anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot własny klienta: brak paczki i numeru listu

SanexHurtowBHP
#12 Orędownik

klient zwrócił towar opcja wysyłki własna brak numeru listu czemu allegro nie wymaga wpisywania numeru listu przy zwrocie 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Bo nie ma obowiązku zwrotu towaru rejestrowaną formą wysyłki?

oznacz moderatorów

SanexHurtowBHP
#12 Orędownik

obowiązku nie ma ale ja mam 2 magazyny do których idzie zwrot to teraz szukaj klient nie ma numeru przesyłki do zwrotu a mówi ze zrobił zwrot .Ja tez nie mam obowiązku wielu opcji allegro a średnia mi spada jak ich nie spełnię .

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SanexHurtowBHP Nie ma obowiązku korzystania z dostępnych metod zwrotu. Klient może wysłać przesyłkę na koszt własny wybierając samodzielnie przewoźnika. 

W tej sytuacji powinien wysłać paczkę na adres, który masz wpisany w zakładce zwroty. Niemniej jednak powinien posiadać numer przesyłki. Chyba, że wysłał paczkę Pocztą Polską. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@N_Nitka28

Paczki są zawsze przesyłkami rejestrowanymi i zawsze mają nr nadawczy. Mówi o tym art 3 pkt 14 ustawy Prawo pocztowe. Nie ma tu znaczenia jaka firma doręczała przesyłkę.

Czytat z ustawy

paczka pocztowa - przesyłka rejestrowana, niebędąca przesyłką listową, o masie do 20 000 g i sumie wymiarów (długość, szerokość, wysokość) nieprzekraczającej 3000 mm, przy czym najdłuższy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm;

Do tego śledzenie paczek jest obowiązkowe w przeciwieństwie do listów poleconych (w Polsce mają one uproszczone śledzenia, ale to nie jest obowiązkowe).

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@SanexHurtowBHP Skoro nie otrzymałeś przesyłki ze zwrotem, to nie oddajesz pieniędzy. Nie ma to wpływu na żadne stattstyki.

oznacz moderatorów