anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dwie reklamacje

elawydmuch
#10 Popularyzator

Dzień dobry,

zwracam się z prośbą o informację dotyczącą dwóch prowadzonych reklamacji.

Pierwsza sprawa dotyczy błędnie naliczonych dodatkowych opłat za przesyłkę (ponad 200 zł). Reklamacja została złożona miesiąc temu, natomiast 23.06 otrzymaliśmy informację, że została przekazana do DPD. Dzisiaj mija już 14 dni od przekazania sprawy przewoźnikowi, a od zgłoszenia reklamacji do Allegro upływa niemal miesiąc.

Proszę o informację, na jakim etapie znajduje się postępowanie reklamacyjne oraz kiedy możemy spodziewać się jego zakończenia.

Numer przesyłki: 13569329261963
Numer reklamacji: 177008/2026

Druga sprawa dotyczy reklamacji uszkodzonej przesyłki.

Przesyłka została uszkodzona jeszcze na magazynie przewoźnika, o czym świadczy nadany jej status uszkodzenia jeszcze przed doręczeniem do klienta. Do reklamacji dołączyliśmy dokumentację fotograficzną przedstawiającą stan przesyłki. Karton posiada dużą dziurę, został prowizorycznie zaklejony taśmą z logo przewoźnika, a znajdująca się w środku podstawa fotela obrotowego jest poważnie odkształcona. Dodatkowo z przesyłki zniknęła część materiałów zabezpieczających wykorzystanych podczas pakowania (kartony, folie oraz elementy styropianowe).

Pomimo tych okoliczności reklamacja została odrzucona z uzasadnieniem dotyczącym niewłaściwego zabezpieczenia przesyłki. Trudno zgodzić się z takim stanowiskiem, skoro uszkodzenie zostało stwierdzone przez samego przewoźnika jeszcze przed doręczeniem, a stan opakowania jednoznacznie wskazuje na ingerencję w przesyłkę podczas transportu.

Wysyłamy setki identycznie zapakowanych przesyłek i nie spotkaliśmy się dotychczas z podobnym przypadkiem. W związku z powyższym prosimy o ponowną analizę sprawy oraz szczegółowe wyjaśnienie podstaw odmowy uznania reklamacji.

Numer przesyłki: AD0WXMP610LBGSX2C
Numer reklamacji: 192076/2026

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@elawydmuch

Zgłoś odwołanie od decyzji reklamacyjnej. Na wniesienie odwołania masz 14 dni. Na decyzjach reklamacyjnych są stosowne pouczenia.

A tu jest publiczne forum, tu reklamacji się nie składa, ani tym bardziej odwołania. 

oznacz moderatorów

elawydmuch
#10 Popularyzator

Odwołanie jak najbardziej złożone, nie składam tu reklamacji, tylko proszę szanowne Allegro o wyjaśnienie tych dwóch sytuacji i ponaglenie tej pierwszej. A że forum jest publiczne to wiem i bardzo dobrze 🙂

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@elawydmuch 

Napisałaś odwołanie dlatego otrzymasz na nie odpowiedź mailowo z wyjaśnieniem. Nie będę odnosił się do tej sytuacji, dlatego, że odniesie się do niej nasz Doradca w odwołaniu. Odwołania nie mogę ponaglić, ponieważ czas odpowiedzi na nie opisują przepisy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

elawydmuch
#10 Popularyzator

@gdvorek 

Odpowiedziałeś jedynie na drugą sprawę, do pierwszej nawet się nie odniosłeś. Prośbę o ponaglenie wystosowałam do tej pierwszej, ponieważ całość trwa już miesiąc i nie mam żadnej informacji.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@elawydmuch rozumiem, że to frustrujące jednak nie mam możliwości sprawdzenia jaki status ma ta reklamacja w systemie przewoźnika, poprosiłam jednak Doradczynie, która przekazała reklamację w tej sprawie o weryfikację statusu i ponaglenie przewoźnika. 
Reklamacja została przekazana 23 czerwca, a przewoźnik ma 30 dni na odpowiedź, więc w tej chwili to jedyne, co możemy zrobić.  

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów