Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sytuacja wygląda następująco Kupujący 11 Stycznia dokonał odstąpienia od umowy a zwrot nadał dopiero miesiąc później dokładnie 18 Lutego. Prawo o Konsumentach jasno określa że Kupujący od momentu odstąpienia ma 14dni na dostarczenie nam zwrotu, wiec dlaczego powiedzcie mi dlaczego Allegro straszy mnie w dyskusji ograniczeniami za odmowe zwrotu srodkow i nakładają na mnie nakaz zwrotu pieniedzy Kupującemu ktory nie spełnił warunków czasowych....Przedstawiam niżej zapis z rozmowy z konsultantem :
@Tech_met1 prosiłbym Cię o dokładne zacytowanie paragrafu tej ustawy mówiący o tym, że kupujący ma 14 dni na odesłanie - tam dokładnie jest napisane co dalej i na pewno nie ma tam nic o tym, że możesz nie zwracać pieniędzy.
art. 34 ustawy o konsumentach
1.
Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem.
1a.
W przypadku odstąpienia od umowy o dostarczanie treści cyfrowej lub usługi cyfrowej, konsument jest zobowiązany zaprzestać korzystania z tej treści cyfrowej lub usługi cyfrowej i udostępniania ich osobom trzecim.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223/art-34
@Tech_met1 no ja tam nie widzę nic o tym, że odstąpienie od umowy jest nieskuteczne jeśli kupujący nie odesłał w ciągu 14 dni.
@Tech_met1 czyli reasumując Masz prawo jedynie naliczyć opłatę za bezumowne korzystanie z przedmiotu , ALE !! tylko w przypadku , gdy poinformowałeś klienta o tym w chwili , gdy dokonywał zakupu .
@Tech_met1 Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy rozwiązuje umowę i prawo własności do towaru wraca do sprzedającego - nieodesłanie w ciągu 14 dni nie zmienia tego faktu.
Odstąpienie jest wiążące - towar stanowi Twoją własność a Ty masz prawo obciążyć kupującego za bezumowne korzystanie z towaru.
@Tech_met1 Jak klient nie odesłał towaru w terminie, to należało go poinformować, że od tego a tego dnia zaczynasz naliczać opłatę w wysokości xx zł za bezumowne korzystanie z towaru. Jeśli tego nie zrobiłeś, to potulnie oddaj kasę za zwrot, a zaistniałą sytuację potraktuj jako lekcję. Gdybyś mu policzył tą opłatę, to zapewne po 2 miesiącach kwota przewyższyłaby wartość towaru i nic nie musiałbyś mu oddawać.