anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot prowizji po 45 dniach

graal_2015
#8 Zapaleniec#

Witam,

Klient zgłosił reklamację po 45 dniach od transakcji.

Reklamację klientowi uznałem i zwróciłem pieniądze natomiast allegro nie chce przyznać zwrotu prowizji z powodu przekroczenie terminu. Czy jest jakaś szansa na uzyskanie zwrotu prowizji do transakcji?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

mdrogeria
#21 Demiurg#

@graal_2015 nie ma szansy , zaakceptowałeś regulamin , a w nim ten zapis .

oznacz moderatorów

graal_2015
#8 Zapaleniec#

Dzięki za informację.

Jeszcze do niedawna można było uzyskać rabat do takich transakcji po zgłoszeniu do allegro ale widzę, że jest tutaj coraz gorzej.

oznacz moderatorów

wojciech2201
#7 Wielbiciel#

Pozwolę sobie wtrącić , że regulamin nie może zawierać klauzul abuzywnych, a takową mi tu pachnie. Mam taką samą sytuację: po roku popsuł się telewizor, serwis wydał oświadczenie o nienaprawialności, poszły korekty i prawie wszystko jest zamknięte oprócz tego , że ja mam marżę 0 zł minus logistyka minus około 50 zł prowizji allegro. Wszystko udokumentowany i przekazane jednak nic to nie wnosi. Może taka sprawa powinna zainteresować jakieś urzędy państwowe ...

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@wojciech2201 dobrowolnie zleciłeś Allegro usługę znalezienia kupującego i obsługi sprzedaży. 
Usługa ze strony Allegro została wykonana więc ja osobiście nie widzę powodu dla którego po roku od wykonania usługi Allegro miałby cokolwiek zwracać. 

oznacz moderatorów

wojciech2201
#7 Wielbiciel#

Trochę nie rozumiem, jeżeli po 45 dniach od transakcji nie widzisz powodu dla którego Allegro miałoby cokolwiek zwracać, to z jakiego powodu zwraca przed 45 dniami od transakcji. Prowadzi to do sytuacji, w której Allegro może napisać : Allegro usługę znalezienia kupującego i obsługi sprzedaży wykonało więc nigdy nie będzie zwracać czegokolwiek. Oczywiste jest , że nie nastąpi zwrot konsumencki po 45 dniach, natomiast zdarzają się wyjątki. Powiem więcej: jeżeli złożę wniosek bezpodstawny w ciągu 45 dni to mogę się odwołać od negatywnej decyzji w ciągu 180 dni , oczywiście jeżeli zmienią się warunki transakcji.

oznacz moderatorów