Witam
Prowadzę sprzedaż na Allegro od kilku lat, na początku było bardzo dobrze, czasy pandemii to była, bajka, potem też bardzo dobrze, ale od dwóch lat był totalny spadek. Ostatnie 2 lata to już zjazd na same dno. Jak na jednym koncie było 20 paczek, tak później 15-10-5-1, a teraz ktoś coś kupi raz na 3 dni. Nie wiem czy jest sens to ciągnąć czy zamykać biznes. Mam w sumie teraz 3 konta i wychodzę ledwo na zero. Na kontach był nawet SS, wynik dobry, super ale to nie miało znaczenia. Też tak macie?
Taaa. Na początku zanim działalność otworzyłam sprzedawałam 3x więcej na samym Allegro. Obecnie to juz na Ol. sprzedaje porównywalnie ( a mam tylko połowę przedmiotów), droższe przemioty bywa, że migiem schodzą gdy tu nikt nie zajrzy. A najwięcej idzie na V....Dosłownie z miesiąca na miesiac widać większy ruch. Kroją torta jak się da. Wczoraj mi gość z cauf..andu dzwonił czy bym nie chciał tam sprzdawać, oni nosem na prowizje od staroci nie kręcą xD. Nawet nie wiedziałam, że tam różni sprzedawcy mogą być i tym bardziej z używkami.
@AnnaG-Antyki możesz napisać czy kupującym na V..ed wystawiasz paragony, nikt się nie czepia? bo tam niby nie ma sprzedaży komercyjnej...
Ja jestem tylko na ryczałcie bez vat. Fakturę to nawet na głównym Allegro wystawiam tylko jak wołają. Jak ktoś spyta to wystawie. Wpływa na konto działalności, podatek płacę. Mam nadzieję, że ewentualną kontrolę przeżyje xD Ale tak jak czytam grupy na FB to wiem, że są ludzie, którzy wystawiają paragony, bo kilka razy widziałam tyrady w stylu" kupiłam na V..... dostałam paragon, a nie chcą przyjać zwrotu".
@AnnaG-Antyki ja nie mam kasy fiskalnej, korzystam ze zwolnienia dla sprzedaży wysyłkowej, a tam jest wymóg, że trzeba mieć dane kupującego, w tym jego adres. Zastanawiam się czy da się to jakoś obejść?, bo chętnie bym sobie poszła na V... ale tam nie dają żadnych danych kupującego, nawet na etykiecie też ich nie ma, podobnie zresztą chyba jak na O..lx
U mnie porażka od Wielkanocy ..
@nekargo czyżby efekty produktyzacji... widok produktowy Allegro wprowadziło dwa lata temu, wiele firm dzięki temu "ulepszeniu" zalicza totalny spadek sprzedaży
ofert nie widać w wyszukiwarce, wszystkie wyglądają tak samo, sprzedają się top oferty ....
potwierdzam, że tak mniej więcej od 3 miesięcy sprzedaż siedzi. Moim zdaniem duża w tym zasługa likwidacji par produktowych, czy jak tam to zwał. Wcześniej mogłem łączyć sobie w pary strony produktów i ich typ. Teraz wszystko jest porozłączane, więc klient szuka po ofertach jak chce kupić i całkowicie gubi się w zakupach.
@mikeza To co piszesz pewnie tez ma wpływ ,ale to nie wszystko co psuje tu wolny handel . U mnie nie było nic łączone a sprzedaż spada jak poziom Wisły latem.
@kolekcjoner608 oczywiście, że powodów jest więcej, akurat w moim przypadku likwidacja tych ofert złożonych wpłynęła na zamieszanie wśród kupujących, zwiększoną ilość zwrotów i ogólny problem z doborem i zakupem konretnych częsci. Ale sytuacja na allegro nie pogorszyła się w ostatnich miesiącach ona pogarsza się już od kilku lat.
dodatkowo o sierpnia sprzedaż na rynkach zagranicznych zniknie, nie żeby była jakaś wielka, ale będzie już zerowa, bo nie opłaca mi się rejestrować w każdym z krajów do systemu i uzyskiwać tam nr EPR, bo opłaty przekroczą zysk.
Na Allegro Prowizja wynosi 20% , Więc każdy kto mózg szuka gdzie indziej 👍
@Zendormen Ile? Aby uzyskać cały jeden zeta za jakąkolwiek "**piiip**ołę" to cena sprzedaży musi wynosić co najmniej 2,45 zeta gdyż w innym przypadku dokładam do interesu. I to jest 20%?
5 % prowizji chcą za samo wystawienie produktu żeby sie wyświetlał w pierwszej kolejnośći . jak nie zapłacisz to twoja oferta zostanie zakopana przez innych sprzedawców , a ich wyniki podczas przewijania artykułów bendą podbijane wielokrotnie , podczas gdy twoja oferta nie wyświetli sie ani razu . Natomiast jeśli Zapłacisz 5% wartości produktu w ramach jego wypromowania to po udanej sprzedaży zedrą i tak 15 % za to że sprzedałeś , Albo wypad z Allegro 😅 - Cwaniaczki Poolaczki w Pyrach Pieerdolo**nych z Poznania
@nekargo Allegro wyświetla oferty wg nieznanego mi klucza, nie pokazuje wszystkich, tylko te, które chce pokazać, tu może być problem.
Często coś wyszukuje, widzę pulę ofert, następnie wyszukam to samo w inny sposób i pojawiają się inne oferty, często tańsze. Też ze smartem itd
Tu sam fakt, że często widać produkt z "gwarancją najniższej ceny", a obok dokładnie ten sam produkt kilka, kilkanaście złotych taniej.
Tu jest coś od kilku lat grubymi nićmi szyte.