anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot (Reklamacja) z winy klienta...

serwisokienlodz
#9 Pomysłodawca

Witam.

Mam mały problem z kupującym....

Mianowicie parę dni temu klient zamówił u mnie produkt (Nowy) za nieduże pieniądze .
Produkt został wysłany , nowy sprawny bez uszkodzeń bo bym to zauważył od razu na pewno....
Sprzedaje Stare i Nowe części lecz wiem które są Nowe a które stare i widać to nawet po częściach a na pewno nie sprzedaje uszkodzonych części....

Dziś klient odebrał przesyłkę i zgłosił zwrot ( reklamacje ) a jego powód był "inna wada bądź niezgodność towaru z umową" 

Pisząc do klienta co się stało - napisał, że wysłałem nie tą część co trzeba a dodatkowo jest uszkodzona.

Odpisałem, by sprawdził co zamówił bo wysłałem to co zamówił i na pewno produkt nowy bez uszkodzeń.

Odpisał, że faktycznie zamówił nie to co trzeba lecz mimo to produkt jest uszkodzony i wysłał mi zdjęcia na których widać uszkodzenia, które powstały na pewno po podważaniu śrubokrętami czy czymś ostrym w celu zdemontowania jednej z części lecz się nie udało i uszkodził produkt....  -  na pewno takiej część bym nie wysłał... wiem i widzę ,że było majstrowane by zdemontować część lecz się najwidoczniej nie udało, po prostu kupił coś innego tańszego aby uratować sobie inną część za niższą cene zamiast zamówić właściwy produkt który jest ciężko dostępny i drogi....

Powiedział, że nic nie robił i jutro odsyła produkt bo ma takie prawo... 

I teraz zastanawiam się co zrobić ponieważ jak klient mi to odeśle to już nic z tym nie zrobię bo jest uszkodzone.

I teraz zastanawiam się czy odesłać klientowi drugą część taką samą nową i zrobić zdjęcia przed wysłaniem, że jest nowe czy po prostu darować sobie "gościa" i odesłać pieniądze za produkt + koszta wysyłki najtańszej z mojej listy wysyłek. w tym przypadku 10.50zł

Produkt kosztował 80zł + zapłacił za wysyłkę pobraniową 45zł.
więc odesłał bym nową część i strcił bym 45zł i facet nie miał satysfakcji  lub darować i odesłać pieniądze... 

Nie chciał bym by allegro zrobiło mi przez to jakieś ograniczenia konta czy cokolwiek nie z mojej winy.... 

A taki człowiek może w ten sposób oszukiwać nie jednych sprzedających...

Miał ktoś podobną sytuacje?

Będę wdzięczny za odpowiedź

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@serwisokienlodz jest to reklamacja, masz prawo ją odrzucić nawet przed wysyłką na podstawie zdjęć, odrzuć jasno i napisz to co w poście, że dostał to co zmawiał a uszkodzenia są mechaniczne zrobione przez użytkownika po odebraniu przez nieumiejętne podważanie śrubokrętem itp. 

Zrób to zanim odeśle co by nie narażać Cię na koszt, a potem siebie bo będzie musiał odebrać na swój koszt, w przypadku bezzasadnej reklamacji 😄 

serwisokienlodz
#9 Pomysłodawca

@kostas11 
Ogólnie kupujący zgłosił zwrot ( bynajmniej mam to w sekcji zwroty 

a dokładnie  -   Powód zwrotu (reklamacja): inna wada bądź niezgodność towaru z umową

czyli zaznaczyć  " Odmowa zwrotu pieniędzy " ?

później mam opcje 

* wymagane

Wybierz powód, który przekażemy kupującemu w decyzji.

Towar nie podlega zwrotowi
Np. rozpieczętowane produkty higieniczne, treści cyfrowe, albo produkty wykonane na indywidualne zamówienie kupującego.
Zakup na firmę
Zakup na spółkę, a w przypadku jednoosobowej działalności - zakup o charakterze zawodowym.
Zwrot niewłaściwego towaru
Wymiana towaru
Naprawa towaru
Dosłanie brakujących elementów
Inny powód

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@serwisokienlodz zwrot to czynność odesłania, ważne co masz jak klikniesz trzy kropki ?

IMG_4035 (1).jpg

Tu masz ewidentnie reklamacje, jak masz zdjęcia i podstawę, robisz odrzucenie reklamacji, napisz to wyraźnie i uzasadnij 🙂

Tak odmowa i daj Inny powód i opisz, użyj tylko sformułowania Odrzucam reklamacje, to nie jest zwrot odstąpienie nie namieszaj bo to całkiem inne skutki !