Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak w temacie - wiem, że sprzedawca nie powinien zwlekać, ale co się stanie gdy kupujący wyśle mailem w niedzielę formularz odstąpienia od umowy zawartej na odległość, a sprzedawca nie zrobi przelewu w niedzielę tylko w poniedziałek (na 15 dzień)? Z tego co wyczytałem - jeżeli termin wypada w dzień ustawowo wolny od pracy to termin jest z automatu przeniesiony na kolejny dzień roboczy.
@FishBeat ustawa mówi "NIEZWŁOCZNIE". 14 dni to termin ostateczny. Wiec osobiście sugerowąłbym w zrobić przelew w piatek
My robimy zwroty środków tego samego dnia w którym otrzymujemy przesylke z produktem lub kiedy jest anulowane zamówienie. Oceniamy stan produkty i jeśli jest ok to natychmiast robimy zwrot.
Ja nie mówię, żeby tak robić cały czas, ale czasem może się zdarzyć powód losowy czy też zwykłe przeoczenie (a wtedy nie zawsze jest możliwy podjazd w niedzielę do firmy i szukanie danego zwrotu. Banki nie realizują przelewów w niedzielę, a zwroty przez allegro idą kilka dni roboczych). Znalazłem rozwiązanie w Kodeksie Cywilnym, może jeszcze komuś się przyda:
Art. 115. Koniec terminu w dniu ustawowo wolnym od pracy lub w sobotę - jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy lub na sobotę, termin upływa następnego dnia, który nie jest dniem wolnym od pracy ani sobotą.
Musisz odróżnić trzy terminy.
1. Czas klienta na odstąpienie od umowy (jest to do 14 dni od odebrania towaru).
2. Czas na odesłanie towaru (jest to do 14 dni od powiadomienia sprzedawcy o odstąpieniu).
3. Czas sprzedawcy na zwrot płatności (do 14 dni od otrzymania oświadczenia o rezygnacji, ale zwrot zapłaty może być wstrzymany do czasu otrzymania towaru przez sprzedawcę).
14dni kalendarzowych i wystarczy że pokaże poświadczenie odesłania, nie do czasu odesłania(wstrzymać się) jeżeli trwa to dłużej niż 14dni.
1. Czas klienta na odstąpienie od umowy (jest to do 14 dni od odebrania towaru).
Tak nie do końca. Bo w myśl tego samego art z K.C. to działa w dwie strony. Czytałem juz takie interpretacja, że gdy klientowi wypadnie termin w sobotę, to może odstąpić w pn, czyli defakto na 16 dzień.
3. Czas sprzedawcy na zwrot płatności (do 14 dni od otrzymania oświadczenia o rezygnacji, ale zwrot zapłaty może być wstrzymany do czasu otrzymania towaru przez sprzedawcę).
Zakładałem, że paczka jest już u sprzedawcy, a termin 14 dni wypadł na dzień ustawowo wolny od pracy.
@pecela Termin odesłania zwrotu przez Klienta niestety nigdzie nie jest sprecyzowany.
@FishBeat Oczywiście że masz rację, ale nawet gdy wyślesz przelew we wtorek lub środę to co się stanie? Odsetki 3 grosze sobie naliczy? Do sądu poleci?
Ważne żeby przelew poszedł, reszta to drobiazgi....