anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot gotowki po odeslaniu produktu

art-frezerskie
#7 Wielbiciel#

Poprosiłem allegro o przesłanie ustawy prawnej w jakim czasie muszę zwrócić gotówkę za odesłany przez klienta z miesięcznym opóźnieniem produkt . Otrzymałem informację niezgodna z prawdą. Po drugiej interwencji kupującego w dyskusji odpisalem że mam 14 dni od chwili otrzymania produktu. Pracownik allegro poprawiał wypowiedzi pracownika co do dat zwrotu i jaki termin mamy nie sprawdzając nawet w jakim terminie klient zwrócił produkt. 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

_Likos_
#21 Demiurg#

@art-frezerskie"... że mam 14 dni od chwili otrzymania produktu." - nieprawda

Masz 14 dni od chwili ZŁOŻENIA OSWIADCZENIA  odstąpienia od umowy. Możesz jednak wstrzymac ze zwrotem do momentu otrzymania przesyłki lub dowodu jej nadania.

Po otrzymanie przesyłki zwrot powinien nastapić NIEZWŁOCZNIE - nie ma tam mowy o kolejnych 14 dniach

Art 32 UoPK

oznacz moderatorów

art-frezerskie
#7 Wielbiciel#

Znalazłem taki zapis w allegro 

odstąpienie od umowy – sprzedający powinien zwrócić Ci wpłatę niezwłocznie po otrzymaniu i sprawdzeniu towaru – w ciągu 7 dni kalendarzowych liczonych od dnia zmiany statusu przesyłki zwrotnej na Dostarczona i nie więcej niż 14 dni od momentu przesłania przez Ciebie Formularza zwrotu towaru.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@art-frezerskie  no i wszystko sie zgadza z ustawą "nie więcej niż 14 dni od momentu przesłania przez Ciebie Formularza zwrotu towaru." czyli 14 dni od odstąpienia

te 7 regulaminowych dni allegro to nie jest przepis ustawowy lecz regulamin serwisu. Odnosi sie do tego ze jeśłi kupujący odstepuje i nastepengo dnia paczka jest już u Ciebie to Twój czas na zwrot srodków zostaje de facto skrócony do 7 dni od momentu otrzymania przesyłki

natomiast jesli kupujący wysle później niż po 14 dniach to masz prawo wsztrzymac sie do momentu otrzymania produktu. Potem środki należy zwrócić bezzwłocznie.

oznacz moderatorów

art-frezerskie
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za podpowiedz

oznacz moderatorów