anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniędzy

dom_ogrod_pl
#7 Wielbiciel#

Witam, mam problem . Klientka kupiła ode mnie inkubator, używała go i po czasie on przestał działać prawidłowo. Serwis zadecydował o zwrocie pieniędzy dla klientki , ale ona jeszcze chce zwrotu pieniędzy za utracony lęg. Jak to rozwiązać?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

foto-hurtownia
#12 Orędownik#

Jeżeli klient poniósł koszty wynikające bezpośrednio z wady produktu, który sprzedałeś, to może domagać się zadośćuczynienia.

Rozumiem, że reklamację uznałeś. "Serwis zadecydował o zwrocie pieniędzy dla klientki" - Wasz serwis, czy np. producenta?

Sprawa ciężka, bo na moją logikę klient może domagać się rzeczonego zadośćuczynienia od Ciebie, albo gwaranta. Pytanie też jak wycenić szkodę? Potrzebny by był rzeczoznawca, albo powołany "prywatnie", albo na drodze sądowej, czyli jakiś biegły.

Tak w ogóle to jaki był to inkubator? Jakieś zwierzęta umarły z jego powodu?

oznacz moderatorów

dom_ogrod_pl
#7 Wielbiciel#

nasz serwis, kupiła jajka i tylko jedno jej się wykluło. Swierdziła , że może pokazać dowód zakupu za te jajka

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#12 Orędownik#

@dom_ogrod_pl Na moje oko nie masz obowiązku jej niczego oddawać. Jaką masz pewność, że jajka były zapłodnione? Dowód zakupu nic tu nie zmienia, nie trzymałeś tych jajek w rękach, nie przebadało je laboratorium.

Jak klient chce niech kieruje sprawę do sądu, a i tam tak najpewniej nic nie wskóra - nie udowodni, że jajka które przyniesie do ekspertyzy są tymi samymi jajkami, które kupiła wcześniej, nawet jeżeli laboratorium stwierdzi, że faktycznie jajka są zapłodnione. Gdyby jakimś cudem klient wygrał, to co zyska? Zakładam, że koszt jajek nie jest astronomiczny - takie roszczenia nie są warte procesu w sądzie.

Inną sprawą jest smutny fakt, że kupujący często z premedytacją próbują wycisnąć ze sprzedawcy ile się da. Nie zakładam, że tak jest w Twoim przypadku, ale tylko zwracam uwagę na pewien proceder.

W przypadku jajek oczywiście specjalistą nie jestem, ale jakieś podstawy biologii znam 😄

oznacz moderatorów

dom_ogrod_pl
#7 Wielbiciel#

masz rację, to jest dobra odpowiedź 🙂 dziękuję

oznacz moderatorów