anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Delivery i przekierowana dostawa paczki...

Viscon
#7 Wielbiciel

Kurier DHL zamiast umieścić przesyłkę w skrzynce odbiorczej, zostawił ją w Żabce ok. 400m dalej. Skrzynka odbiorcza jest przy moim budynku i dlatego zamówiłem jej adres na dostarczenie. Teraz muszę zasuwać do Żabki i kilka kg kociej karmy dźwigać do domu. Dodam tylko, że przesyłka opoźniona o dzień, a o jej przekierowaniu nie zostałem wcześniej powiadomiony. To nie pierwsze "przygody" z DHL-em, więc będę się od nich trzymał z daleka... 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Viscon! Rozumiem, że sytuacja nie jest dla Ciebie komfortowa i przykro mi, z powodu niedogodności z doręczeniem zamówienia. Rozumiem, że chodzi o przesyłkę o numerze AD020G81L3? Sprawdziłam i widzę, że została ona przekierowana ze względu na awarię maszyny docelowej, przez co kurier nie mógł jej doręczyć. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Viscon
#7 Wielbiciel

Takie właśnie dostałem info. Szkoda, że kurier nie zawiadomił mnie telefonicznie, kiedy był przy paczkomacie, bo bym zszedł i odebrał przesyłkę... No trudno, paczka w domu, koty nie będą głodować... Pozdrawiam...

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Viscon

Po pierwsze kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki.

Po drugie, w przypadku doręczenia do automatu lub punktu, kurier nie dostaje nr telefonu odbiorcy, ani nawet często jego danych. Dla niego odbiorcą jest dany automat lub punkt odbioru.

Natomiast jeżeli chodzi o opóźnienie, to za opóźnioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie. W przypadku przewoźnika Allegro Delivery (Allegro Delivery to osobny kurier, nawet jak fizycznie przesyłki obsługuje inna firma), gwarantowany termin doręczenia wynosi do 3 dni roboczych. Twoja przesyłka została nadana 12 marca, czyli termin jej doręczenia upływa 17 marca (sobota i niedziela nie wliczają się do czasu dostawy). Za opóźnions przesyłka zostałaby uznana dopiero 18 marca.

Ps. Patrząc na termin doręczenia musisz uwzględnić, że jest to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro na podstawie statystyk (wszystkich wysyłek sprzedawcy, a nie danego przedmiotu). Allegro nie patrzy tu jaki czas wysyłki zadeklarował sprzedawca, więc może się nawet zdarzyć, że pokaże dostawę wcześniej niż wysyłka. 

oznacz moderatorów