anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot po terminie

Tech_met1
#7 Wielbiciel#

Sytuacja wygląda następująco Kupujący 11 Stycznia dokonał odstąpienia od umowy a zwrot nadał dopiero miesiąc później dokładnie 18 Lutego. Prawo o Konsumentach jasno określa że Kupujący od momentu odstąpienia ma 14dni na dostarczenie nam zwrotu, wiec dlaczego powiedzcie mi dlaczego Allegro straszy mnie w dyskusji ograniczeniami za odmowe zwrotu srodkow i nakładają na mnie nakaz zwrotu pieniedzy Kupującemu ktory nie spełnił warunków czasowych....Przedstawiam niżej zapis z rozmowy z konsultantem :

Kupujący 11 Stycznia dokonał odstąpienia od umowy a dopiero zwrot nadał miesiąc później dokładnie 18 Lutego. Prawo o Konsumentach jasno określa że Kupujący od momentu odstąpienia ma 14dni na dostarczenie nam zwrotu, wiec dlaczego straszycie mnie w dyskusji ograniczeniami za odmowe zwrotu srodkow i nakładacie na mnie nakaz zwrotu pieniedzy Kupującemu ktory nie spełnił warunków czasowych....
09:48

Dzień dobry! Tu Kacper [edycja]. Właśnie zapoznaję się ze sprawą. Proszę o chwilę cierpliwości.
Kacper [edycja] | 09:48

Mogę prosić o login Kupującego?
Kacper [edycja]| 09:49
rafiob
09:49

Zapoznam się z sprawą. proszę o chwilę
Kacper [edycja]| 09:50

Dziękuję za cierpliwość
Kacper [edycja]| 10:00

W sytuacji, gdy zwrot dotarł to już niestety muszą go Państwo przyjąć, ale towar był bezprawnie przetrzymywany przez Kupującego po odstąpieniu od umowy. W tym temacie mogą Państwo wejść z Kupującym na drogę prawną
Kacper [edycja]| 10:01
Zwrot dotarł ale nie został przyjęty, mogę w tej chwili go odesłać do Kupującego. Dotarcie przesyłki nie jest rownoznaczne z tym ze musze go przyjać, a jakby dotarł po pół roku albo dwóch latach ... jest to nie logiczne
10:03
Po to jest ustawa aby jej przestrzegac i tutaj czas został przekroczony wyraźnie wiec nie rozumiem o czym my mamy Was przekonywać... zwrot powinien byc odrzucony a Wy jako serwis powinniscie trzymaś stronę prawa a nie Kupującego i jeszcze straszyc mnie ograniczeniami
10:04

Rozumiem Pana emocje, natomiast ważny jest termin odstąpienia, który się zgadza. Zwrot należy w tej sytuacji przyjąć, natomiast może Pan wejść na drogę prawną za bezpodstawne przetrzymywanie towaru
Kacper [edycja]| 10:06
Termin odstapienia terminem odstąpienia a co z terminem doręczenia zwrotu ?? Żaden sklep nie przyjałby ode mnie zwrotu po miesiącu
10:07
Po co dajecie 14dni na odesłanie przesyłki po dokonaniu odstąpienia jak fizycznie mogą tego dokonać nawet po ponad miesiącu ...
10:08
Dajcie Kupującym bezterminowe zwroty i po kłopocie... bezprawie w kierunku sprzedających aż bije po oczach
10:09

Wskazuję tylko co powinien Pan zrobić w tej sytuacji, natomiast decyzja należy do Pana. Jeśli w dalszym ciągu będzie Pan odwlekał zwrot środków to Kupujący wystąpi o Allegro Protect
Kacper [edycja]| 10:10
No wiem co bedzie potem, zablokujecie mi konto bo w tym jestescie mistrzami xD
10:10

Czy ma Pan merytoryczne pytania? Mogę w czymś jeszcze pomóc?
Kacper [edycja]| 10:11
oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Tech_met1 prosiłbym Cię o dokładne zacytowanie paragrafu tej ustawy mówiący o tym, że kupujący ma 14 dni na odesłanie - tam dokładnie jest napisane co dalej i na pewno nie ma tam nic o tym, że możesz nie zwracać pieniędzy. 

oznacz moderatorów

Tech_met1
#7 Wielbiciel#

art. 34 ustawy o konsumentach

1.
Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem.
1a.
W przypadku odstąpienia od umowy o dostarczanie treści cyfrowej lub usługi cyfrowej, konsument jest zobowiązany zaprzestać korzystania z tej treści cyfrowej lub usługi cyfrowej i udostępniania ich osobom trzecim.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223/art-34

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Tech_met1 no ja tam nie widzę nic o tym, że odstąpienie od umowy jest nieskuteczne jeśli kupujący nie odesłał w ciągu 14 dni. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Tech_met1 czyli reasumując Masz prawo jedynie naliczyć opłatę za bezumowne korzystanie z przedmiotu , ALE !! tylko w przypadku , gdy poinformowałeś klienta o tym w chwili , gdy dokonywał zakupu .

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Tech_met1 Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy rozwiązuje umowę i prawo własności do towaru wraca do sprzedającego - nieodesłanie w ciągu 14 dni nie zmienia tego faktu.

Odstąpienie jest wiążące - towar stanowi Twoją własność a Ty masz prawo obciążyć kupującego za bezumowne korzystanie z towaru.

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@Tech_met1 Jak klient nie odesłał towaru w terminie, to należało go poinformować, że od tego a tego dnia zaczynasz naliczać opłatę w wysokości xx zł za bezumowne korzystanie z towaru. Jeśli tego nie zrobiłeś, to potulnie oddaj kasę za zwrot, a zaistniałą sytuację potraktuj jako lekcję. Gdybyś mu policzył tą opłatę, to zapewne po 2 miesiącach kwota przewyższyłaby wartość towaru i nic nie musiałbyś mu oddawać.