Przesyłka oznaczona "następnego dnia", albo "dostawa jutro" wcale nie jest następnego dnia, jutro. Wybierz często przedmiot u konkretnego dostawcy tylko pod względem szybkości dostawy. Potem okazuje się, że dostawa jutro znaczy do 3 dni roboczych. Już kilka razy się tak zdarzyło. Nie chodzi nawet o sam fakt dostawy, ale sprzedawcy nawet nie wysyłają tego dnia tylko następnego, którego teoretycznie powinna Przesyłka przyjść. I okazuje się, że robią to zgodnie z przepisami allegro. Jeszcze jak zwracam uwagę do obsługi Allegro, że skoro tak nie jest to powinni tak nie pisać, bo to wprowadza w błąd, to zostaję sprowadzina na ziemię, że to tak jest i tak będzie i nikt tego nie zmieni. Wniosek z tego, że nie można się opierać na szybkości dostawy, bo to ściema, tylko brać co tam wyskoczy, bo w ciągu 3 dni to co drugi dostawca wyśle.
To jest informacja od Allegro. I najwięcej wnerwionych na te komunikaty jest właśnie sprzedawców, bo to oni są na pierwszej linii ataku wkurzonych klientów i dostają negatywy za coś na co nie mają wpływu. Generalnie jeśli pisze" kup do godziny jakiejś tam" to tę godzinę podał sprzedawca. Jeśli zaś pisze " przewidywana dostawa jutro" to to jest od Allegro i u tych sprzedawców co deklarowali wysyłkę tego samego dnia jest już po godzinie tej wysyłki czyli dziś nie wyjdzie. A u tych sprzedawców co nie deklarowali lub mają za mało paczek wyjdą normalnie i mogą dojść jutro- kupujący nie jest w stanie tego przewidzieć. W każdej opcji żadna firma kurierska nie zadeklarowała dostawy w 1 dzień roboczy, mają co najmniej 3 dni na to. Niektóre jak np. one boxy nawet nie muszą paczek tego samego dnia z boxa odbierać, bo nie mają godziny granicznej.... Dochodzą też sytuacje gdzie Allegro wyświetla dostawę na jutro w sytuacji gdy nie ma już możliwości zamówienia podjazdu np. mam czas na zamówienie podjazdu do 12:00, o 13:00 Allegro pokaże dostawę na jutro. Ja naprawdę mogę to spakować jednak kuriera nie zamówię. Mogę nawet zanieść do boxa, jednak co z tego jak kurier wyraźnie powiedział, że zabierają tylko przed południem, u mnie około 10- tej rano. Przeleży przez noc w boxie, a klient dostanie powiadomienie o opóżnieniu co już jest szczytem (tu bardzo brzydkie słowa) w tym systemie...
No właśnie ja nacięłam się na te "kup do godziny..." . Rozumiem różne sytuacje, ale skoro przesyłka nawet nie zostaje tego dnia wysłana to powinna być jakaś informacja. Ja już zostaje odebrana danego dnia i nie przyjdzie następnego to nie mam pretensji bo różnie kurierzy dostarczają. Ale skoro nie będzie to nastepnego dnia to wolałabym o tym wiedzieć. A info o opóźnieniu dopiero się generuje Jak się sprawdzi gdzie jest przesyłka.
@abienka Czas, jaki widzisz w ofercie, to przewidywany czas dostawy, a nie gwarantowany i jest on obliczany na podstawie historycznych wysyłek oraz dostaw. Czas wysyłki, jaki sprzedawca deklaruje, możesz sprawdzić w ofercie na samym dole cennika dostaw. Należy również brać pod uwagę, że zawsze może wydarzyć się, jakaś sytuacja losowa, czy to na linii pakowania i nadawania, czy w trakcie dostawy przez kuriera.
Rozumiem wszystko, ale jeśli nie jest nawet w przybliżeniu możliwość dostawy "na jutro" to nie powinno być takiej informacji i to jeszcze na zielono. Zresztą też, oglądając różne oferty, wyskakuje u kogo najtaniej i u kogo najszybciej. Potem okazuje się, że mogłam kupić taniej u kogoś kto nie deklarował dostawy na jutro, skoro i tak dostanę po dwóch czy trzech dniach.
@abienka Jak masz chwilkę wolną to sobie zobacz jak miesza SUPERCENA w porównaniu do tej normalnej.