anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zostało mi zablokowane konto, chociaż termin reklamacji nie minął

CREALITY_3D
#8 Zapaleniec#

Przepraszam, ale to już trochę przesada,

Klient zgłosił reklamację, i allegro zablokowało mi konto po 7 dniach od zgłoszenia i 5 dniach od terminu dostarczenia, termin jeszcze nie minął, trochę to przesada, mam termin na rozpatrzenie reklamacji,, czekam oficjalnie od producenta na decyzję, proszę Admina o sprawdzenie 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@CREALITY_3D  admin Ci konta nie "odwiesi" w sprawie blokady musisz się kontaktować z działem bezpieczeństwa https://allegro.pl/pomoc/kontakt, a najlepiej odpowiadając na maila który Ci przysłali

oznacz moderatorów

CREALITY_3D
#8 Zapaleniec#

Chodzi o to że to trochę za mocne ze strony allegro, masz termin, a i tak blokują ci konto, lekka przesada

oznacz moderatorów

CREALITY_3D
#8 Zapaleniec#

reklamacja wiatrak.jpg

oznacz moderatorów

CREALITY_3D
#8 Zapaleniec#

Dlaczego zostało usunięte zdjęcie z rozmowy?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@CREALITY_3D a odpowiadałeś na każdą wiadomość kupującego w 24 h  ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Adrian144
#7 Wielbiciel#

Na screen było widać, dodatkowo jest automat ustawiony

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@CREALITY_3D  Pewnie były jeszcze inne powody do zablokowania

- Brak odpowiedzi w dyskusji

- Ochrona marek

- Elektronika będąca szczególnym zainteresowaniem działu bezpieczeństwa

A może jeszcze inne powody.

Musisz sam pisać poprzez formularz  kontaktowy  tutaj nie mają zwyczaju informowania publicznie o przyczynach..

oznacz moderatorów

DEALGATE
#7 Wielbiciel#

W moim przypadku Allegro zablokowało konto bez żadnego konkretnego powodu, jedynie informując, że „sprzedaż mogłaby być zbyt ryzykowna”. Wszystkie dokumenty, faktury oraz potwierdzenia legalności towaru zostały przeze mnie dostarczone, a mimo to konto nie zostało odblokowane.

Największym absurdem jest brak realnej możliwości odwołania się od decyzji – Allegro wprost oświadczyło, że „stanowisko nie ulegnie zmianie” i nie będzie więcej odpowiadać na wiadomości. Czyli decyzje są arbitralne, jednostronne i ostateczne, bez jakiegokolwiek nadzoru czy ścieżki odwoławczej.

To narusza podstawowe zasady wynikające z prawa Unii Europejskiej, w szczególności:
📌 Rozporządzenie UE 2019/1150 (tzw. P2B) – które zobowiązuje platformy internetowe do:

• jasnych, przejrzystych zasad zawieszania lub zamykania kont,

• umożliwienia przedsiębiorcy przedstawienia stanowiska,

• zapewnienia prawa do skutecznego odwołania.

📌 Art. 8 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną – który nakłada na dostawców usług obowiązek transparentności i umożliwienia użytkownikowi dochodzenia swoich praw.

📌 Art. 385(1) Kodeksu cywilnego – który mówi o niedozwolonych klauzulach umownych, szczególnie jeśli druga strona (tu: Allegro) może jednostronnie wykluczyć sprzedawcę bez wyjaśnień i odwołania.

Złożyłem już skargi do UOKiK oraz Europejskiego Centrum Konsumenckiego, rozważam również pozew cywilny, bo sytuacja jest nie tylko nieetyczna, ale i bezpośrednio narusza przepisy prawa.

Zachęcam innych sprzedawców do nagłaśniania takich praktyk i działania wspólnie. Dopóki Allegro nie poczuje realnych konsekwencji (prawnych i medialnych), takie działania będą się powtarzać.

oznacz moderatorów

CREALITY_3D
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za wiadomość, i tak patrzę, allegro wykasowało moje zdjęcie z rozmowy, dane wrażliwe były zamazane, ciekawe dlaczego usunęli? 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@CREALITY_3D, na zrzucie ekranu był widoczny adres mailowy oraz login klienta. Proszę, abyś nie udostępniał tutaj takich danych - widzą to inni forumowicze, a kupujący zapewne nie wyraził na to zgody.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@DEALGATE allegro nie respektuje rozporządzenia UE 2019/1150 (tzw. P2B)

tutaj macie jego treść

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32019R1150

komentarze, prezentacja ofert ich wyszukiwanie i itp

oznacz moderatorów

Adrian144
#7 Wielbiciel#

Dane były zamazane z tego co pamiętam

oznacz moderatorów