Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobry wieczór,
Czy ktoś wie, jaki wpływ będzie miała dyrektywa DAC 7 dla osób, które okazjonalnie sprzedają swoje ubrania w ramach tzw."wietrzenia szafy"? . Czy Allegro będzie miało obowiązek raportować takie osoby do odpowiedniego Urzędu Skarbowego?. Nie ukrywam, że trochę się jej obawiam, zwłaszcza, iż sprzedaję ubrania nie tylko na tej platformie. Dodam, iż w tym roku dokonałam już 29 transakcji, a podobno przy 30 trzeba złożyć jakiś raport do US. Jak traktować transakcję tego samego przedmiotu sprzedanego dwa razy( za pierwszym razem zwróciłam wpłatę kupującej i ponownie przedmiot został wystawiony oraz sprzedany). Czy allegro zaliczy to jako jedną transakcję czy dwie?.
Dodam, że ta dyrektywa jeszcze nie weszła, ale w styczniu 2024r i tak platformy usługowe będą musiały złożyć raport za cały rok 2023r.
Jeżeli ktoś ma szczegółową wiedzę na ten temat to bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Jeden portal nie ma informacji na temat drugiego, czyli innymi słowy Allegro nie wie, ile sprzedałaś na [nazwa innej platformy sprzedażowej], więc opiera się tylko na swoich danych: jeśli sprzedasz 30 rzeczy na Allegro, informacje o Twoich transakcjach na Allegro zostaną przekazane do urzędu.
Podobnie w przypadku innych platform - mogą one raportować tylko o transakcjach, które zaszły u nich 🙂
Witam, czy niewypełnienie DAC7 jest równoznaczne z tym, że Allegro lub **piiip** nie wyśle raportu do urzędu skarbowego?
A masz taki formularz i wiesz co ma w nim być? Na chwilę obecną nawet Ministerstwo Finansów tego nie wie, bo nie ma jeszcze ustawy, a tym bardziej rozporządzeń do niej.
Nie uzupełniam go jeszcze, ale ponoć trzeba podać imię nazwisko, adres rozliczeniowy, PESEL i datę urodzenia. Zasyanaw
@netia04463 większość tych danych allegro ma, a inne dane potrafią skutecznie wymusić, blokując konto i czasem wypłatę zgromadzonej kasy. Nasze państwo ze wsparciem UE na pewno da allegro narzędzia prawne pozwalające na takie działanie.
No tak tylko zastanawiam się czy jeżeli nie wypełnię tego formularza to czy moje dane i tak trafią do urzędu Skarbowego
Na razie nic się nie zmienia, obwiązują dotychczasowe przepisy (które obowiązują od 1997 roku).
Czy w kontekcie ustawy DAC7 portale Allegro i Allegro Lokalne będą traktowane jako dwa osobne podmioty? - tzn. czy będzie obowiązywać osobny limit na Allegro i osobny dla Allegro Lokalne?
a co jeśli nie zaakceptuję nowego regulaminu? zablokują mi sprzedaż, a raport ani za 2023, ani za 2024 nie wyjdzie do US bo się nie zgodzę na zmiany w regulaminie? z ciekawości pytam 😄
Podbijam pytanie?
Co jesli nie zaakceptuję regulaminu i nie wypełnię danych?
Czy i tak wyślą mój "raport"
Nie potrzebują Twojej zgody, żeby wysłać raport. Złożą go po prostu z niepełnymi informacjami, których nie mogli od Ciebie otrzymać.