Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie do Allegro
Dlaczego u przewoźnika Poczty Polskiej zmieniacie możliwość nadawania paczek kurierskich o większych gabarytach.
Od 19.09 wymiary paczki u przewoźnika Poczty Polskiej nie powinny przekraczać wielkości: 70x60x60 (tak wiem, możemy wysyłać ale otrzymamy karę za ponadgabaryt: 6,90zł a od listopada 99 zł)
Rozmawiałam przed chwilą z naszym opiekunem. Powiedział nam, że robicie to bez porozumienia z Pocztą Polską. Powiedział, że Poczta nie ma nic przeciwko takiej usłudze - że Allegro samo z siebie wprowadza takie ograniczenie, Poczta wcale tego nie chce ale nie ma nic do gadania.
Allegro? Dlaczego tak postępujecie? To nie jest w porządku. Ani w stosunku do sprzedawców ani do Waszego partnera - Poczty Polskiej.
Jaką usługę mamy wprowadzić dla przesyłek o wielkości powyżej 70x60x60 cm ?
DPD nie - bo są duże kary (a nie, na Allegro nazywa się to opłata dodatkowa)
UPS nie - jak wyżej
DHL nie - jak wyżej
Bardzo proszę o odpowiedź
Anna
Może lepiej pozostać przy Pocztex bez Allegro
Bo zmiana cennika nie dotyczy umów zawartych bezpośrednio z pocztą.
Dostałem taką informację:
Co to oznacza dla klientów Poczty Polskiej?
Jeśli nadajecie przesyłki Pocztex na podstawie bezpośredniej umowy z Pocztą Polską, w tym przesyłki ze sprzedaży na Allegro (usługa „Kurier Pocztex”) nadal możecie wysyłać większe paczki bez żadnych dodatkowych opłat – zgodnie z warunkami ustalonymi w umowie.
Oznacza to, że:
Przykład: W ramach umowy z Pocztą Polską - bez dodatkowych opłat - możecie wysyłać paczki o masie do 30 kg i długości boku do 120 cm (przy maksymalnej sumie wszystkich wymiarów – 250 cm).
....
Jeśli zaoferować by to dla klienta w gratisie (czyli koszt dostawy doliczyć do ceny produktu) to i zwrotów może okazać się mniej, bo klient miałby w tej sytuacji je płatne....
Tak, mamy podpisaną umowę. Ale wówczas nie będziemy mieli smarta w ofercie.
Cokolwiek nie zrobilibyśmy, z doświadczenia wiemy, że klient lubi mieć przy produkcie znaczek SMART.
W dalszym ciągu, nie rozumiem, dlaczego Allegro ogranicza działalność poczty (znaczy, podejrzewam dlaczego ale co tu mówić).
@Halfrunt darmowa dostawa zamiast smarta nie sprawdza się testowałem, allegro inaczej wyświetla oferty smart, jest sortowanie 🙂
@promis-sklep ja stawiam że szykują się do podpięcia Poczty pod Allegro Delivery i chcą żeby wszyscy mieli jednakowe parametry przy paczkach co by można było losowo przydzielać przewoźników i ich anonimizować 😞
Miej ustawione jak do tej pory żeby był smart. Paczki nadawaj w ramach swojej umowy tylko nie podawaj tam tego śmiesznego adresu email żeby allegro nie rozliczyło przesyłki za ciebie. Potem ręcznie wklepujesz w zamówieniu numer przesyłki i wszystko idzie ładnie
🤔
przeanalizuję to