Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam problem z klientem , zakupił na fakturę (działalność) płytkę elektroniczną i odesłał . Nie mamy możliwości sprawdzenia czy jest sprawna . Czy mogę odmówić zwrotu środków?
1. Będzie problem, jak w dyskusji napiszesz, że nie masz możliwości sprawdzenia.
2. Istnieje prawdopodobieństwo, że otrzymałeś używaną, niesprawną "na podmiankę"
3. Musisz udowodnić, że płytka była zakupiona i bezpośrednio związana z prowadzoną przez kupującego działalnością, co też łatwe nie będzie.
sorry ale bredzisz
Musisz udowodnić, że płytka była zakupiona i bezpośrednio związana z prowadzoną przez kupującego działalnością, co też łatwe nie będzie.
to kupujący musi udowodnić, nie sprzedawca
Może i bredzę, ale Allegro ma inną strategię 😈
@Elektroserw-pl Cześć. Klient odstąpił od umowy bez podania przyczyny czy jest to reklamacja? Generalnie od 2021 r. podmioty prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą mogą reklamować i odstąpić od umowy na takich warunkach jak konsumenci, jeśli umowa nie ma charakteru zawodowego. W tym miejscu dodam jeszcze, że jako serwis nie mamy uprawnień pozwalających na rozstrzyganie o charakterze zakupu, dlatego nie będę dokonywała takiej interpretacji.
Jeżeli zakupu dokonał przedsiębiorca wpisany do CEIDG i nie ma dla kupującego charakteru zawodowego, to w świetle przepisów prawa kupującemu przysługuje prawo odstąpienia od umowy sprzedaży w terminie 14 dni od otrzymania towaru.
Elektroserw-pl Kup plomby i oznaczaj swoje towary. Jeśli uważasz, że to za duży koszt (czas pracy) to niestety nie pozostaje nic innego jak pogodzenie się z tym.
@Elektroserw-pl a w czym problem tu masz regulamin allegro co nie podlega zwrotom
Chyba każdy, kto handluje częściami (moduły elektroniki, zasilacze, części komputerowe i/lub motoryzacyjne) zmaga się z falą zakupów "na próbę" i zwrotów. Ludzie czytają na forach jak rozwiązać problem, potem kupują na potęgę wszystko jak leci i podmieniają na próbę. Działa - OK, nie działa - odsyłają lub awanturują się albo wręcz wymagają, żeby im pomóc naprawić usterkę. "Wymieniłem i dalej nie działa czyli to wasza wina". Ja już jestem tym zmęczony....
@Rydel_IT bardzo dobrze radzi - rób zdjęcia wystawianych przedmiotów tak, żeby było na nich widać numery seryjne (i takie wstawiaj do oferty) lub naklejaj plomby. U nas zdarzyło się kilka odsyłek "na chama" bez plomb, po prostu Klient odesłał swój uszkodzony element w ramach zwrotu. Jeden się z tym nawet nie krył - kupił nowy przedmiot, odesłał swój stary zdemontowany, używany i powiedział, że po wymianie nasz też nie działa, zatem jego był sprawny, a mu się nie chce już tego rozbierać drugi raz, więc w ogóle nie wie o co mamy problem do niego.
Należy też nadmienić, że pewne źle zdiagnozowane usterki powodują w konsekwencji uszkodzenie podmienianego na próbę towaru, który jest potem odsyłany jako zwrot.
Stąd nad stołem do pakowania kamerka i niestety - każdy droższy przedmiot foto/video z pakowania. Inaczej chyba się nie da.
ps. nie możesz odmówić zwrotu, "bo nie masz możliwości sprawdzenia" - to Twój problem.
Też sprzedaje części elektroniczne i znaczę element w pewnych mnie znanych miejscach.No i oczywiście miałem delikwenta spryciarze,który wysłał mi swój stary silniczek twierdząc że to mój nie działa.Powiedziałem mu otwarcie ,że zwrotu kosztów nie dostanie,a za oszustwo wytoczę mu jeszcze sprawe cywilną bo mam dowody i się dziad wyciszył.Nieraz trzeba twardo i nie bać się.
Sam napisałeś że nie wiesz czy ma to charakter zawodowy czy nie, Allegro nie sprawdzi a więc zwróć kasę. Na przyszłość plombuj, oznaczaj swój towar i tyle. Oczywiście masz prawo pomniejszyć zwrot jak towar ma pomniejszoną wartość.
Ale co tu ma za znaczenie czy firmnie czy nie? Regulamin allegro mówi że oprogramowanie na płycie po odfoliowaniu nie podlega zwrotom. Dyrektywa ue to samo
az1rael Tutaj chodzi o płytkę scaloną, a nie CD.
jesli kupił na fakture vat na firme to wiadomo sprawa jasna
Nie jest to takie jednoznaczne z tym zakupem na FV.
nie jest jasna - taki przedmiot mógł a nie musiał mieć związku z celami zawodowymi. Zawsze mnie interesowało kto wg autora zmian w ustawie ma to oceniać....
widzę ze tu wiele osób myli pojecia typu skoro był kupiony na fv to tylko i wyłącznie na potrzeby firmy tak jak np długopisy drukarki komputery itp