i nie nazywać ich hulajnogami."
Ja również rozumiem Pana/Allegro sytuację, ale zgodnie z ustawą taki towar należy wystawić w kategorii hulajnogi elektryczne i nazywać je hulajnogami elektrycznymi. Końcem końców ustawa jest aktem prawnym wyższej rangi i regulamin Allegro powinien być zgodny z ustawą i działać w jej obrębie, Allegro nie jest tutaj ustawodawcą i nie ma prawa zastępować definicji ustawowej hulajnogi elektrycznej swoimi własnymi definicjami. Proszę o działanie zgodnie z prawem / ustawą.
Allegro: "Nasze działanie jest zgodne z obowiązującymi przepisami. Oferując pojazd, którego prędkość przekracza 20 km/h należy go wystawić w kategorii Sport i turystyka - Skating, slackline - [“Inne pojazdy elektryczne”]."
Póki co to ja podałem przepisy z których jasno wynika, że Wasze działanie nie jest zgodne z obowiązującymi przepisami, a Wy nie podaliście żadnych konkretnych przepisów, które by zaprzeczyły przepisowi podanemu przeze mnie, podajecie tylko same ogólniki. Skoro więc ja powołałem się na konkretny przepis, to proszę zatem o podanie konkretnego przepisu w ustawie Prawo o ruchu drogowym, na który Allegro się powołuje, i na podstawie którego Allegro twierdzi, że przepis na który ja się powołałem nie ma zastosowania i że moja hulajnoga elektryczna nie spełnia ustawowej definicji hulajnogi elektrycznej. Nie oczekuję formułek i ogólników, lecz konkretne przepisy.
@incognito284 skonsultowałam sprawę i wracam do Ciebie z odpowiedzią.
Otrzymałam informacje, że niestety nie mamy możliwości skutecznej weryfikacji tego, kiedy dany produkt został wprowadzony do obrotu. Nie możemy też dopuścić do sytuacji, w której pojazdy niebędące w rozumieniu przepisów prawa hulajnogą, będą wystawiane w kategorii “hulajnogi elektryczne”. W trosce o bezpieczeństwo Klientów, jeśli parametry pojazdu nie pokrywają się z obowiązującą definicją hulajnogi elektrycznej, taka oferta może być wystawiona wyłącznie w kategorii “inne pojazdy elektryczne”.