anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot produktu takiego samego ale nie tego samego

__DAM__
#9 Pomysłodawca#

Witam.

Mam pytanie. Klientka kupiła u mnie 2x suplement 10.03.  Zgłosiła zwrot obydwu sztuk 23.03 jako zakup przez pomyłkę. Wczoraj nadała zwrot który do mnie doszedł, ale to nie jest ten sam produkt choć taki sam. Ten który ja jej wysłałam miał inną datę produkcji niż ten który ona mi odesłała. Mam nagrane z jaką datą produkt ode mnie wyszedł.

Domyślam się co zrobiła. Ten produkt był  niedostępny u producenta a ja jeszcze miałam 2 sztuki. Ona kupiła wtedy, a potem zamówiła u producenta ze zniżką jak już był i teraz mi odesłała ten nowy.

Czy w takiej sytuacji mogę odmówić przyjęcia zwrotu, skoro to nie jest tan sam produkt, choć taki sam?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

komis-bell
#21 Demiurg#

@__DAM__ Nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu samego w sobie - po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy kupujący traci prawo własności do towaru i wraca ono do Ciebie.

Możesz jednak wstrzymać się ze zwrotem środków do chwili otrzymania właściwego towaru.

Napisz do kupującej, że musiała się pomylić i odesłała towar inny niż zakupiony u Ciebie oraz że ten który odesłała musi odebrać na swój koszt - to jest jej własność.

Właściwy oczywiście też musi odesłać na swój koszt.

Nie informuj jej skąd wiesz, że to nie Twój towar 😉

oznacz moderatorów

__DAM__
#9 Pomysłodawca#

@komis-bell 

Dziękuję, tak zrobię 🙂

Myślę jednak że ona założy mi o to spór i będzie się upierać że wysłała te produkty które dostała, więc chyba muszę wtedy napisać skąd wiem że to nie mój towar.

Zwrot odebrałam dzisiaj.

Sprzedaję na koncie firmowym, ale piszę z prywatnego. Chyba to nie ma znaczenia w tej sytuacji że sprzedaż jest z konta firmowego?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@__DAM__ Oczywiście w pewnym momencie będziesz musiała ujawnić skąd wiesz, że to nie Twój towar ale na początek lepiej zachować to w tajemnicy i zobaczyć jaka będzie reakcja kupującej.

oznacz moderatorów

__DAM__
#9 Pomysłodawca#

@komis-bellDziękuję za pomoc

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@__DAM__ Daj znać co z tego wyniknie 🙉

oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#14 Krzewiciel#

Brawo Ty. Jako że nagminnie miałam podobnego typu sprawy ( sprzedaję dużo elementów odzyskanych z naprawionych i nie odebranych po naprawie przez właściciela  urządzeń elektronicznych ) Razem z wysyłanym towarem wysyłam fotkę tego co w przesyłce lub informację że jest to element XXXX, serii YYYYY, z datą produkcji ZZZZ. I to co wcześniej było nagminne zakończyło się jak ręką odjął. A wcześniej było tak jak napisałaś. Zwroty elementów takich samych ale nie tych które zostały zakupione.

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@komis-bell @__DAM__   A niby dlaczego ma nie informować skąd wie> Wiele programów np mój apteczny wymaga przy przyjmowaniu dostaw wpisywania serii i dat przydatności do spożycia, skąd zawsze wiem czy moje czy nie. I jak najbardziej powinna sie na to powołać, że z dokumentów przyjęć wynika że takiej serii nie było u sprzedawcy i nie może jej przyjąć jako nieswojej. Krótka piłka,   chcesz zwrotu, oddaj moje. Pewnie data przydatności u sprzedawcy była dłuższa niz u producenta i chytrze zostawiła sobie dłuższą datę.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@AptekaNatolinska Chodziło mi o to, żeby nie podawać tej informacji od razu 😉
Żeby zobaczyć reakcję kupującego.

oznacz moderatorów