anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana dopuszczalnych gabarytów u przewoźnika POCZTY POLSKIEJ

promis-sklep
#9 Pomysłodawca#

Mam pytanie do Allegro

Dlaczego u przewoźnika Poczty Polskiej zmieniacie możliwość nadawania paczek kurierskich o większych gabarytach.

Od 19.09 wymiary paczki u przewoźnika Poczty Polskiej  nie powinny przekraczać wielkości:  70x60x60 (tak wiem, możemy wysyłać ale otrzymamy karę za ponadgabaryt: 6,90zł a od listopada 99 zł)

Rozmawiałam przed chwilą z naszym opiekunem. Powiedział nam, że robicie to bez porozumienia z Pocztą Polską.  Powiedział, że Poczta nie ma nic przeciwko takiej usłudze  - że Allegro samo z siebie wprowadza takie ograniczenie, Poczta wcale tego nie chce ale nie ma nic do gadania.

Allegro? Dlaczego tak postępujecie? To nie jest w porządku. Ani w stosunku do sprzedawców ani do Waszego partnera - Poczty Polskiej.

Jaką usługę mamy wprowadzić dla przesyłek o wielkości powyżej 70x60x60 cm ?

DPD nie - bo są duże kary  (a nie, na Allegro nazywa się to opłata dodatkowa)

UPS nie  - jak wyżej

DHL nie - jak wyżej

Bardzo proszę o odpowiedź

Anna

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Halfrunt
#20 Guru#

Może lepiej pozostać przy Pocztex bez Allegro

Bo zmiana cennika nie dotyczy umów zawartych bezpośrednio z pocztą. 

Dostałem taką informację:

Co to oznacza dla klientów Poczty Polskiej?

Jeśli nadajecie przesyłki Pocztex na podstawie bezpośredniej umowy z Pocztą Polską, w tym przesyłki ze sprzedaży na Allegro (usługa „Kurier Pocztex”) nadal możecie wysyłać większe paczki bez żadnych dodatkowych opłat – zgodnie z warunkami ustalonymi w umowie.

Oznacza to, że:

• Możecie nadawać paczki o większych wymiarach oraz masie, zgodnie z warunkami umowy.
  • Ceny naszych usług, które są zagwarantowane w umowie, nie zmieniają się i nadal obowiązują.

Przykład: W ramach umowy z Pocztą Polską - bez dodatkowych opłat - możecie wysyłać paczki o masie do 30 kg i długości boku do 120 cm (przy maksymalnej sumie wszystkich wymiarów – 250 cm).

....

Jeśli zaoferować by to dla klienta w gratisie (czyli koszt dostawy doliczyć do ceny produktu) to i zwrotów może okazać się mniej, bo klient miałby w tej sytuacji je płatne....

oznacz moderatorów

promis-sklep
#9 Pomysłodawca#

Tak, mamy podpisaną umowę. Ale wówczas nie będziemy mieli smarta w ofercie.

Cokolwiek nie zrobilibyśmy, z doświadczenia wiemy, że klient lubi mieć przy produkcie znaczek SMART.

W  dalszym ciągu, nie rozumiem, dlaczego Allegro ogranicza działalność poczty (znaczy, podejrzewam dlaczego ale co tu mówić).

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Halfrunt darmowa dostawa zamiast smarta nie sprawdza się testowałem, allegro inaczej wyświetla oferty smart, jest sortowanie 🙂

@promis-sklep ja stawiam że szykują się do podpięcia Poczty pod Allegro Delivery i chcą żeby wszyscy mieli jednakowe parametry przy paczkach co by można było losowo przydzielać przewoźników i ich anonimizować 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

AkcOgrod-pl
#10 Popularyzator#

Miej ustawione jak do tej pory żeby był smart. Paczki nadawaj w ramach swojej umowy tylko nie podawaj tam tego śmiesznego adresu email żeby allegro nie rozliczyło przesyłki za ciebie. Potem ręcznie wklepujesz w zamówieniu numer przesyłki i wszystko idzie ładnie 

oznacz moderatorów

promis-sklep
#9 Pomysłodawca#

🤔

przeanalizuję to

oznacz moderatorów