Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Klient kupił u mnie towar za 25zł i wybrała przesyłkę paczkomat inpost za 11,49 a najtańszą opcję mam innych przewoźników za 10,99. Zwrócił towar bez podania przyczyny też inpostem ( dopisując, że towar bardzo ładny ale mu nie pasuje) i żąda zwrotu za przesyłki w obie strony powołują się na ustawę konsumenta. Czy w takim przypadku muszę mu zwrócić koszty przesyłki?
@Beti2660 dobrze liczysz oddajesz mu 25 zł + najtańszą 10,99 zł a klient odsyła na swój koszt 🙂
Podeślij mu ustawę 😄
Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia towaru inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.
Art. 34 2. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu towaru, chyba że
przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował konsumenta o
konieczności poniesienia tych kosztów
Ja interpretuję Art.33, że powinien dostać zwrot tylko za towar 25zł, bo nie wybrał najtańszej opcji przesyłki ale może się mylę. Swoja drogą to gra nie warta świeczki i ner ale z drugiej strony to dla koszty przesyłki są prawie takie jak cena towaru.
@Beti2660 się mylisz , zwracasz za towar + najniższy koszt dostarczenia z cennika oferty
Słowo klucz, dodatkowych
@Beti2660 niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia
Smart nie zalicza się do zwykłego, chyba że masz w ofercie dostawę za 0 zł a klient wybiera i tak płatną to wtedy oddajesz za sam towar 🙂
Oddajesz za towar + koszt najtańszej dostawy czyli 25 + 10,99 zł a klient odsyła na swój koszt 🙂
Dziękuję😊