Zwrot towaru przy wystawionej fakturze imiennej

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Do zakupionych towarów, klient zażyczył sobie wystawienia faktury imiennej. Teraz zgłosił zwrot całości.
Pierwszy raz mam taką sytuację i nie bardzo wiem jak to ugryźć. Przy samym paragonie sprawa jest prosta.
Czy przy wystawionej fakturze wygląda to inaczej ?
Faktura bez VAT

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tak samo. Zwrot dokonany w terminie musisz przyjąć.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Chodziło mi bardziej o stronę księgową. Czy klient musi zamieścić fakturę w przesyłce? Czy tak jak z paragonem, wolna amerykanka. I czy powinnam zrobić korektę faktury czy coś i mu wysłać? Jak to wygląda.
Klient taką fakturę może wykorzystać na wiele sposobów. Choćby, żeby otrzymać pieniądze z mopsu. A później odsyła towar...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
szataskrzata_pl Faktura jest imiennym dokumentem księgowym na podstawie , którego kupujacy może dokonać szeregu odliczeń . Odsyła to powinien podpisać korektę , tak to powinno wyglądać księgowo . Możesz zastosować wyżej opisany sposób , ale pamiętaj , że anulowaną fakturę musisz , powtarzam ,,MUSISZ,, zaksięgować w miesiącu jej wystawienia .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Niestety. Faktura wystawiona była 31 maja. Dzięki bardzo za odpowiedzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mdrogeria dlatego ja nie wystawiam faktur imiennych
jak kupującemu to nie pasuje to niech zwraca towar
nie będę się jako firma podkładał urzędowi skarbowemu
w przepisach fiskalnych nie ma słowa o anulowaniu faktury,
że coś takiego jest warunkowo dopuszczone to nie znaczy, że interpretacja sądowa nie zmieni się w czasie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@szataskrzata_pl Nie ma znaczenia, że została wystawiona faktura. Jeśli zwrot został zgłoszony i odesłany w terminie, kupującemu należy się zwrot ceny towaru i kosztu wysyłki.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A jeszcze jedno pytanie. Co jeśli mimo prośby klient nie odeśle podpisanej korekty ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@szataskrzata_pl Konsument nie ma obowiązku odsyłania żadnych faktur i odsyłania podpisanych korekt. Mimo to należy mu się zwrot wpłaty po odstąpieniu od umowy.
UOKiK zabrania wymogu odesłania paragonu lub faktury po odstąpieniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@szataskrzata_pl Jeśli transakcja mieści się w miesiącu napomnij kupujacemu aby zwrócił oryginał faktury , którą anulujesz łącząc z kopią i tak oddajesz do ksigowości . Możesz wystawić kupjącemu korektę , którą musi podpisać i odesłać .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dziękuję! O to mi chodziło:)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Możesz wystawić kupjącemu korektę , którą musi podpisać i odesłać .
To nie jest prawda, klient nie musi podpisywać i odesłać. Już wałkowaliśmy ten temat w zeszłym tygodniu a ty znowu swoje : )
Dlaczego to zostało zaznaczone jako rozwiązanie?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- @exoryna Ponieważ odpowiadało na moje pytanie
Jeśli nie jest to prawdą, to co ja jako przedsiębiorca mam i mogę zrobić? Rozumiem prawa konsumenta, ale u mnie w papierach też musi się zgadzać...

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
co ja jako przedsiębiorca mam i mogę zrobić? Rozumiem prawa konsumenta, ale u mnie w papierach też musi się zgadzać...
Co masz zrobić - to pytanie jest do księgowości. W przepisach dla konsumenta nie ma mowy o fakturach, paragonach, itepe. Nie możesz tego wymagać od "zwracacza". Możesz poprosić o zwrot i sensowny człowiek pójdzie na rękę.
To jest może bez sensu, ale tak jest - prawa konsumenta sobie a przepisy podatkowe sobie.
Ponieważ odpowiadało na moje pytanie
Czyli jest tak jak pisał sołtys @Vryko swego czasu: userzy zaznaczają jako rozwiązanie odpowiedzi, które im 'bardziej leżą'.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@exoryna To nie jest "może" bez sensu, tylko całkowicie. Przepisy powinny się w jakiś sposób zgrywać, a nie sobie wlaściwie zaprzeczać .
Czyli jest tak jak pisał sołtys @Vryko swego czasu: userzy zaznaczają jako rozwiązanie odpowiedzi, które im 'bardziej leżą'.
A to już totalna nadinterpretacja. Zaznaczyłam rozwiązanie, bo to była odpowiedź bezpośrednio na moje pytanie. Zawierała informacje o fakturze, które najbardziej mnie interesowały. Myślałam, że temat jest wyczerpany. Dopiero później pojawiły się na ten temat inne odpowiedzi, które przeczyły tej pierwszej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@szataskrzata_pl Zaznaczyłaś rozwiązanie, które jest niezgodne z prawem i które wprowadza w błąd innych, szukających odpowiedzi na podobne pytania. Ciekawe, czy moderacja coś z tym zrobi? To będzie test na działanie moderacji na tym forum 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
exoryna szataskrzata_pl aby odliczyć Vat od korekty MUSISZ mieć JEDNOZNACZNE potwierdzenie przekazania jej klientowi . Jeśli potwierdzenie będzie budziło wątpliwości , a podatek odliczysz i sprawa się wyleje to dostaniesz DOMIAR .
Czy warto ? tą decyzję musi podjąć przedsiębiorca .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
aby odliczyć Vat od korekty MUSISZ mieć JEDNOZNACZNE potwierdzenie przekazania jej klientowi . Jeśli potwierdzenie będzie budziło wątpliwości , a podatek odliczysz i sprawa się wyleje to dostaniesz DOMIAR .
Czy warto ? tą decyzję musi podjąć przedsiębiorca .
Ja z tym nie dyskutuję, nie mam zamiaru. Zapewne masz rację.
Ale sprzedawca nie ma żadnych mechanizmów aby wymóc na kliencie podpisanie korekty, odesłanie, itepe. Co kupujący MUSI zrobić zostało już napisane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
exoryna pewnie zapomniałeś jeszcze o jednym ważnym zapisie w UK. cyt,, kupujacy swoim działaniem nie może narażać sprzedawcy na ponoszenie dodatkowych kosztów ,,

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ciekawe, nie znam takiego zapisu. Podaj pliz przepis.
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »