allegro wprowadziło możliwość sprzedaży w krajach UE nie rozwiązując problemu zwrotu Vat-u.
Klient (firma z nip) kupuje i płaci brutto i żąda zwrotu Vatu - jak mam to zrobić skoro nie udostępniacie możliwości zwrotu kwoty VAT!!!!!
Kontaktowałem się z doradcą podatkowym i Urzędem Skarbowym. Ich zdanie jest jasne - NALEŻY ZWRÓCIĆ PODATEK VAT KUPUJĄCEMU - jak mam to zrobić?
@ReWayTrade oczywiście o zwrocie prowizji od Vat zapomnij 😄
A co w przypadku jak ktoś kupuje np na firmę z Czech na allegro za pobraniem?
Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów nie nakłada na Ciebie obowiązku "zwracania" VAT-u. Wystawiasz FV na kwotę brutto z zerowym VAT-em i jest to w pełni zgodne z przepisami.
@KRZAGA_Outlet podstawa prawna ? nie możesz tak wystawić widać że nie kupowałeś nigdy WNT, przecież po takiej fakturze kupujący z Czech musi opłacić Vat w Czechach i ma towar droższy o Vat w PL i Vat w Czechach ?
Art. 29a ust. 1 ustawy o VAT - podstawą opodatkowania jest „wszystko, co stanowi zapłatę”
Art. 42 ust. 1 ustawy o VAT - wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu według stawki podatku 0%
Oczywiście cały czas mówimy o zarejestrowanych płatnikach VAT-EU
P.S. Bardzo cię proszę o powstrzymanie się z komentarzami w stylu "widać, że czegoś nigdy nie robiłeś". Nie znamy się i dyskutujmy merytorycznie, bez tego typu wycieczek osobistych. Wystawiamy wewnątrzwspólnotowe FV i wiemy jak powinno to wyglądać.
Gdyby allegro nie pokazywało ceny netto i brutto to możnaby było tak zrobić, a tak ewidentnie widać, że VAT jest do zwrotu.