Cześć.
To moje pierwsze kroki tu, więc będę wdzięczny za wyjaśnienie 🙂
Klient zamówił wysyłkę Allegro One Box DPD. W paczkomacie DPD nadałem przesyłkę za pomocą 14-cyfrowego numeru przesyłki z etykiety. Numer krótszy zaczynający się od "A..." był nieznany paczkomatowi.
Później w Sales Center dodałem 14-cyfrowy numer do przesyłki, co poskutkowało dodaniem drugiej przesyłki, a nie tylko numeru.
Pytania:
1. gdzie popełniłem błąd - czy paczkomat DPD jest niewłaściwym miejscem do wysłania przesyłki Allegro One Box DPD?
2. czy mogę prosić o usunięcie pierwszej przesyłki, która - nieobsłużona - zapewne wpłynie na "jakość sprzedaży". Jesli tak - w jaki sposób? Opcja "anuluj przesyłkę" jest nieaktywna.
Dzięki 🙂
Szy.
Cześć, @Znajkraj! Przesyłka z dostawą do One Box, powinna być nadana w naszym Automacie Paczkowym (nie tym DPD), w punkcie lub poprzez zamówienie podjazdu kuriera. 😊
W sprawie usunięcia przesyłki, sprawdź proszę czy możesz usunąć ją z zamówienia - wybierz przy danym zamówieniu "akcje" -> "numery przesyłek". 😊
Dzięki 🙂
To jeśli to nie był właściwy paczkomat/automat/maszyna, to dlaczego przesyłka została przyjęta? 😞
W Akcje -> Numery przesyłek już usunąłem, jest tam tylko DPD.
Ale w "Szczegółach zamówienia" mam nadal:
Przesyłka 1 z 2
Oczekuje na nadanie
[...]
PRZEWOŹNIK I NUMER PRZESYŁKI
Allegro One Box, DPD
A003______
[...]
Przesyłka 2 z 2
Oczekuje na nadanie
[...]
PRZEWOŹNIK I NUMER PRZESYŁKI
DPD
Szy.
@Znajkraj podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy zgłoszenie. Będę mogła wtedy sprawdzić więcej szczegółów. 😊
676be040-e994-11f0-bde8-995460d9812a
Proszę i dziękuję.
Szy.
@Znajkraj dziękuję! Konsultuję to i wrócę z informacją. 😊
Cześć Sandro, czy coś wiadomo w mojej sprawie?
Bo tymczasem przesyłkę DPD, którą w panelu Allegro (i DPD) widać jako doręczoną/odebraną, odbiorca zgłasza jako niedoręczoną. Nie otrzymał żadnej wiadomości o przesyłce, a ja widzę:
2026-01-07 12:32:40 Przesyłka doręczona Odbiorca: A......A GDN
2026-01-07 12:29:20 Przyjęcie przesyłki do punktu Pickup
2026-01-07 07:58:29 Przekazanie przesyłki do doręczenia w punkcie Pickup GDN
W oko rzuca się szybki odbiór - trzy minuty po dostawie do punktu.
Szy.
@Znajkraj tak, już wszystko tłumaczę. 😊
Maszyna rozpoznała wewnętrzny numer przesyłki (numer dla DPD) i dlatego pozwolił na nadanie paczki w ich maszynie. Jednak wciąż prawidłowym miejscem nadania, jest nasz One Box lub punkt Allegro One. Przewoźnik DPD, nie będzie miał możliwości doręczenia takiej paczki do naszej maszyny.
W takim przypadku, najlepiej jeśli skontaktujesz się bezpośrednio z DPD, aby zwrócili do Ciebie tą paczkę. Lepiej nie usuwać tej pierowtnej przesyłki, ponieważ będziesz mógł wykorzystać ją do ponownego nadania zamówienia. 😊
Czyli jestem pierwszym, który wysłał przesyłkę usługą z DPD w nazwie przez paczkomat DPD?
🤣
No cóż, dzięki za pomoc.
Szy.
Skontaktowałem się z DPD - infolinia, dzisiaj, ok. 930.
Stanowczo odmówiono mi informacji na temat paczki, zasłaniając się umową z Allegro o nieinformowaniu o losach przesyłek nadawanych w ramach współpracy Allegro-DPD.
(czyli jednak przesyłka była widziana w systemie DPD jako przesyłka Allegro)
Wracam więc z odbitą piłeczką:
co się dzieje z moją przesyłką i jak mogę ją odzyskać? 🙂
Szy.
@Znajkraj poprosiłam o interwencję u przewoźnika w sprawie paczki, dam znać gdy dowiem się więcej.
@Znajkraj wracam z informacją, że finalnie udało się doręczyć przesyłkę.
Ważne jest jednak, aby zwracać uwagę na etykiety w przyszłości. Prawidłowym miejscem do nadawania przesyłek kierowanych do One Box - jest nasz One Box lub punkty One (niezależnie od tego, który przewoźnik realizuje dostawę).
Nie. Nie udało się dostarczyć przesyłki. Na tym polega problem.
2026-01-07 12:32:40 Przesyłka doręczona Odbiorca: A......A GDN
2026-01-07 12:29:20 Przyjęcie przesyłki do punktu Pickup
2026-01-07 07:58:29 Przekazanie przesyłki do doręczenia w punkcie Pickup GDN
To doręczenie zapisane w systemie o godz. 12:32:40 nie zaistniało. Nabywca nie dostał o tym żadnej informacji. Poza tym - zwracam uwagę na niemal niemożliwy przebieg wydarzeń:
2026-01-07 12:29:20 - kurier dowozi przesyłkę do punktu,
2026-01-07 12:32:40 - a już trzy minuty później nabywca miałby ją odebrać?
Musiałby czekać na kuriera pod punktem.
Muszę prosić o konkrety - kto, kiedy i w którym punkcie pickup odebrał przesyłkę.
I muszę o to prosić Was, bo - jak pisałem wczoraj - DPD odmawia mi przekazania tych informacji.
Szy.
Otrzymałem informację, że paczka A003JF9NY0 (numer zamówienia 676be040-e994-11f0-bde8-995460d9812a) została doręczona do automatu paczkowego. Możesz ją odebrać.
@gdvorek, dziękuję.
Podejrzewam jednak, że masz na myśli najprawdopodobniej paczkę *drugą*, wysłaną przeze mnie kupującemu awaryjnie, w sytuacji gdy o pierwszej zaginął słuch.
Mam właśnie na myśli pierwszą - DPD 1033738143909U:
https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?typ=1&p1=1033738143909U
Według DPD ta paczka została ODEBRANA, ale odbiorca NIE OTRZYMAŁ żadnych informacji o niej. NIE ODEBRAŁ tej paczki. Dzisiaj jeszcze dopytałem:
PACZKA DPD 1033738143909U NIE DOTARŁA DO ODBIORCY.
DPD odmawia mi informacji na jej temat.
Szy.
Dziękuję 😊
Dziękuję za doprecyzowanie - w takim razie działam dalej i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
Otrzymałem informację, że skontaktujemy się z Tobą mailowo w zgłoszeniu nr 58110341.