anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany w katolgu produktu przez kazdego użytkownika

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Jak to jest , wystawiając produkt na allegro który kod kreskowy ma przypisany do całego opakowania np . Przewód ma kod kreskowy na opakowaniu zbiorczym albo na bębnie. Wystawiając aukcje z przewodem ktory sprzedajmy na metry bieżące wpisując kod kreskowy z opakowania 100mb zaznaczać w parametrach że jest to jeden MB aukcja nam przechodzi . Ale pojawia się drugi sprzedający który z tym samym kodem sprzedaje całe opakowania 100mb i wtedy zmienia w paranetrach oferty że to jest 100mb . Automatycznie  na aukcji gdzie był wystawiony produkt na metry w parametrach z 1mb zmienia się na 100mb . Sprzedający nie dostaje o tym żadnej informacji i może to wprowadzić kupującego w błąd. Nic nie daje utworzenie nowego katalogu bo przecież każdy co wystawia aukcje może się pod nią podpiąć i zmieniać te parametry . Co robić?

 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:28901902 Sprzedający może zgłosić błąd w produkcie. I jeżeli kod dotyczył całego opakowania, zaakceptujemy tę zmianę. W tej sytuacji oferta 1 metra bieżącego przewodu powinna być powiązana z innym produktem. 

Czy możesz się skontaktować z producentem/dystrybutorem w celu uzyskania kodu do takiej sprzedaży przewodu?

   Natalia
   Moderatorka

_____________
Jeżeli czyjaś odpowiedź rozwiązała Twój problem, wybierz To jest rozwiązanie!
oznacz moderatorów

pinkpink11
#12 Orędownik#

@nat_not jak sobie wyobrażasz, żeby producent wystawiał osobne EANy dla całej szpuli, 1mb, 5mb, 10mb...?

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Ja rozumiem, tylko sprzedających jest tysiące.  Jeden zgłosi w ten samym katalogu  że to jest 1m a drugi sprzedający że 100mb a wy za każdym razem to akceptujecie.  

Kod kreskowy jest taki sam do jednego MB jak i do 10mb czy 100mb

oznacz moderatorów

annas14-firma
#16 Inspirator#

W założeniach zmiany Allegro w "świat produktów" takie problemy nie istnieją. Zadanie jest już i tak dostatecznie ambitne bez problemu oferowania przewodów na metry.

Docelowo jak nie będzie w katalogu Allegro produktu o długości jaka ci została do zaoferowania, to znaczy że takiego produktu po prostu nie ma.

oznacz moderatorów

_Likos_
#19 Nestor#

@Client:28901902 " Kod kreskowy jest taki sam do jednego MB jak i do 10mb czy 100mb" - niesety ale to niemożliwe. Kod kreskowy jest sprawą indywidualną produktu. Jeśłi producent sprzedawałby oryginalnie opakowania 1m ,10m, 50m czy 100m to każde z nich miałoby INNY kod kreskowy.

Ty po prostu rozdzielasz opakowanie duże (100m) na mniejsze. (1m) - jeżeli tak robisz to nie mozesz używać EANu nadanego do opakowania 100m.

Najbardziej prawidłowym postępowaniem byłoby wystąpienie do GS1 o pulę EANów i nadanie swojego numeru EAN do ilości 1m produktu,

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Czyli żeby nie osiwieć najlepiej nie sprzedać nic na allegro. 

Który producent będzie udostępniał lody kreskowe do 1mb czy 10mb

Tutaj mówię o przewodzie bo akurat to mnie interesowało ale jest mnóstwo rzeczy które mają kod kreskowy tylko na opakowaniu zbiorczym i co wtedy ? Najprościej nie sprzedać takich rzeczy na allegro bo wiecznie będzie problem . 

Przykład z mojej branży,  końcówki oczkowe pakowane w opakowania zbiorcze ,końcówki tulejkowe , złączki wago , puszki , kolki , baterie ...

O to wszystko mam prosić producentów żeby nadawali kody kreskowe na 1szt czy 10szt ?

Chyba to jest nierelane.  

oznacz moderatorów

_Likos_
#19 Nestor#

@Client:28901902  producent nie musi tego robić. On sprzedakje kontrahentom opakowania takie jakie ma w swojej ofercie. Teraz wyjśćia sa dwa

1) albo sprzedawać takie opakownia jak pakuje producent nie rozdzielając ich

2) wystąpić do organizacji GS1 - wykupić pule kodów EAN - samemu nadawać EANy właściwe do swojego opakowania ( do swojej jednostki sprzedaży) jeżeli takiej nie robi producent.

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Patrząc z punktu kupujego to remontując korytarz po co mi 100mb przewodu ? 

Patrząc ze strony sprzedającego po co robić sobie koszty za wykup tych kodów, skoro ja muszę za nie płacić a za chwilę ktoś wystawi aukcje podepnie się pod katalog i ma za free ? Bo przecież mi za to nie zapłaci. 

 

Ciężki orzech do zgryzienia.

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Problem jest wtedy kiedy sprzedający nie zauważy że ktoś zmienił parametry w katalogu i w tym czasie ktoś dokona zakupu na aukcji (nikt codziennie nie sprawdza aukcji czy ktoś nie zmienił jakiś parametrów a allegro i tym nie informuje ) Wtedy kupujący może żądać od sprzedających to 100m 

I kto za to odpowiada ?

oznacz moderatorów

pinkpink11
#12 Orędownik#

Jak to kto? Sprzedawca 🙂 Prawda  @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  ?

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Miał już ktoś taką sytuację?

oznacz moderatorów

pinkpink11
#12 Orędownik#

Owszem. Było mnóstwo wątków na tym forum.

"Sprzedający jest odpowiedzialny za poprawne połączenie produktów w katalogu"

oznacz moderatorów

Client:28901902
#7 Wielbiciel#

Rozumiem że jest za to odpowiedzialny za połączeniem  z katalogiem. A kto jest odpowiedzialny za zakceptowanie   zmian jeśli inny sprzedający zmieni ilości sztuk przypisany do kodu kreskowego? Każdy sprzedający może zgłaszać błąd w katalogu I tak będzie to zmieniane bez ograniczeń ale wtedy inny sprzedający nie dostaje żadnej informacji że takie zmiany zostały wprowadzone. 

oznacz moderatorów