Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, tworzę mała jednoosobowa działalność z autorską biżuterią srebrną, która od paru miesięcy wystawiam na serwisie Allegro. Moja biżuterią wykonywana jest od zera przeze mnie, nikt poza mną nie posiada moich wzorów. Jednak trzy dni temu znalazłem na allegro jedną z moich aukcji dokładnie powieloną, ze zdjęciami wykonanymi przez moją żonę ze skopiowanym tytułem i treścią mojej aukcji, nawet moją nazwą na fb, ale wystawioną przez nick: Xuanchenxi
z wysyłką z Chin. Nawiązałem nawet kontakt pytając się jako klient o ilość wystawianych wisiorków, dostałem odpowiedź, że zdjęcie jest referencyjne. Wysyłałem trzy powiadomienia do serwisu allegro poprzez formularz zgłoszeniowy. Bez odpowiedzi i bez jakiejkolwiek odpowiedzi. Już nie mam pomysłu jak dotrzeć do kogokolwiek z serwisu, żeby zdjąć i ukarać złodzieja.
Mój nick na allegro to IROQjewelry. Poniżej wysyłam link do aukcji z zawlaszczonymi moimi zdjęciami i wyrobem:
@IROQjewelry nie widzę żadnych zgłoszeń w tej sprawie. Możesz napisać do nas ponownie przez formularz.
Zgłosiłam tę ofertę. W przyszłości możesz to zrobić samodzielnie, klikając "zgłoś naruszenie".
To bardzo dziwne, że nie widzi Pani moich zgloszen. Wysyłane były i poprzez "zglos naruszenie" I poprzez formularz zgłoszeniowy. Bez odpowiedzi.
prawnik, zgłoś allegro do sądu - takie masz prawo
ustawa o czynach nieuczciwej konkurencji opisuje takie przypadki
serwis sugeruje w swojej produktyzacji, że oba produkty są identyczne
@IROQjewelry niestety nie będę widzieć takich zgłoszeń. Zajmuje się nim odpowiedni zespół. Twoje zgłoszenie będzie przeprocesowane zgodnie z kolejnością.
@IROQjewelry Obecnie taka kradzież własności intelektualnej jest na Allegro nie tylko na porządku dziennym, ale została wręcz usankcjonowana w regulaminie (który akceptujesz przy każdym logowaniu).
Od czasu stworzenia tzw. katalogu produktów, każdy sprzedawca może dowolnie korzystać ze zdjęć i opisów stworzonych przez innych - z czego zwłaszcza Chińczycy korzystają niezwykle ochoczo
Allegro wprowadziło zapis w regulaminie zezwalający na wykorzystywanie czyjejś pracy autorskiej nie patrząc na to kto i w jakich ilościach niszczy sumiennych małych wytwórców . Autor robi czasem jedną lub kilka sztuk danego towaru by był unikatem a inny nie mający tego na stanie potrafi wystawić tego tysiące sztuk zaniżając cenę i nie wysyła potem danego produktu lub wysyła swój zupełnie inny.
tu nie mamy do czynienia nie tylko z kradzieżą zdjęć
ale z wręcz bezczelnym podrabianiem lub podszywaniem się pod produkt
to są oczywiste czyny nieuczciwej konkurencji opisane ustawami
Dokładnie. Mimo zgloszen, allegro ich nie widzi. A moderator informuje o działaniach wg kolejności zgloszen. To zwyczajne zezwalanie serwisu na przestępstwo!
@IROQjewelry Nicol wyjaśniła jedynie, że my, moderatorki nie widzimy zgłoszeń wysłanych przez opcję "zgłoś naruszenie". Widzi je jedynie zespół wyspecjalizowany w tym obszarze. Zgłoszenia mailowe widzimy.
Dokładnie tak. Też wykonywałem zdjęcia samodzielnie, tak aby sie troche wyróżnić. Wprawdzie produkt nie jest unikalny, ale wykonana praca już tak. Teraz zdjęcia hulają po allegro bez żadnych ograniczeń. No ale cóż, jak mówią duży może więcej 😞
przedmioty zawierają chronione prawnie wzory lub logotypy (muszą być zarajestrowane)? Jeśli nie, to nic nie wskórasz, zdjęcia produktowe nie są chronione na gruncie prawa autorskiego.