Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć zakupiłem towar o większym gabarycie (rower), sprzedawca wysłał w terminie za pośrednictwem Allegro Pocztex przesyłka 2XL, niestety przesyłka utknęła w sortowni i po 11 dniach bez zmiany statusu odstąpiłem od umowy. Towaru nie otrzymałem, sprzedawca poinformował mnie, że zwrot kwoty dosyć znaczącej odbędzie się dopiero jak otrzyma towar, jest to dla mnie w jakiś sposób zrozumiałe, jedak uważam że to sprawa do rozwiązania pomiędzy sprzedawca a przewoźnikiem tym bardziej że sprzedawca złożył reklamacje u przewoźnika, który ma na ustosunkowanie do 30 dni. Znając pocztę polską raczej ustosunkowanie się nastąpi bliżej 30 dni niż szybciej. Na zamówieniu na Allegro zaznaczyłem odstąpienie od umowy, sprzedający mimo wszystko chce abym odebrał przesyłkę jeśli w między czasie poczta podejmie próbę doręczenia i dokonal zwrotu na swoj koszt zwrot, ja zadeklarowałem że wole odmówić przyjęcia aby przesyłka wróciła do nadawcy w ramach jednej przesyłki. Zostałem poinformowany że mogę zostać obciążony kosztami zwrotu, co jest dla mnie zrozumiałem ale wyczuć można że sprzedawca może doliczyć sobie "wygórowana" kwotę za zwrot przesyłki gabarytowej, z tego co wiem sprzedawca korzysta z allegro smart pocztex koszt przesylki jaka zaplacilem 11.99 zl , czy jako kupujący mogę zarządać od sprzedawcy informacji o potencjalnym koszcie jaki zapłaci za zwrot ? Chciałbym uniknąć sytuacji że za miesiąc dostane informacje od sprzedającego że zwrot kosztował go np 200zl+ i natknę się na próbę wyłudzania większej kwoty. Z góry dziękuję za wszelkie rozwianie moich wątpliwości
Cześć @Bartek15pw! Opłata za powrót przesyłki jest opisana w regulaminie w przypadku Pocztex to 14,99 zł.
Ogólnie przesyłka powinna dotrzeć w ciągu 8 dni roboczych, pod warunkiem nadania do godziny granicznej (najczęściej jest to 15:00).
Koszt zwrotu w przypadku przesyłki krajowej zazwyczaj równy jest kosztowi nadania (nie ma tu znaczenia jaki przewoźnik, choć bywają zniżki w niektórych firmach).
A i koszt przesyłki który płaciłeś, nie ma nic wspólnego z tym ile za wysyłkę zapłacił sprzedawca. Wg cennika za przesyłkę o gabarycie 2XL, pobierana jest opłata dodatkowa w kwocie 99,99 zł od sprzedawcy (jest to naliczane z opóźnieniem).
Ps. Jeżeli umowa z przewoźnikiem nie obejmują kosztów zwrotu, to liczymy wg cennika standardowego. I tak za zwrot przesyłki Pocztex
o masie od 20 do 30 kg - 59 zł
o masie od 30 do 50 kg - 74 zł
Dopłata za niestandard - 20 zł.
@la_nika czy możesz powiedzieć jak to się ma do twojej sugestii z regulaminem bo teraz mam też dwie sprzeczne odpowiedzi 🙂
@pecela czy mogę zażądać od sprzedawcy przedstawienia dokumentu potwierdzającego wysokość kwoty którą zapłacił za zwrot na której będzie numer przesyłki?
Poprosić możesz, ale będziesz musiał czekać. Sprzedawca będzie płacił za zwrot najwcześniej w kwietniu, albo i w maju.
Odpowiedź masz od admina - za odstąpienie od zawartej umowy zapłacisz tylko 14,99 zł.
Sprzedawca ma 14 dni od daty odstąpienia od umowy na zwrot kasy - tak odnośnie obowiązujących praw. Te 15 zł ma prawo Ci "potrącić".
Jednak jeśli zależy Ci na tym rowerze, nie masz jakichś "wymagań" czasowych - to sugerowałbym nieco cierpliwości - ale to tylko od Ciebie zależy i od Twojej dobrej woli. Myślę, że sprzedawca dużo więcej zapłacił za przesyłkę (gabaryt) i więcej zapłaci za zwrot - będzie go to kosztować dobre kilkadziesiąt zł.
U przewoźników zdarzają się różne sytuacje, daj szansę sprzedawcy - przecież to nie jego wina.
Podałeś prawidłowy adres? Masz numer przesyłki i link dośledzenia? Dzwoniłeś na pocztę, żeby dowiedzieć się, co się dzieje z ta przesyłką? Są pewne informacje, których Poczta nie ujawni sprzedającemu/nadawcy (wynikające z ochrony danych osobowych), a które będą dostępne jedynie dla odbiorcy. Po prostu zadzwoń na infolinię PP i spytaj się, co się dzieje z Twoją przesyłką. Ty możesz reagować "natychmiast" - sprzedawca/nadawca jest ograniczony terminami.
Kolejna rzecz - sprzedawca wysyła przesyłkę w terminie - za 2-3 dni powinna być u Ciebie - dlaczego interweniujesz dopiero po 11 dniach lub więcej?
@maxr01 interwencja (odstąpienie od umowy) dopiero po 11 dniach ponieważ właśnie z dobrej woli czekałem dając szanse przewoźnikowi i sprzedającemu, sprzedający zasłonił się złożona reklamacja i nie podejmował więcej prób ustalenia z pocztą polską powodu przetrzymania, termin doręczenia był do 2 dni, po dwóch dniach od razu temat został poruszony ze sprzedawcą, dałem mu informacje że jeśli do minionego piatku (minęło 11 dni od nadania przesyłki) status się nie zmieni rezygnuje z przesyłki ponieważ rower miał w poniedziałek lecieć ze mną do Hiszpanii. Zamówiłem z dużym wyprzedzeniem niestety przesyłka nie dojechała na czas, mimo że zostawiłem duży margines czasowy. Oczywiście na własną rękę podjąłem próbę kontaktu z pocztexem, za każdym razem jedyne co usłyszałem że przesyłka jest w sortowni, nadawca złożył reklamację i będzie ona rozpatrywana
Tu dużo zależy od tego czym wysłał sprzedawca. To że pokazuj Allegro Pocztex, nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości. Sprzedawcy w przypadku gabarytu 2XL, często wysyłają bezpośrednio lub przez brokera, aby nie płacić dopłaty w kwocie 99,99 zł dla Allegro. Nawet jak dopłaci on do przesyłki, to o tak finalnie zaoszczędzi.