Kurier DHL zamiast umieścić przesyłkę w skrzynce odbiorczej, zostawił ją w Żabce ok. 400m dalej. Skrzynka odbiorcza jest przy moim budynku i dlatego zamówiłem jej adres na dostarczenie. Teraz muszę zasuwać do Żabki i kilka kg kociej karmy dźwigać do domu. Dodam tylko, że przesyłka opoźniona o dzień, a o jej przekierowaniu nie zostałem wcześniej powiadomiony. To nie pierwsze "przygody" z DHL-em, więc będę się od nich trzymał z daleka...
Cześć, @Viscon! Rozumiem, że sytuacja nie jest dla Ciebie komfortowa i przykro mi, z powodu niedogodności z doręczeniem zamówienia. Rozumiem, że chodzi o przesyłkę o numerze AD020G81L3? Sprawdziłam i widzę, że została ona przekierowana ze względu na awarię maszyny docelowej, przez co kurier nie mógł jej doręczyć.
Takie właśnie dostałem info. Szkoda, że kurier nie zawiadomił mnie telefonicznie, kiedy był przy paczkomacie, bo bym zszedł i odebrał przesyłkę... No trudno, paczka w domu, koty nie będą głodować... Pozdrawiam...
Po pierwsze kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki.
Po drugie, w przypadku doręczenia do automatu lub punktu, kurier nie dostaje nr telefonu odbiorcy, ani nawet często jego danych. Dla niego odbiorcą jest dany automat lub punkt odbioru.
Natomiast jeżeli chodzi o opóźnienie, to za opóźnioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie. W przypadku przewoźnika Allegro Delivery (Allegro Delivery to osobny kurier, nawet jak fizycznie przesyłki obsługuje inna firma), gwarantowany termin doręczenia wynosi do 3 dni roboczych. Twoja przesyłka została nadana 12 marca, czyli termin jej doręczenia upływa 17 marca (sobota i niedziela nie wliczają się do czasu dostawy). Za opóźnions przesyłka zostałaby uznana dopiero 18 marca.
Ps. Patrząc na termin doręczenia musisz uwzględnić, że jest to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro na podstawie statystyk (wszystkich wysyłek sprzedawcy, a nie danego przedmiotu). Allegro nie patrzy tu jaki czas wysyłki zadeklarował sprzedawca, więc może się nawet zdarzyć, że pokaże dostawę wcześniej niż wysyłka.