klient zwrócił towar opcja wysyłki własna brak numeru listu czemu allegro nie wymaga wpisywania numeru listu przy zwrocie
Bo nie ma obowiązku zwrotu towaru rejestrowaną formą wysyłki?
obowiązku nie ma ale ja mam 2 magazyny do których idzie zwrot to teraz szukaj klient nie ma numeru przesyłki do zwrotu a mówi ze zrobił zwrot .Ja tez nie mam obowiązku wielu opcji allegro a średnia mi spada jak ich nie spełnię .
@SanexHurtowBHP Nie ma obowiązku korzystania z dostępnych metod zwrotu. Klient może wysłać przesyłkę na koszt własny wybierając samodzielnie przewoźnika.
W tej sytuacji powinien wysłać paczkę na adres, który masz wpisany w zakładce zwroty. Niemniej jednak powinien posiadać numer przesyłki. Chyba, że wysłał paczkę Pocztą Polską.
Paczki są zawsze przesyłkami rejestrowanymi i zawsze mają nr nadawczy. Mówi o tym art 3 pkt 14 ustawy Prawo pocztowe. Nie ma tu znaczenia jaka firma doręczała przesyłkę.
Czytat z ustawy
paczka pocztowa - przesyłka rejestrowana, niebędąca przesyłką listową, o masie do 20 000 g i sumie wymiarów (długość, szerokość, wysokość) nieprzekraczającej 3000 mm, przy czym najdłuższy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm;
Do tego śledzenie paczek jest obowiązkowe w przeciwieństwie do listów poleconych (w Polsce mają one uproszczone śledzenia, ale to nie jest obowiązkowe).
@SanexHurtowBHP Skoro nie otrzymałeś przesyłki ze zwrotem, to nie oddajesz pieniędzy. Nie ma to wpływu na żadne stattstyki.